8. 4. 2021
Pór zahradní, lidově pórek, je cibulová zelenina s typickým aromatem a chutí, která je mnohem jemnější než chuť cibule nebo česneku. V obchodě je k sehnání po celý rok a stejně jako jeho známější příbuzní se pyšní celou řadou léčivých účinků. Pojďte se s námi podívat, jak prospívá zdraví, a připravte si s námi vynikající pórkovou polévku, slaný koláč nebo rychlou a jemnou pórkovou pomazánku.
Zelená část pórku rozhodně nepatří do odpadkového koše
V kuchyni má pórek všestranné využití a lze upravit na všechny způsoby. Můžete ho dusit, grilovat, zapékat i smažit. Ve většině domácností se však z pórku využívá jen jeho bílá část. Což je velká škoda! Zelená část pórku totiž oproti jeho bílé části obsahuje až dvakrát více zdraví prospěšných látek.
Nejzdravější je v syrovém stavu
Pórek je nejen chutný, ale i velmi zdravý. Podobně jako česnek nebo cibule obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Posiluje imunitu, podporuje trávení, chrání srdce a posiluje kosti.
Zlepšuje kvalitu vlasů a chrání pokožku před škodlivými ultrafialovými paprsky. Zlepšuje zrak i paměť a podporuje soustředění. Pro těhotné ženy je vynikajícím zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro správný vývoj miminka.
Krémová pórková polévka
Krémová polévka z pórku je velmi chutná a vydatná. Plnohodnotně nahradí hlavní chod, zahřeje a zasytí na hodně dlouho. Její příprava nezabere více než 30 minut a zvládne ji opravdu každý.
Co potřebujete: 1 větší pórek, 2 lžíce másla, 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru, 3 brambory, 200 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř a špetku muškátového květu na dochucení
Jak na to: Pórek zbavte kořínků, vrchních listů a důkladně ho vyperte pod tekoucí vodou, abyste ho zbavili písku a hlíny. Celý pórek nakrájejte na kolečka, ale pouze jeho bílou část velmi krátce osmahněte na másle.
Do hrnce přilejte vývar, špetku muškátového květu a přidejte na kostičky nakrájené brambory a zelenou část pórku. Vařte zhruba 20 minut do změknutí brambor. Na závěr přilijte smetanu a za pomoci tyčového mixéru umixujte hladký krém. Polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte ji s krutony.
Slaný koláč s pórkem
Pórkový slaný koláč je velmi chutný, jednoduchý a má mnoho variant. Připravit si ho můžete s tuňákem, se šunkou, slaninou i zcela bez masa.
Co potřebujete: 1 listové těsto, 2 pórky, 1 cibule, 200 gramů eidamu, 2 vejce, 4 dcl smetany, máslo, sůl a pepř
Jak na to: Listové těsto vyválejte, přeneste ho do formy a okraje přehněte dovnitř, aby vám vznikl vyšší okraj. Mezitím si na pánvi s trochou másla poduste pórek spolu s cibulí. Vychladnou směs pak promíchejte se smetanou, vejci, nastrouhaným sýrem, solí i pepřem a nalijte ji na připravené těsto. Koláč pečte ve vyhřáté troubě dozlatova.
Pomazánka s čerstvým pórkem
Pórková pomazánka je velmi zdravá, neboť čerstvý pórek si zachová většinu vitamínů, minerálních a dalších cenných látek. Její příprava zabere sotva pár minut a nejlépe chutná na čerstvé bagetě.
Co potřebujete: 250 gramů lučiny, 150 gramů bílého jogurtu, 1 menší pórek, 1 lžíce čerstvé petrželky a pažitky, sůl
Jak na to: Lučinu smíchejte s bílým jogurtem, přidejte nasekané čerstvé bylinky, najemno nakrájený pórek a sůl podle své chuti. Vše promíchejte a máte hotovo.