Jste zde

Jak uvařit párky, aby nepopraskaly: Voda nesmí vřít a k dokonalé chuti pomůže pára

párky v hrnci Zdroj: Shutterstock
Po náročném dni konečně dorazíte domů. V lednici popadnete balení párků, hořčici a ve spíži kousek chleba. Potřebujete do sebe rychle něco dostat a párky jsou v tuhle chvíli nejjednodušší možností, jak si rychle obstarat teplou večeři.

12. 2. 2025

Jak je ohřát, abyste si na nich pochutnali a na talíři vám nepřistálo neidentifikovatelné klubko popraskaného čehosi? Máme pro vás několik triků i rady přímo od kuchařů!

Ohřátí párků v kastrůlku s vodou

Asi nejjednodušším, ale rozhodně ne optimálním způsobem, jak párky ohřát, je jejich vložení do kastrůlku s vodou. I tady ale mohou vcelku snadno prasknout. Pokud si chcete na párcích ochutnat vcelku, zahřejte v kastrůlku vodu samostatně. Pak sporák vypněte a nechte vodu zchladit na cca 90 stupňů Celsia. Párky sem naskládejte asi na pět až deset minut. Hrnec můžete přiklopit pokličkou.

shutterstock_1387192439.jpg

popraskané párky
Zdroj: 
Shutterstock
Popraskání párků je často způsobené teplotním šokem.

Náš tip: Ještě před tím, než si dáte vodu na párky vařit, vyndejte balíček s párky na linku a nechte je pár minutek temperovat. Teplotní šok ve vodě pak nebude tolik velký a riziko popraskání jednoduše eliminujete.

Ohřívání párků na páře

Ideálním způsobem, jak párky ohřát a zachovat jejich přirozenou chuť bez rizika popraskání, je postupné zahřívání v páře. Do kastrůlku s cca 4 cm vody vložte pařák, který obvykle používáte při přípravě knedlíků.

Párky na pařák naskládejte a nad párou zahřívejte zhruba 10 minut. I když je příprava maličko delší, chuť uzeniny bude dokonalá!

Přečtěte si také: První veganské řeznictví v Česku: Je libo párky z čočky nebo tlačenku ze sóji?

Postupné zahřívání párků

Jednou z možností je i postupné ohřívání párků v kastrůlku s vodou. V tomhle případě ale párky přidáváte do studené vody, ve které se postupně zahřívají. Uzenina se tímto způsobem prohřeje rovnoměrně. Ale pozor, voda opět nesmí vařit, jinak by párky praskly. Jakmile párky důkladně prohřejte, hned je z vody vyndejte. V opačném případě se může začít uzenina vysušovat a chuťové látky přejdou do vody. 

shutterstock_2354966061.jpg

vařené párky
Zdroj: 
Shutterstock
¨Do párků nepíchejte, ale nabírejte je kleštičkami.

Náš tip: Do párků před vytažením nepíchejte. Z vody je vyndávejte kleštičkami. Pokud povrch porušíte vidličkou nebo nožem, párky prasknou. 

Mohlo by vás zajímat: Lexikon salámů: Vysočina vznikla rozkazem před 56 lety. Jako česká verze uheráku

Na mikrovlnku raději nesázejte

Jasně, pokud vás honí vlčí hlad a nemáte ani minutu navíc, je mikrovlnka vděčným pomocníkem. Právě zde ale existuje nejvyšší riziko, že párky prasknou a na talíři vytvoří klubko růžových zmijí. Pokud si přesto nemůžete pomoct a mikrovlnka je vaší jedinou spásou, dejte párky aspoň do vhodné nádoby s vodou, přikryjte, vložte do mikrovlnky a ohřejte.

Použité zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/clanky/7014-reznik-cejka-radi-jak-ohrivat-parky-aby-nepopraskaly-tyhle-tri-postupy-zaruci-stavnatou-chut-a-dokonaly-vzhled-uzeniny/
  • https://eurozpravy.cz/magazin/195155-jak-spravne-ohrat-parky-vetsina-z-nas-dela-tuto-jednoduchou-vec-spatne
  • https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-parky-aby-nepopraskaly-rady.html
  • https://napady-navody.cz/jak-ohrat-parky-aby-nepraskly-nedelejte-castou-chybu/