17. 4. 2022
Višně jsou jedny z nejoblíbenějších plodů naší zahrádky. Jsou nenáročné na pěstování i polohu a odolají nejrůznějším chorobám i škůdcům. Přesto se na ně mnoho z nás stále kouká skrz prsty a zdaleka se jim nedostává tolik pozornosti jako sladším třešním. Což je velká škoda. Neboť specifická lehce nakyslá chuť višní spolu s kvalitní hořkou čokoládou nemá chybu!
Dokážou na sebe navázat zdraví škodlivé látky
Višně jsou plné cenných látek a jejich konzumace má blahodárný vliv na zdraví. Tělo pomohou zbavit škodlivých látek a jsou osvědčenou prevencí cukrovky i některých druhů rakoviny.
Napomáhají správné funkci štítné žlázy, zlepšují krevní oběh, přispívají ke zdravému vývoji pokožky, zlepšují paměť a před spaním uklidní psychiku, čímž pomáhají navodit klidný a kvalitní spánek. Zmírňují bolesti při artritidě a pomohou s chudokrevností.
Višně skladujte i se stopkami v ledničce a umyjte je těsně před konzumací
Čerstvé višně nevydrží moc dlouho. Na chladném a tmavém místě vydrží maximálně 3 dny. Ovšem pouze za předpokladu, že jsou višně pevné, bez otlaků a mají stopku. Višně, které jsou poškozené, snadno a rychle plesniví!
Višně můžete zpracovat na několik způsobů
Višně mají lahodnou, lehce navinulou chuť, která je do určité míry předurčuje ke způsobu jejich zpracování.
Kyselejší višně se lépe hodí k výrobě sirupů, marmelád, zavařenin a kompotů, které můžete využít k přípravě vynikajících dezertů. Můžete je sušit i kandovat a naprosto skvělá je z nich domácí griotka nebo pálenka, takzvaná višňovice.
Višňová bublanina jako od babičky
Bublanina patří mezi nejoblíbenější moučníky. Je rychlá a nabízí spoustu možností k experimentování. Lehce nakyslé višně s kousky kvalitní čokolády jsou však sázkou na jistotu.
Tip: Trvanlivost višní můžete prodloužit tím, že je zmrazíte. Ať už celé, nebo vypeckované.
Potřebovat budete: 5 vajec, 250 g cukru krupice, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje, 100 ml vlažné vody, 1 polévková lžíce holandského kakaa, 50 g kvalitní čokolády, višně
Jak na to: Z pěti bílků a špetky soli vyšlehejte hustou pěnu. Po lžících zašlehejte cukr, po jednom žloutku a postupně vmíchejte i olej a vodu. Nakonec přisypte polohrubou mouku společně s práškem do pečiva a vše důkladně promíchejte.
Zhruba ¾ těsta nalijte do vymazaného a vysypaného plechu. Zbylou čtvrtinu těsta obarvěte kakaem a nalijte ji na světlé těsto. Nahoru nasypte vypeckované višně a kousky kvalitní čokolády.
Bublaninu pečte na 180 stupňů Celsia zhruba 25 až 30 minut.
Zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/clanky/1743-kolik-tresni-tolik-visni-cim-se-lisi-cervene-letni-plody-a-kdy-na-ne-vyrazit/
- https://www.denik.cz/moje_hobby/20070624visne_chutnaji_hrisne.html
- https://fresh.iprima.cz/jak-na-to/tresne-visne-peckoviny-zacatku-leta
- https://www.manutea.cz/herbar-bylina-visen
- https://www.nzip.cz/clanek/1024-tresne-visne