17. 3. 2020
Dlouhodobé a nesprávné skladování potravin v mrazáku negativně ovlivňuje jejich kvalitu. Potraviny ztrácí svou chuť, aroma i barvu, mění strukturu a přichází o cenné vitamíny. Dbejte na správné uchovávání potravin v mrazáku a nezamrazujte potraviny na příliš dlouhou dobu. Potraviny v mrazáku vám nevydrží věčně!
Mrazák otevírejte co nejméně, aby zbytečně nekolísala teplota
Bezpečná teplota pro skladování mražených potravin je - 18 stupňů Celsia. Tedy teplota, která je jakýmsi optimálním středem mezi vysokou spotřebou elektrické energie, a kvalitou, kterou si potraviny i po zamrazení udrží. Ideální teplota by však měla být nižší! Potraviny se rychleji zmrazí, uchovají si více cenných látek a vydrží déle. Přesto by doba uskladnění potravin nikdy neměla přesáhnout více než rok.
Při uchovávání masa v mrazáku se řiďte obsahem tuku. Čím je maso tučnější, tím kratší dobu by mělo strávit v mrazáku. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Nikdy nezamrazujte citrusy, exotické ovoce a ovoce s vysokým obsahem vody. Přišlo by o mnoho vitamínů, ztratilo by chuť a po rozmrazení by mělo kašovitou konzistenci.
Nezabalené potraviny do mrazáku nepatří!
Potraviny v mrazáku uchovávejte dobře zabalené, aby mezi sebou vzájemně nenačichly. Použít můžete dózy nebo mikrotenové sáčky. Ze sáčků však nezapomeňte odstranit co možná nejvíce vzduchu. Ušetříte místo a uvnitř sáčku nebude tolik námrazy.
Nikdy nezamrazujte už jednou rozmražené potraviny a potraviny, které jsou ještě teplé. Hrozí přemnožení bakterií.
Potraviny v mrazáku skladujte jen po určitou dobu!
Doba skladování se u většiny potravin pohybuje okolo 12 měsíců. Do další sezóny vám bez problémů vydrží jahody, borůvky, maliny, houby i bylinky. Rok bez újmy přežije i maso. Avšak jen libové! Maso, které je tučné, vydrží pouze 1 až 2 měsíce.
Zamrazování potravin by mělo být rychlé. Rozmrazování naopak pomalé, ideálně v chladničce.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Tip: Zasypte borůvky, jahody nebo maliny moučkovým cukrem, rozložte je na plech a po zamrazení je teprve sesypte dohromady. Udrží si svůj tvar a nenatáhnou do sebe tolik vody.
Mořské ryby a plody vám v mrazáku bez ztráty jediné hvězdičky vydrží půl roku. Sladkovodní ryby jen 3 měsíce. Pokud dobu skladování v mrazáku překročíte, ryba ztratí chuť a po jejím rozmrazení se z ní stane kaše.
Vhodné není ani dlouhodobé uchovávání pečiva. Spotřebovat byste ho měli do měsíce. Po delší době se vám na pečivu začnou tvořit bílé fleky.
Květák, brokolici a jinou zeleninu, která neobsahuje příliš mnoho vody, skladujte maximálně půl roku. Chvíli ji povařte, a pak ji prudce zchlaďte. Udrží si svou chuť i barvu a po rozmrazení nebude plná vody. Zelenina, která v sobě ukrývá velké množství vody, nebo brambory, které obsahují hodně škrobu, do mrazáku nepatří.
Veškeré potraviny, které hodláte zamrazit, popište a poznamenejte si na nich datum zamrazení. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku skladujte maximálně půl roku. Počítejte však s tím, že po rozmrazení ztratí svou strukturu. Mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku nezamrazujte.