Jste zde

Domácí tatarka podle normy: Patří do ní bílé víno i kašovina z cibule a okurky

domácí tatarka podle ČSN Zdroj: Shutterstock
Cena tatarské omáčky vyrazila do absurdních výšin. Pokud za tatarku nechcete zbytečně utrácet a máte doma trochu majonézy, vyzkoušejte dnešní recept. Vychází z původních československých státních norem a jeho příprava vám zabere jen pár minut!

9. 3. 2025

Závazné československé státní normy byly souborem pravidel a opatření, která upravovala různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství. Sepsány v nich byly nejen jednotlivé recepty a jejich suroviny, ale také pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin, a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích.

Ať už jste tedy zašli na oblíbené jídlo v Brně, nebo Aši, vždy chutnalo stejně. A jinak to nebylo ani s oblíbenou tatarkou. Ta, která byla připravovaná podle závazných československých státních norem, měla krémovou barvu a patrné v ní byly částečky okurek a cibule, které tvořily jemnou kašovinu.

shutterstock_2509999253.jpg

domácí tatarka
Zdroj: 
Shutterstock
Takto připravená tatarka by se měla sníst v den přípravy - jinak zřídne.

Rozmíchaná tatarská omáčka byla hladká, přiměřené konzistence. Vůně a chuť tatarky připravované podle ČSN musela být příjemná, harmonická, s patrnou jemnou kyselostí, znatelně po víně.

Dostali jste na tuhle dobrotu chuť? Pojďte si ji připravit podle původního receptu.

Přečtěte si také: Domácí tatarka a majonéza: Připravíte je za pár sekund a v mnoha variantách

Na domácí tatarku podle ČSN budete potřebovat:

  • 350 g majonézy,
  • 35 g bílého vína,
  • 75 g mléka,
  • 7 g octa,
  • 5 g cukru,
  • 15 g citronové šťávy,
  • 15 g konzervované okurky,
  • 12 g čerstvé cibule,
  • 5 g soli.

shutterstock_589335791.jpg

domácí tatarka s vínem
Zdroj: 
Shutterstock
Do domácí tatarky patří i trocha vína.

Jak na to?

Jako první si připravte menší misku, do které přidejte potřebné množství majonézy. Tu rozřeďte mlékem a bílým vínem. Ochutnejte a dochuťte octem, citronovou šťávou, cukrem a solí. 

Vedle si najemno nasekejte okurky a cibuli. Vše pečlivě promíchejte a servírujte. Domácí tatarka podle ČSN je vhodná k okamžité spotřebě. V ledničce by do druhého dne příliš zřídla. 

Náš tip: Domácí tatarka se skvěle hodí třeba ke smaženému sýru! Poradíme, jak si doma připravit ten nejlepší!

Použité zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8CSN
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/7694-tatarka-podle-csn-musela-obsahovat-vino-priprava-je-jednoducha-a-vysledek-zachutna-vic-nez-kupovana-omacka/
  • https://makova-panenka.cz/rady/prava-domaci-majoneza-a-poctiva-tatarka-v-testech-kvality-by-obstaly-na-vybornou/
  • https://in.pinterest.com/pin/516928863500840401/