Jste zde

Tajemství barvy žloutku: Žlutá je norma, oranžová svědčí o vyčůranosti producentů!

barvy žloutků Zdroj: Shutterstock
Přemýšleli jste někdy o tom, jak moc důležitá je barva žloutku? Podle toho, jestli je žloutek sytý, nebo mdlý, poznáte, jak moc kvalitní stravu (a život) slepice měla. Jaká je ideální barva a proč si u vajec z obchodu dát bacha na oranžovou?

11. 2. 2025

Podle nosa poznáš kosa... A podle žloutku zase to, jak kvalitní stravu slepice měla a kde žila. I když by se mohlo zdát, že čím tmavší žloutek je, tím lepší stravu a péči slepička dostávala, není tomu vždy tak.

Barvu žloutku ovlivňuje rovnou několik faktorů. A nejde jen o stravu a její složení, ale také o to, zda slepice měla dostatečný prostor, kvalitní podestýlku anebo naopak žila celý život zavřená v jedné miniaturní kleci.

Přečtěte si také: Vajíčka mizí a zdražují. Jak skladovat jejich zásoby? Zkuste vodní sklo nebo mrazák

shutterstock_1499883683.jpg

oranžový žloutek
Zdroj: 
Shutterstock
Tmavý žloutek je známkou toho, že byl dobarvovaný prostřednictvím doplňků ve stravě.

Mdlý žloutek poukazuje na špatné životní podmínky

Pokud je žloutek mdlý a má nepřirozenou barvu, poukazuje to na to, že slepice pocházející z chovu, kde jsou umístěny v klecích a krmeny pouze krmnou a často ne příliš kvalitní a už vůbec ne pestrou směsí. Ke koupi takových vajec zákazníky láká především nízká cena, která je ovšem vykoupena podmínkami, v nichž slepice žijí. 

Sytě žlutý žloutek je výsledkem pestré stravy

Pokud vajíčko rozklepnete a v misce se rázem objeví sytě žlutý žloutek, pak máte takřka stoprocentní jistotu, že slepička, která toto vejce snesla, byla krmena čerstvou zelenou stravou a čas od času si pochutnala třeba na nastrouhané mrkvi nebo kukuřici. Oba tyto „pamlsky“ totiž obsahují přírodní betakaroteny, které žloutek krásně zbarví do žlutavé barvy. 

Mohlo by vás zajímat: Slepice nejsou popelnice! Krmte je správně a odvděčí se vám bohatou snůškou

shutterstock_468388463.jpg

žluté žloutky
Zdroj: 
Shutterstock
Pěkně žlutý žloutek je známkou kvalitního stravování.

Oranžovému žloutku dopomohli producenti

Ačkoliv by se mohlo zdát, že těmi nejkvalitnějšími vajíčky jsou ty, jejichž žloutek je zbarvený až do oranžova, není tomu tak. Žloutek, který vypadá, jako by právě opustil solárko, je výsledkem dobarvování různými chemickými látkami (v tom lepším případě řasami), které nosnice dostávají v rádoby „vylepšeném“ krmivu.

Takovéto dobarvování u nás sice není zakázané, rozhodně ale nevypovídá nic o kvalitě vajíčka. U nás se k dobarvování krmných směsí pro slepice používá například syntetický pigment Carophyl Red nebo Yellow

Barvu žloutku určují především zákazníci

Závěrem musíme doplnit, že největší vliv na barvu žloutku má bohužel spotřebitelské chování zákazníků. Potravináři hodnotí barvu žloutků podle stupnice LaRoche, která má patnáct různých barev. Zatímco „jedničky“ jsou mdlé žloutky, „patnáctky“ jsou tmavě oranžové. 

Zajímavostí je, že vajíčka se sytěji zbarvenými žloutky (13-14) se těší oblibě především v Německu, Nizozemí, Španělsku a Belgii, v severní Francii, Anglii a v Irsku dávají přednost méně sytému žloutku (11 až 12). Téměř bledá vejce si oblíbili spotřebitelé v Irsku, severní Anglii a Švédsku (8-9).

Použité zdroje:

  • https://www.slepicar.cz/blog/254-za-zlutou-barvu-zloutku-je-zodpovedny-karotenoid.html
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/barvivo-ve-zloutku-kvalita-vajec-pribarvovani-20200214.html
  • https://www.idnes.cz/hobby/domov/vejce-vlastnosti-chov-slepic-zloutek-barva-chemie.A170914_121652_hobby-domov_bma