Jste zde

Litr „oliváče“ stojí i 500 Kč! V kuchyni ho nahraďte rozmačkaným banánem nebo avokádem

lahev s olivovým olejem Zdroj: Shutterstock
Zdražování olivového oleje začalo zhruba před rokem. Pocítili ho restauratéři, ale i koncoví zákazníci. Co za tuhle „olivovou“ krizi může? Nejen neúroda oliv, ale také horké počasí a nenasytný hmyz!

18. 9. 2024

Dnes už není výjimkou, že litr extra panenského olivového oleje pod pětistovku nekoupíte. Proč olej z oliv dlouhodobě zdražuje? Důvodem je nejen měnící se klima, které má negativní vliv na pěstitelské velmoci, ale taky přemnožení tzv. olivových mušek.

Jde o hmyz, který do olivy vloží svá vajíčka a plod tak zničí. Podle prognóz odborníků by měla cena olivového oleje začít klesat na konci letošního roku. Co ale dělat v tuhle chvíli, pokud předraženou komoditu nechcete kupovat? Zkuste ji nahradit! 

Mohlo by vás zajímat: Jak skladovat olej: Olivový patří do tmy, kokosák a sezamový ocení ledničku

Alternativní oleje pro studenou kuchyni

Pokud vám schází lžíce olivového oleje například do salátu nebo jiného pokrmu studené kuchyně, nahraďte ho ořechovým olejem nebo olejem z hroznových jader. Výrazná chuť těchto olejů oživí sladké dezerty či ovocné saláty, ale pokapat jimi můžete i oblíbenou bruschettu nebo je můžete použít při výrobě domácího pesta.

shutterstock_2466398451.jpg

olivový olej s avokádem
Zdroj: 
Shutterstock
Olivový olej a avokádo spolu nejen dobře hrají, ale dokážou se i vzájemně nahradit.

Máslo využijete při smažení

Olivový olej najde největší využití právě ve studené kuchyni. Ani při vaření se ho ale nemusíte bát. Jeho bod zakouření je totiž zhruba 170 až 210 °C.  Co to znamená v praxi? Až ve chvíli, kdy tuhle teplotu překročíte, se z něj mohou uvolňovat potenciálně škodlivé látky. 

Pokud jste tedy zvyklí s „oliváčem“ vařit a zrovna ho nemáte po ruce, nahraďte ho máslem nebo ghí, které má ještě vyšší bod zakouření a můžete na něm klidně i smažit. Máslo můžete přidat do hotových omáček, na pečené kuře či zeleninu. Do některých receptů je ale vhodné ho předem rozpustit.

Mohlo by vás zajímat: Alchymie smažení: Správnou teplotu vám prozradí trik s vařečkou

Rozmačkaný banán a avokádo jako zajímavé alternativy

Poněkud netradiční alternativou olivového oleje je rozmačkaný banán. Nemusíte se ho bát použít zejména v receptech na sladké pečení. Hodí se například do hrnkových buchet a moučníků, stejně jako sušenek. Naopak avokádo je svou chutí zpravidla neutrální, takže ho klidně použijte i do slaných jídel a vařených pokrmů. 

„Oliváč“ klidně nahraďte řepkovým olejem

Jestli se olivovému oleji přezdívá tekuté zlato, jak by se mělo říkat řepkovému oleji, který je v některých hodnotách výživově dokonce mnohem lepší? Pokud tedy nehodláte za drahý olivový olej ještě pár měsíců zbytečně přeplácet, ve studené i teplé kuchyni ho bez obav nahraďte řepkovým olejem. Chuť řepkového oleje sice není ani zdaleka tak delikátní jako u olivového oleje, jeho práci nicméně zastane na jedničku. 

Použité zdroje:

  • https://www.ekucharka.cz/clanek/428-jak-nahradit-olivovy-olej-v-kuchyni
  • https://zeny.iprima.cz/olivoveho-oleje-je-malo-a-zdrazuje-cim-ho-nahradit-repkovy-je-v-mnohem-lepsi-414493
  • https://www.befity.cz/vyziva/clanky/43083/Vychytane-nahrazky-olivoveho-oleje
  • https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-byznys-komodity-dluhopisy-olivovy-olej-zdrazuje-hlasi-restaurace-i-obchody-litr-stoji-pet-set-korun-252917
  • https://kulinarina.cz/cim-nahradit-chybejici-ingredience-pri-vareni-ci-peceni/