3. 3. 2025
S recepty na smažené mléko se v posledních týdnech doslova roztrhl pytel. Originální španělskou dobrotu si zamilovali nejen profesionální kuchaři, ale i influenceři na sociálních sítích. Pokud vám nedělá trávení mléka špatně, pak musíte tenhle recept vyzkoušet!
Nejde totiž jenom o originální dezert na rodinnou oslavu, ale třeba i menší drobnost na pohodové piknikové odpoledne. Leche frita, v překladu tedy smažené mléko, pochází z oblasti Kastilie a má dlouhou historii.
Původně se tenhle pokrm připravoval jako levný a chutný způsob, jak využít přebytečné mléko. Dodnes si na něm pochutnávají nejen ve zmíněném Španělsku, ale taky v Indii, Itálii, Mexiku nebo Číně.
Přečtěte si také: Božská Pavlova: Dezert z pár surovalesin, kterým okouzlíte každého
Sladká i slaná varianta
Pokud vás překvapí nečekaná návštěva nebo se vám jednoduše nechce do obchodu, je smažené mléko ideální a rychlou alternativou klasického dezertu. Zajímavostí je, že některé restaurace jej neservírují pouze ve sladké, ale i slané variantě s česnekem.
Tradiční příprava dezertu Leche frita zahrnuje vaření mléka s příměsí skořice a citronové kůry, následované ztuhnutím směsi, nakrájením na kousky, obalením v mouce, vejcích a strouhance a osmažením.
Mohlo by vás zajímat: Top dezerty do skleničky: Karamelová extáze, nálož pro čokoholiky i pohlazení pro klasiky
Co budete na smažené mléko potřebovat?
- 1 litr plnotučného mléka
- 1 kus celé (ideálně cejlonské) skořice
- 1 polévkovou lžíci vanilkového extraktu
- 150 g krystalového cukru
- Citronovou kůru
- 125 g jemného škrobu
- Hladkou mouku
- Jedno vejce (ideálně od šťastných slepic)
- Olej na smažení
- Panko strouhanku
- Skořicový a vanilkový cukr (můžete si ho klidně připravit doma z klasického cukru)
Jak na to?
Připravte si menší hrnec, do kterého nalijete polovinu mléka. Přidejte skořici, vanilkový extrakt, nastrouhanou citronovou kůru a krystalový cukr. Vše společně přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
Vedle si v misce smíchejte druhou polovinu mléka se škrobem. Míchejte tak dlouho, dokud ze směsi nezmizí případné hrudky. Směs škrobu a mléka pomalu přilijte do horkého mléka v hrnci a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nevznikne hustý krém.
Vzniklý krém nalijte do menší formy o rozměrech cca 30 × 20 cm, kterou jste předtím lehce vymazali olejem. Povrch uhlaďte, zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat v lednici alespoň 4 hodiny. Pokud vás tlačí čas, můžete formu vložit na půlhodinku do mrazáku.
Po vychlazení nakrájejte krém ve formě na menší kostičky. Každou kostičku obalte nejprve v mouce, poté ve vyšlehaném vajíčku, a nakonec v panko strouhance. Rozpalte si olej a kostičky smažte dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na papírové utěrce, a ještě horké je obalte ve směsi skořicového a vanilkového cukru.
Použité zdroje:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Leche_frita
- https://www.thespruceeats.com/spanish-leche-frita-dessert-recipe-3083597
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/33132-smazene-mleko-v-trojobalu¨
- https://www.jimeto.cz/originalni-vyuziti-mleka-osmazte-ho-v-trojobalu-a-ziskejte-skvely-dezert/