29. 11. 2021
Tento článek vás nemá vyděsit, pouze připravit na to, že je ten nejvyšší čas zásobit se nezbytnými ingrediencemi a začít. Takové klasické perníčky, bez nichž si snad svátky zimy neumíme představit, se opravdu musí rodit na konci listopadu, aby byly na Vánoce nejlepší. A rozhodně nejde o jediný druh, na který se musí s pořádným předstihem.
Konec listopadu – čas na perníčky
Tento druh sladké dobroty milujeme nejen pro jeho chuť, ale taky proto, že se z něj dají udělat vánoční ozdoby – na stromek, svícen i na dveře – nebo třeba krásné a stylové přání krásných svátků pro naše blízké. K uležení potřebuje tahle pochoutka asi čtyři týdny, takže není čas ztrácet čas. Navíc je to zábavné i pro děti, které tímto můžete do adventních radovánek zasvětit.
Co budeme potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 100 g tekutého medu, 100 ml mléka, 50 g másla nebo jiného tuku, 2 lžičky jedlé sody, 4 žloutky, 2 lžičky perníkové koření (nebo badyán, skořici a hřebíček), vejce a potravinářské barvivo na potření hotových perníčků. Přidat můžete taky kakao. Na zdobení budeme později potřebovat ještě bílek, několik kapek octa asi 150 g moučkového cukru a sáčky na zdobení.
Jak na to: Změklé máslo vložíme do mléka a začneme ho zahřívat, aby se rozpustilo. Poté dáme obojí do mísy, přidáme žloutky, cukr a med a vyšleháme hladkou hmotu. Přisypeme všechnu mouku, koření, sodu a kakao (chcete-li, nemusí být) a vytvoříme těsto – mělo by být vlhké a mazlavé. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v pokojové teplotě odležet 24 hodin. Druhý těsto znovu zpracujeme s dalšími 150 g hladké mouky, dokud není jednolité. Také na něm nesmí být vidět zbytky mouky.
Na pomoučněném vále vyválíme těsto tlusté asi 3 až 4 milimetry a vykrojíme z něj tvary, které chceme. Dají se k tomu použít vykrajovátka, ale šikovnější hospodyňka si vystačí i s nožem. Vykrájené těsto pečeme v troubě na 195 °C po dobu 5-10 minut podle tloušťky těsta a celkové velikosti perníčků. Jakmile dopečeme a perníčky vychladnou, potřeme je vejcem smíchaným s čokoládovým potravinářským barvivem, které jim dodá nezaměnitelně krásnou odstín. Necháme 2 dny odležet.
Potom se můžeme pustit do zdobení. Klasické bílé zdobení se skládá z bílku, cukru a několika kapek octa – z těchto ingrediencí vyšleháme polotuhou hmotu, kterou naplníme sáčky na zdobení. Můžeme začít kouzlit. Perníčky skladujeme v uzavřené krabici přikryté látkou nebo papírovým ubrouskem.
S čerty přicházejí vanilkové rohlíčky
Kdo by si o Vánocích odpustil vanilkové rohlíčky? Snad jen někdo, kdo bytostně nesnáší vanilku. My ostatní se kolem Mikuláše musíme pustit do jejich výroby, abychom dosáhli kýženého efektu a rohlíčky se po třech týdnech samy rozpadaly na jazyku.
Co budeme potřebovat: 340 g másla, 100 g moučkového cukru, 420 g hladké mouky, 160 g mletých vlašských ořechů, špetku soli, vanilkový cukr.
Jak na to: Máslo nakrájíme na kostičky a s ostatními surovinami ho vypracujeme do těsta. Nezapomeňte, že v tomto případě musíte pracovat rychle, aby máslo nezměklo. Těsto nechte v chladu odpočinout aspoň pár hodin, ideálně však přes noc. Z těsta potom vždy kousek odkrojte, udělejte váleček a vytvarujte ho v tradiční rohlíček. Troubu předehřejte na 180 °C a pak pečte 12-15 minut. Po upečení je nechte jen trochu vychladnout, ještě teplé je obalte ve vanilkovém cukru. Z tohoto množství surovin vznikne asi 40 rohlíčků.
Období, kdy v ulicích řádí čerti doprovázení nádhernými anděly, je jako stvořené i pro pečení vánočních štol, kokosek a ořechového cukroví. A zapomenout nesmíme v téhle době ani na pracny!
Linecké nadchne vždycky, potřebuje ale dva týdny
Cukroví z lineckého těsta je poměrně jednoduché na výrobu, nazdobit se dá takřka jakkoli – slepovat můžeme džemem nebo čokoládovou pomazánkou, polévat můžeme vybranou čokoládou nebo ovocnou polevou, případně připravit speciální krém, a obalovat v kokosu, drcených oříškách či jiných sypkých dobrotách. Linecké cukroví nechte před slepováním a poléváním týden odpočívat.
Co budeme potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, lžičku citrónové šťávy, vanilkový cukr.
Jak na to: Prosejeme mouku a cukr moučku. Do mísy dáme tyto dvě ingredience, změklé máslo, citrónovou šťávu a dva žloutky. Zpracováváme rukama, dokud se nevytváří drobenka. Zpracovat ho musíme až do hladkého těsta, pozor při tom musíme dát na to, aby se nelepilo k válu. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici odležet asi hodinu.
Těsto si rozporcujeme, válíme a vykrajujeme z něj vybrané tvary. Zbytky využijeme taky, jen je podsypeme směsí cukru a mouky. Pečeme asi 10 minut na 180 °C, ale platí, že každý tvar může být hotový v jinou chvíli, tak cukroví hlídejme.
Upečené linecké cukroví necháme pár dní odležet a poté mažeme, slepujeme a zdobíme podle gusta.
Krém na luxusní spojované linecké cukroví
Chcete letos vyzkoušet slepování něčím jiným než obligátním džemem a čokoládovou pomazánkou? Existuje spousta receptů na lahodné krémy. Už teď tušíme, že z nich bude těžký výběr – nejčastěji vybíranými jsou kávový krém, koňakový, karamelový, arašídový, pistáciový nebo krém z bílé čokolády.
Základem krémů je máslo a mléko. K nim se potom přidává podle chuti množství cukru a konkrétních ingrediencí. Vynikající kávový krém s bílou čokoládou například vznikne z másla, mléka, vanilkového pudingu, cukru, bílé čokolády a instantní kávy.
Tradiční cukroví vyžaduje trpělivost a jemnost
Práce, kterou s tradičním cukrovím během adventu zažíváme, rozhodně stojí za to. Kromě toho, že si na něm o Vánocích pochutnáte, může pěkně stmelit rodinu, přátele i pracovní kolektiv během vzájemného ochutnávání.
Zdroje:
- https://kuchynelidlu.cz/blog/jak-na-pernicky-od-testa-az-po-chaloupku
- https://kitchenette.cz/clanek/121-pernicky
- https://fresh.iprima.cz/recepty/linecke-cukrovi
- https://region.rozhlas.cz/nejlepsi-linecke-cukrovi-podle-sve-babicky-upekl-cukrar-josef-marsalek-8627662
- https://fresh.iprima.cz/vanilkove-rohlicky