Jste zde

Višně: Kyselkavé ovoce, které pomůže k lepšímu trávení i spánku

višně na stromě Zdroj: Bigstockphoto
Dopřejte si višní, co hrdlo ráčí! Zlepší váš imunitní systém a pomohou k lepší náladě. Konzumovat je můžete v sezoně rovnou ze stromu nebo si z nich můžete spolu s námi upéct vynikající bublaninu.

17. 4. 2022

Višně jsou jedny z nejoblíbenějších plodů naší zahrádky. Jsou nenáročné na pěstování i polohu a odolají nejrůznějším chorobám i škůdcům. Přesto se na ně mnoho z nás stále kouká skrz prsty a zdaleka se jim nedostává tolik pozornosti jako sladším třešním. Což je velká škoda. Neboť specifická lehce nakyslá chuť višní spolu s kvalitní hořkou čokoládou nemá chybu!

bigstock-ripe-cherries-hanging-from-a-c-435552392.jpg

plody višně
Zdroj: 
Bigstockphoto
Plody višně obecné jsou červené a tmavě červené peckoviny s měkkou a obvykle lehce nakyslou dužinou. 

Dokážou na sebe navázat zdraví škodlivé látky

Višně jsou plné cenných látek a jejich konzumace má blahodárný vliv na zdraví. Tělo pomohou zbavit škodlivých látek a jsou osvědčenou prevencí cukrovky i některých druhů rakoviny.

Napomáhají správné funkci štítné žlázy, zlepšují krevní oběh, přispívají ke zdravému vývoji pokožky, zlepšují paměť a před spaním uklidní psychiku, čímž pomáhají navodit klidný a kvalitní spánek. Zmírňují bolesti při artritidě a pomohou s chudokrevností. 

Višně skladujte i se stopkami v ledničce a umyjte je těsně před konzumací

Čerstvé višně nevydrží moc dlouho. Na chladném a tmavém místě vydrží maximálně 3 dny. Ovšem pouze za předpokladu, že jsou višně pevné, bez otlaků a mají stopku. Višně, které jsou poškozené, snadno a rychle plesniví! 

bigstock-open-fridge-with-boxes-full-of-318289663.jpg

višně v lednici
Zdroj: 
Bigstockphoto
V lednici nedávejte višně k jiným aromatickým potravinám. Velmi snadno přejímají jejich pachy.

Višně můžete zpracovat na několik způsobů

Višně mají lahodnou, lehce navinulou chuť, která je do určité míry předurčuje ke způsobu jejich zpracování. 

bigstock-a-woman-s-hand-pours-cherry-al-420001255.jpg

domácí griotka
Zdroj: 
Bigstockphoto
Výroba domácí griotky je velmi jednoduchá a na rozdíl od kupované neobsahuje umělá barviva ani příchutě.  

Kyselejší višně se lépe hodí k výrobě sirupů, marmelád, zavařenin a kompotů, které můžete využít k přípravě vynikajících dezertů. Můžete je sušit i kandovat a naprosto skvělá je z nich domácí griotka nebo pálenka, takzvaná višňovice. 

Višňová bublanina jako od babičky

Bublanina patří mezi nejoblíbenější moučníky. Je rychlá a nabízí spoustu možností k experimentování. Lehce nakyslé višně s kousky kvalitní čokolády jsou však sázkou na jistotu. 

Tip: Trvanlivost višní můžete prodloužit tím, že je zmrazíte. Ať už celé, nebo vypeckované. 

Potřebovat budete: 5 vajec, 250 g cukru krupice, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje, 100 ml vlažné vody, 1 polévková lžíce holandského kakaa, 50 g kvalitní čokolády, višně

Jak na to: Z pěti bílků a špetky soli vyšlehejte hustou pěnu. Po lžících zašlehejte cukr, po jednom žloutku a postupně vmíchejte i olej a vodu. Nakonec přisypte polohrubou mouku společně s práškem do pečiva a vše důkladně promíchejte. 

Zhruba ¾ těsta nalijte do vymazaného a vysypaného plechu. Zbylou čtvrtinu těsta obarvěte kakaem a nalijte ji na světlé těsto. Nahoru nasypte vypeckované višně a kousky kvalitní čokolády. 

Bublaninu pečte na 180 stupňů Celsia zhruba 25 až 30 minut. 

Zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/clanky/1743-kolik-tresni-tolik-visni-cim-se-lisi-cervene-letni-plody-a-kdy-na-ne-vyrazit/
  • https://www.denik.cz/moje_hobby/20070624visne_chutnaji_hrisne.html
  • https://fresh.iprima.cz/jak-na-to/tresne-visne-peckoviny-zacatku-leta
  • https://www.manutea.cz/herbar-bylina-visen
  • https://www.nzip.cz/clanek/1024-tresne-visne