10. 3. 2020
Smetánka lékařská, jinak také pampeliška, je jedna z nejznámějších bylin. Typické listy a zářivě žluté květy pozná i malé dítě. Její léčivé účinky však využívá málokdo. Využijte její neobyčejnou sílu k jarní očistě celého těla!
Kořen zničí nádorové buňky
Kořen obsahuje nejvíce účinných látek. Je plný vitamínů A, B, C, D a obrovským zdrojem křemíku, draslíku, vápníku, manganu a dalších minerálních látek. Ideální doba pro jeho sběr je na začátku jara nebo během podzimu, kdy je obsah prospěšných látek nejvyšší.
Pampelišky sbírejte na louce nebo na vlastní zahradě. Vždy však dál od silnice a prašných cest! Zdroj: www.bigstockphoto.com
Očištěný kořen můžete nasekat a přidat do salátu, můžete ho zamrazit, naložit do lihu, nebo ho můžete usušit a rozemlít na jemný prášek, kterým lze nahradit kávu. Zbaví vás únavy a dodá vám energii.
Pravidelné užívání kořene v jakékoliv podobě, avšak s mírou, pročišťuje krev, napomáhá správnému trávení a navrací chuť k jídlu, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu a cukru v krvi, zlepšuje činnost srdce, a dokonce dokáže bezbolestně rozpustit malé ledvinové kamínky. Pomůže v boji s rakovinou, dnou a revma.
Mírně nahořklé listy připomínají rukolu
Listy pampelišky můžete sbírat od května do září. Největší sílu však mají z jara! Mladé zelené lístky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, železa, draslíku a manganu. Můžete je přidat do smoothie, do salátu nebo si z nich můžete uvařit mírně nahořklé pesto či špenát. Jíst je však můžete i čerstvé, hned po utržení. Pročišťují játra, podporují normální činnost trávicího ústrojí a chrání buňky před toxickými látkami.
Víte, že? Listy pampelišky v sobě ukrývají dvojnásobně více železa než listy špenátu.
Dopřejte svému tělu jarní detox
Stvoly pampelišky, které můžete sbírat a jíst po celou dobu kvetení, můžete využít k jarní očistné kúře. Posílí oslabenou imunitu, zbaví vás únavy a pročistí játra i ledviny. Stačí denně konzumovat 5 až 10 stvolů po dobu tří týdnů.
Na jaře narazíte na pampelišku téměř na každém kroku. Roste na loukách, zahradách i na okraji cest. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Výrobu sirupu z květů zvládne opravdu každý
Zářivě žluté květy pampelišek, na které můžete na louce natrefit od dubna do června, jsou vynikající surovinou k výrobě vlastního sirupu, jehož účinky jistě oceníte při bolesti v krku, nachlazení a při kašli.
Výroba pampeliškového sirupu je velmi snadná! Zhruba 400 čistých květů pampelišek zalijte 2 litry vody a přiveďte je k varu. Druhý den roztok přeceďte přes velmi jemné sítko nebo plátýnko, přidejte kilo a půl cukru, šťávu z dvou citronů a pomalu zahřívejte. Za dvě až tři hodiny sirup začne houstnout. Až budete s hustotou spokojeni, vypněte sporák, a ještě teplý sirup přelijte do čistých sklenic.