23. 1. 2019
Zatímco babičky těžko přemluvíme k tomu, aby se zbavily bílé mouky, kterou mají dobře prověřenou desetiletími vaření a pečení, mladší generace k alternativám přistupují celkem snadno, pokud se aspoň trochu zajímají o zdravý životní styl.
Proč je bílá pšeničná mouka pro leckoho démon?
Nejprve si pojďme říct, proč chceme vůbec klasickou mouku nahrazovat. Když si teď budete dopřávat to, co obsahuje bílou mouku, zaměřte se na to, za jak dlouho na vás přijde hlad. Bude to totiž brzo, protože bílá mouka nedodává tělu živiny, které by ho zasytily. Bílá mouka, to je jen spousta prázdných kalorií, které se nevyužité promění v nevzhledné tukové polštáře na těle.
Žitná, ovesná, ječmenná, rýžová, pohanková... a tím výběr zdaleka nekončí. Stačí si vybrat. Dnes už můžete ve většině obchodů. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Zároveň byste konzumaci pšeničné mouky měli omezit, pokud vás neustále honí mlsná, které se nedá odolat. Je to jeden z viníků toho, že neuplyne pět minut, kdy byste si nevzpomněli na sladkosti.
Celozrnná mouka jako lepší a výživnější varianta
Celozrnná mouka oproti té bílé vzniká mletím celých zrn, takže všechny výživné látky nepřijdou vniveč. Zkrátka a dobře zůstanou v mouce. Jde o vitamíny skupiny B, některé enzymy, vlákninu, bílkoviny, polyfenoly, fytáty a další látky. Bílá mouka je oproti celozrnné jen hromadou umletých vnitřků zrn, které tyto důležité složky neobsahují.
Pro srovnání
Bílá mouka má ve 100 g jen 2 g vlákniny, zatímco ta celozrnná má 6 g. Bílá mouka má taky o 60 % méně vápníku, o 76 % méně železa, o 86 % méně vitamínu E… A tak bychom mohli dlouho pokračovat. Celé to neznamená, že bychom se mohli ládovat vším, co se vyrábí z celozrnné mouky, přičemž neohrozíme svou postavu. Jen je na místě vědět, v čem je rozdíl a že si s přemírou bílé mouky můžete zadělat na zdravotní problém, nejen na nadváhu.
Celozrnnou mouku poznáte podle tmavší barvy, ale také podle výraznější chuti.
Jakou mouku můžete kdy použít?
Druhů mouky existuje celá řada, každý je v něčem jiný. Dělíme je primárně na mouky s lepkem (špaldová, ovesná, ječná, žitná) a na mouky bez lepku (pohanková, kukuřičná, rýžová, bramborová, quionoová, jáhlová, sójová, amarantová, manioková a tapioková, čiroková, kokosová, kaštanová, mandlová, konopná). Mouky s lepkem jsou samozřejmě používanější, protože většina lidí intolerancí netrpí.
Špaldová mouka
O té se v posledních letech mluví hodně. Je totiž typická především svou chutí lehce připomínající oříšky. Je sice o něco dražší než bílá mouka, ale s tím každý, kdo chce pro své tělo něco udělat, už určitě počítá. Mezi laiky panuje názor, že se špaldová mouka hodí jen do pečení. Ona své uplatnění ale snadno najde i při přípravě, konkrétně zahušťování omáček a polévek.
Její výhodou je obsah hořčíku, zinku, draslíku, manganu nebo vápníku a vitamínů skupiny B. Kromě toho je také lehčí na strávení.
Žitná mouka
Žitná mouka už na první pohled oproti té bílé vypadá těžší a hutnější. Je tomu skutečně tak. Výrobky z ní vám mohou pomoct se zácpou a podobnými potížemi. Hodí se k pečení chleba nebo perníku. Samozřejmostí jsou vitamíny, minerály a dobré výživové hodnoty.
Ovesná mouka
Ovesná mouka jsou vlastně jen rozemleté ovesné vločky, takže pokud chcete, klidně si ji vyrobte sami doma. Ovesná mouka mezi ostatními vyčnívá vysokým obsahem bílkovin a prospěšných tuků. Často ji lidé kombinují při pečení s jinou moukou, dokážou tak vytvořit skutečně vláčné těsto.
Dříve jsme se spoléhali jen na bílou mouku. Dnes už můžeme sáhnout třeba po konopné nebo rýžové.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Ječná mouka
Mouka z ječmene se nejčastěji využíváme v kombinaci s jinou moukou, ale pokud ji chcete nechat v kuchyni sehrát hlavní roli, připravte z ní placičky. Dobré je i pečivo, zvlášť v případě, že se ho nechcete vzdát, ale trápí vás zácpa nebo žaludeční vředy.
A co bezlepkové mouky? Pohanková mouka může sloužit jako prevence vzniku křečových žil, z kukuřičné mouky vytvoříte skvělé tortilly nebo polentu – obojí bude plné hořčíku a železa. Pokrmy z rýžové mouky, jako je kaše nebo domácí nudle, vám pomohou při průjmu, bramborovou mouku využijete všude tam, kde brambory – při přípravě halušek nebo bramborového těsta na pečivo.
Mandlová mouka jsou rozemleté mandle, proto se hodí při pečení sladkých dobrot, ideální je smíchat ji s jinou moukou. Kokosová mouka je lákavá i pro ty, kteří se snaží omezit sacharidy v jídelníčku. Ostatní mouky už nejsou příliš známé, vždy ale nabídnou živiny a jsou prospěšnější než mouka bílá.