Jste zde

Milované i nenáviděné dršťky: Dejte jim šanci! Je to levná, zdravá a chutná potravina

dršťky Zdroj: Shutterstock
Víte, jak správně připravit dršťky? Neprávem opomíjenou a vcelku levnou surovinu, ze které si můžete uvařit spoustu chutných a zajímavých jídel? Pojďte je spolu s námi proměnit v labužnickou záležitost.

20. 2. 2025

Dršťky jsou svalová výstelka z prasečího, kravského či ovčího žaludku. Mají houbovitou strukturu a nevýraznou chuť. Správně připravené jsou snadno stravitelné, obsahují málo tuku a jsou skvělým zdrojem bílkovin, vápníku a fosforu. Velmi důležitá je však jejich správná příprava!

shutterstock_2510337137.jpg

vyprané dršťky
Zdroj: 
Shutterstock
Kravské žaludky patří mezi nejoblíbenější druh drštěk na trhu. Konzumovat však můžete i dršťky prasat, koz nebo třeba jelenů. 

Správná příprava drštěk vám zabere několik hodin 

Dršťky mají nevýraznou chuť a při přípravě pokrmů vynikají svou univerzálností. Jejich chuť je často ovlivněna orgány, které jsou uložené v jejich blízkosti, popřípadě snadno přebírají chuť ostatních ingrediencí, se kterými se vaří. 

Tip: Přípravu pokrmu z drštěk vám rozhodně urychlí již vyprané a předvařené dršťky, které jsou už běžně k dostání v každém větším supermarketu. 

Dršťky kupujte čerstvé od důvěryhodných prodejců a při jejich vaření se připravte na ne zrovna příjemný odér. Nakrájené dršťky řádně operte pod tekoucí vodou a důkladně je vymáchejte.

Odřežte z nich všechny tmavé části i lůj a vložte je do vroucí vody. Dršťky minimálně 30 minut povařte, poté je slijte a postup ještě minimálně dvakrát zopakujte. Správně uvařené dršťky nezapáchají a jsou měkké. 

shutterstock_2417627413.jpg

hovězí žaludek
Zdroj: 
Shutterstock
Abyste si pochutnali, je nutné koupit dršťky, které jsou čerstvé, a správně je připravit! Důkladně je vymáchat a několikrát povařit. 

Dršťky v kuchyni

Dršťky můžete vařit, smažit, grilovat i dusit a velmi oblíbené jsou zejména v italské kuchyni, kde jsou často připravovány s cibulí a s rajčaty. U nás jsou neodmyslitelnou součástí tradiční české polévky. Uvařit z nich však můžete i vynikající guláš nebo jinou omáčku. 

shutterstock_2417627413.jpg

dršťková polévka
Zdroj: 
Shutterstock
Konzumace drštěk podporuje zdraví kostí, budování svalů a pomáhají předcházet anémii. Zvyšují však cholesterol!

Dršťková polévka si vás získá nejen jednoduchou přípravou

Dršťková polévka má své odpůrce i milovníky. V zimních měsících zahřeje a po bujaré noci spolehlivě zažene kocovinu. Její příprava je navíc velice snadná a rozhodně vám nezruinuje vaši peněženku. 

Co budete potřebovat: 2 kg hovězích drštěk, 2 ks cibule, 100 g sádla, špetka drceného kmínu, 1 polévková lžíce sladké mleté papriky, 1 polévková lžíce rajčatového protlaku, 100 hladké mouky, sůl a pepř na dochucení, 3 stroužky česneku, ½ čajové lžičky majoránky

A jak na ni? Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidejte kmín, mletou papriku a rajský protlak. Restujte zhruba 1 minutu. Poté vše zasypte moukou a restujte zhruba další 1 minutu. 

Připravenou jíšku zalijte asi 2 litry vývaru z drštěk, zamíchejte a uveďte do varu. Po 20 minutách přidejte dršťky a polévku dochuťte solí, pepřem, česnekem a majoránkou. 

Polévku podávejte s čerstvým rohlíkem. Dobrou chuť! 

Zdroje:

  • https://www.receptia.cz/drstky-dc90/
  • https://regiony.rozhlas.cz/nebojte-se-jich-drstky-mohou-byt-pochoutkou-na-kterou-hned-tak-nezapomenete-7420061
  • https://www.apetitonline.cz/recept/drstkova-polevka
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/jak-na-hovezi-drstky
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/vnitrnosti/