Jste zde

Vyrazte na jehnědy: Je z nich skvělý čaj i perlivá limonáda

jehnědy v detailu Zdroj: Shutterstock
Potřebujete po zimě vzpruhu? Využijte sílu lískových jehněd a připravte si z nich výborný čaj nebo osvěžující limonádu plnou zdraví prospěšných látek. Máme pro vás recept!

15. 2. 2024

Lísky patří mezi první kvetoucí léčivé rostliny. Jejich květy zvané jehnědy vykvétají velmi brzy na jaře, svým vzhledem připomínají zavěšené housenky a obvykle nechybí v žádné jarní dekoraci. Málokdo ale ví, že mají i blahodárné účinky na lidské zdraví

shutterstock_1324106606.jpg

jehnědy na jaře
Zdroj: 
Shutterstock
Jehnědy lísky jsou prvním znamením přicházejícího jara po dlouhé zimní pauze. Později se k nim přidávají jehnědy břízy, dubu a vrby, které jsou všem dobře známé spíše pod názvem “kočičky”. 

Jarní životabudič

Alergici, pozor! Pyl, který jehnědy obsahují, vám může způsobit vážné zdravotní problémy! 

Jehnědy jsou plné vitamínů, stopových prvků a bílkovin. Po dlouhé zimě vás postaví na nohy, pročistí vaši krev i tělo a pozitivně ovlivní i váš krevní oběh. Při nemoci podporují pocení a pomáhají při kašli i zápalu plic. Vždy je však sbírejte na čistých místech daleko od civilizace, prašných cest, silnic a průmyslových oblastí. 

shutterstock_263535938.jpg

jehnědy v lednu
Zdroj: 
Shutterstock
Jehnědy se na lísce začínají objevovat před samotným olistěním, obvykle během ledna, popřípadě během února, když je tužší zima. 

Čaj, který nejen zahřeje, ale také pročistí

Jehnědy nabízejí mnoho kulinářských možností. Můžete je spařit, vařit i smažit nebo je můžete přidat do polévek či jiných teplých pokrmů. Počítejte však s tím, že mají hořkou chuť. Pokud je však přidáte do čajové směsi nebo hotový čaj dosladíte medem, jejich hořkost zmizí. 

Příprava čaje je naprosto jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Polévkovou lžíci čerstvých nebo kávovou lžičku sušených jehněd stačí zalít 250 ml vroucí vody a nechat louhovat 15 minut. Čaj popíjejte ještě teplý maximálně 3krát denně. 

shutterstock_2328620605.jpg

jehnědy jsou k jídlu
Zdroj: 
Shutterstock
Ke kulinářským účelům používejte jehnědy, které jsou zavřené a plné pylu. 

Osvěžující a vynikající limonáda

Pokud hledáte naopak něco osvěžujícího, připravte si z jehněd limonádu, která zachutná nejen vám, ale i vašim dětem. Jen pozor! Po pár dnech se v ní vytvoří i trocha alkoholu a vznikne z ní tak lehce perlivý alkoholický nápoj. A jak na to? 

Ve vlažné vodě rozpusťte 150 gramů cukru a malý kousek droždí, přidejte citron nebo pomeranč rozkrájený na malé kousky a zhruba dvě hrsti jehněd. Takto připravený roztok občas promíchejte a nechte ho zakrytý proděravěnou fólií odpočívat na teplém místě. Zhruba za 2 až 3 dny limonádu přeceďte a máte hotovo. 

Tip: Na jaře příroda nabízí mnoho dobrého. Pokud k jehnědám přidáte i mladé lístky bršlice nebo kopřivy, můžete vynikající limonádu plnou zdraví prospěšných látek povýšit ještě o level výš. 

Zdroje:

  • https://bushcraftportal.cz/2020/02/liskove-jehnedy-nouzove-jidlo/
  • https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/kere/1992-liska-liskove-orechy-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-zpracovani
  • https://energieodxenie.cz/liska-jaro-a-magie/
  • https://www.proalergiky.cz/clanky/co-kdy-kvete-i-unor-az-duben-na-jare
  • https://www.ireceptar.cz/zdravi/jehnedy-caj-30000313.html
  • https://www.prirodniantivirotika.cz/jedle-a-lecive-jehnedy/