Jste zde

Už jste zkoušeli smažené mléko v trojobalu? Netradiční dezert připravíte za pár minut

smažené mléko na talíři Zdroj: Shutterstock
Možná jste o něm ještě nikdy neslyšeli anebo jste jednoduše neměli odvahu tuhle netradiční dobrotu ochutnat. Jak si připravit španělskou delikatesu Leche frita?

3. 3. 2025

S recepty na smažené mléko se v posledních týdnech doslova roztrhl pytel. Originální španělskou dobrotu si zamilovali nejen profesionální kuchaři, ale i influenceři na sociálních sítích. Pokud vám nedělá trávení mléka špatně, pak musíte tenhle recept vyzkoušet! 

Nejde totiž jenom o originální dezert na rodinnou oslavu, ale třeba i menší drobnost na pohodové piknikové odpoledne. Leche frita, v překladu tedy smažené mléko, pochází z oblasti Kastilie a má dlouhou historii

shutterstock_2263291417.jpg

smažené mléko v kostičkách
Zdroj: 
Shutterstock
Smažené mléko je třeba na jihu Evropy velmi oblíbený a populární dezert.

Původně se tenhle pokrm připravoval jako levný a chutný způsob, jak využít přebytečné mléko. Dodnes si na něm pochutnávají nejen ve zmíněném Španělsku, ale taky v Indii, Itálii, Mexiku nebo Číně.

Přečtěte si také: Božská Pavlova: Dezert z pár surovalesin, kterým okouzlíte každého

Sladká i slaná varianta

Pokud vás překvapí nečekaná návštěva nebo se vám jednoduše nechce do obchodu, je smažené mléko ideální a rychlou alternativou klasického dezertu. Zajímavostí je, že některé restaurace jej neservírují pouze ve sladké, ale i slané variantě s česnekem.

Tradiční příprava dezertu Leche frita zahrnuje vaření mléka s příměsí skořice a citronové kůry, následované ztuhnutím směsi, nakrájením na kousky, obalením v mouce, vejcích a strouhance a osmažením.

Mohlo by vás zajímat: Top dezerty do skleničky: Karamelová extáze, nálož pro čokoholiky i pohlazení pro klasiky

shutterstock_2167070139.jpg

smažené mléko
Zdroj: 
Shutterstock
Smažené mléko je možné připravit v tradiční sladké, ale i ve slané variantě.

Co budete na smažené mléko potřebovat?

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 1 kus celé (ideálně cejlonské) skořice 
  • 1 polévkovou lžíci vanilkového extraktu
  • 150 g krystalového cukru
  • Citronovou kůru
  • 125 g jemného škrobu
  • Hladkou mouku
  • Jedno vejce (ideálně od šťastných slepic)
  • Olej na smažení
  • Panko strouhanku
  • Skořicový a vanilkový cukr (můžete si ho klidně připravit doma z klasického cukru)

Jak na to?

Připravte si menší hrnec, do kterého nalijete polovinu mléka. Přidejte skořici, vanilkový extrakt, nastrouhanou citronovou kůru a krystalový cukr. Vše společně přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. 

Vedle si v misce smíchejte druhou polovinu mléka se škrobem. Míchejte tak dlouho, dokud ze směsi nezmizí případné hrudky. Směs škrobu a mléka pomalu přilijte do horkého mléka v hrnci a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud nevznikne hustý krém.

Vzniklý krém nalijte do menší formy o rozměrech cca 30 × 20 cm, kterou jste předtím lehce vymazali olejem. Povrch uhlaďte, zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat v lednici alespoň 4 hodiny. Pokud vás tlačí čas, můžete formu vložit na půlhodinku do mrazáku.

Po vychlazení nakrájejte krém ve formě na menší kostičky. Každou kostičku obalte nejprve v mouce, poté ve vyšlehaném vajíčku, a nakonec v panko strouhance. Rozpalte si olej a kostičky smažte dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na papírové utěrce, a ještě horké je obalte ve směsi skořicového a vanilkového cukru

Použité zdroje:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Leche_frita
  • https://www.thespruceeats.com/spanish-leche-frita-dessert-recipe-3083597
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/33132-smazene-mleko-v-trojobalu¨
  • https://www.jimeto.cz/originalni-vyuziti-mleka-osmazte-ho-v-trojobalu-a-ziskejte-skvely-dezert/