29. 1. 2022
Mišpule: Jedlé jsou až po přejití mrazem
Slyšeli jste někdy o mišpuli obecné? Pravděpodobně ne. Tenhle keřík z čeledi růžovitých se vyznačuje nápadnými bílými květy a na podzim krásnými zlatavými listy. Plody mišpule mohou vážit klidně až 40 gramů, ale jedlé jsou až po přemrznutí. To jejich dužina změkne a zhnědne a můžete s nimi nakládat podobně jako s jablky. Skvělé je třeba pyré z mišpule okořeněné skořicí a špetkou hřebíčku nebo želé, které si zamilují především děti.
Jeřabiny: Plody, o které se nebudete chtít dělit
Jeřáby ptačí dnes rostou doslova na každém kroku. Málokdo ale ví, že jejich plody se hodí nejen k podzimním dekoracím, ale také ke konzumaci. Pokud si chcete jeřáb vysadit na zahrádku, volte jeho sladkoplodou odrůdu (např. Sorbus aucuparia ’Edulis’ú).
Jeho plody nenesou stopy hořkosti, je ale potřeba počkat, až se z oranžové zbarví na šarlatově červenou. Se sklizní pak neotálejte dlouho. Na sladkých plodech si totiž rádi pochutnají kosi a další ptáci.
Moruše: Ovoce, které na první pohled připomíná ostružiny
Jakmile plody moruše uvidíte, pravděpodobně je v první chvíli zaměníte za obyčejné ostružiny. Vyznačují se velmi osvěžující sladkou chutí, posilují obranyschopnost organismu, regulují krevní cukr a snižují vysoký tlak. Šťáva z nich navíc mírní kašel, snižuje horečku a dokonce dokáže odbourat stres.
Zapomenuté moruše: Dejte šanci extra zdravému ovoci, které pekelně barví
Oskeruše: Ovoce, ze kterého připravíte džem i pálenku
Další zajímavou, avšak dávno zapomenutou lahůdkou, jsou i plody jeřábu oskeruše. Tenhle nenáročný strom vyžaduje pouze slunné stanoviště. Plody jsou sice trpčí než u zmíněného jeřábu ptačího, po dozrání a přemrznutí je ale můžete bez obav zpracovat na marmeládu nebo džem. Pokud by vám oskeruše přišly příliš kyselé, smíchejte je s jablečným nebo hruškovým moštem.
Rakytník: Bohatá zásobárna vitamínu C
Tahle vitamíny nabitá superpotravina dokáže tělu poskytnout denní dávku „céčka“ v pouhé jedné bobulce. Kromě toho obsahuje i beta-karoten a vitamíny B1, B2, B6, D, E, F, K a P. Je i zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3, 6, 7 a 9. Připravit z rakytníku můžete nejrůznější džemy, marmelády, ale i sirupy, které oceníte v případě nachlazení.
Použité zdroje:
- https://www.receptyprimanapadu.cz/zahrada/zapomenute-ovoce-2/
- https://www.nkz.cz/praxe/uzitkova-zahrada/zapomenute-mispule-jerabiny-moruse-se-hodi-do-prirodnich-zahrad
- https://www.idnes.cz/hobby/zahrada/zapomenute-plody.A120820_135900_hobby-zahrada_bma