22. 4. 2024
Sbírat můžeme nejen květy sedmikrásek, ale taky jejich listy. Obsahují totiž hořčiny, třísloviny, flavonoidy, silice, saponiny, organické kyseliny, inulin, cukr, vitamin C a minerální látky (vápník, hořčík, draslík). Tahle jarní bylinka působí jako silný antioxidant a posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Navíc najde široké spektrum uplatnění nejen v kuchyni, ale taky domácí lékárničce.
Náš tip: Sedmikrásky můžete přidat do salátů, polévek, pest, ale i špenátu. Kvítky můžete vložit také do tvořítek na led a zalít vodou. Ve sklenici a ledovém zajetí budou vypadat obzvlášť efektně.
Přečtěte si také: Sedmikrásky: Chrání před zlem, přináší lásku a můžete si z nich udělat skvělý sirup
Kdy a jak sbírat sedmikrásky?
Sbírat bychom měli jen planě rostoucí sedmikrásky, se kterými se začneme potkávat obvykle v březnu. I když sedmikráska kvete prakticky celý rok, právě na jaře obsahuje nejvíce účinných látek.
Pokud na sedmikrásky vyrazíte do přírody, nikdy je netrhejte přímo u silnice nebo vedle chemicky ošetřovaného pole.
Sedmikrásky můžete omyté konzumovat čerstvé, ale lze z nich vyrobit taky různé masti, případně je nasušit, zalít horkou vodou a popíjet jako čaj. Co dalšího si můžete z prvních jarních bylinek připravit?
Měli byste vědět: Na pročištění organismu se doporučuje zkonzumovat maximálně deset květů sedmikrásek denně. Větší množství by mohlo vyvolat průjem.
Sedmikráskový čaj
Pokud se chcete pustit do očistné kúry, klidně do ní zařaďte právě sedmikrásky. Už naše babičky je totiž doporučovaly proti únavě a k pročištění organismu. Na jednoduchý sedmikráskový čaj budete potřebovat 3 lžičky čerstvých (nebo dříve nasušených) sedmikráskových květů a 250 ml vroucí vody.
Květy sedmikrásek důkladně properte a zalijte připravenou vroucí vodou. Nechte louhovat zhruba 15–20 minut a poté sceďte. Při detoxikační kúře je dobré popíjet vlažný čaj třikrát až pětkrát denně po dobu 14 dní. Pak udělejte stejně dlouhou pauzu a můžeme kúru ještě jednou zopakovat.
Náš tip: Čaj ze sedmikrásek můžete popíjet i při prvotních příznacích nachlazení. V tomhle případě slaďte čaj medem a popíjejte ho dvakrát denně. Neslazený odvar je pak skvělý jak ústní voda.
Mohlo by vám zachutnat: Jedlé květy: Oživte si jídelníček tím, co dělaly už naše babičky
Úleva od otravného hmyzu i modřin
Listy sedmikrásky jsou účinné také při bodnutí hmyzem. Pokud vás venku něco píchne, jako první pomoc využijte listy sedmikrásky. Ty promněte v prstech a přiložte na postižené místo. Stejně můžete postupovat také v případě modřin, řezných ran nebo jiných poranění.
Sedmikráskový med
Na tenhle med, který je skvělým dochucovadlem, ale také účinným pomocníkem při nachlazení nebo kašli, budete potřebovat 1 litr vody, 1 kg cukru, 1 velký nebo 2 malé citrony a 500–700 omytých květů sedmikrásek.
Květy sedmikrásek přelijte vroucí vodou, přidejte kolečka citronu bez kůry a nechte louhovat alespoň 24 hodin v chladu a tmě. Poté přeceďte přes plátýnko, přidejte cukr, zamíchejte a začněte zvolna zahřívat.
Za stálého míchání svařte až na konzistenci sirupu, který přelijte do malých skleniček. Uzavřete a uložte na tmavé a chladné místo.
Mazání na bolavé klouby
Pokud vás trápí bolesti svalů nebo kloubů, vyzkoušejte tinkturu ze sedmikrásky. Květy sedmikrásky (poměr 1:5) naložte do vodky, slivovice nebo jiného vysokoprocentního alkoholu.
Takto předpřipravenou tinkturu uložte na 14 dní na tmavé a chladné místo. Poté přeceďte, přelijte do uzavíratelných sklenic a bolavá místa tinkturou dvakrát denně potírejte.
Přečtěte si také: Sirupy z bylinek: Připravte si doma skvělý základ na domácí limonádu
Pesto ze sedmikráskových listů
Mladé lístky sedmikrásky můžete proměnit v lahodné pesto. Na jeho přípravu budete potřebovat asi 300 g čerstvých lístků sedmikrásek, 3 až 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 30 gramů parmazánu, hrst kešu nebo piniových oříšků a sůl na dochucení.
Listy důkladně properte, osušte a společně s ostatními ingrediencemi je vložte do smoothie makeru nebo silnějšího mixéru. Rozmixujte na hladké pesto (případně nařeďte olivovým olejem), které následně přesunete do uzavíratelných sklenic a lednice. Zde by mělo vydržet zhruba 14 dnů.
Sedmikrásková polévka
Na tuhle netradiční jarní polévku budete potřebovat 1 litr zeleninového vývaru, 2 hrsti sedmikrásek (mladé lístky i květy), cibuli, kousek másla, dvě lžíce slunečnicového oleje, dvě hrsti mraženého hrášku, mouku, parmazán, vysokoprocentní smetanu, stroužek česneku, pepř a sůl na dochucení.
V rendlíku si rozehřejte máslo a olej. Vedle si nakrájejte cibuli a česnek na malé kostičky. Cibuli s česnekem na tuku orestujte dozlatova. Poté k nim přidejte mouku a vytvořte zásmažku.
Po orestování zalijte studeným vývarem, přidejte hrášek, sedmikrásky a povařte zhruba 3 minuty. Přilejte smetanu, nastrouhaný parmazán a vše důkladně rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem. Zdobit můžete květy sedmikrásek a hoblinami parmazánu.
Použité zdroje:
- https://living.iprima.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/sedmikraska-chudobka-zdravi-bylina-recepty
- https://www.toprecepty.cz/clanky/6689-jak-vyuzit-sedmikrasky-v-kuchyni-kvety-jsou-skvele-nejen-do-medu-a-sirupu-mlade-listy-se-hodi-do-salatu-pomazanek-i-polevek/
- https://www.prozeny.cz/clanek/7-duvodu-proc-sbirat-sedmikrasku-pro-krasu-i-na-chleba-63392