24. 1. 2023
Pravé americké donuty jsou z kynutého těsta, mají tvar zploštělého prstence s dírou uprostřed a jejich vršek zdobí cukr nebo barevná poleva a nejrůznější posypky, které donutům dodají pokaždé zcela jiný vzhled.
Příprava klasických donutů není složitá. Základem je správně vykynuté těsto z mouky, vajec, másla a kvásku, ze kterého vyválíte cca 1 cm vysokou placku a následně z ní vykrájíte za pomoci dvou kulatých vykrajovátek nebo speciální formičky větší kolečka s otvorem uprostřed. Ta usmažíte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.
Do zdravého jídelníčku tak donuty rozhodně nepatří. Spolu s námi si však můžete vyzkoušet i o něco zdravější variantu. Tak pojďte na to!
Donuty pečené v troubě
Donuty, které upečete v troubě ve speciální formě, jsou díky chybějícímu oleji o něco zdravější variantou. Zaručeně si však pochutnáte stejně, jako kdyby jste je smažili v rozpáleném oleji.
Co budete potřebovat: 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, špetka soli, 50 g moučkového cukru, 280 g mléka, 2 lžíce rumu, ½ vanilkového cukru, 1 vejce, 70 g másla, 20 g čerstvého droždí, olej na vymazání formy
Jak na to: Do velké mísy prosejte obě mouky a do jejich středu rozdrobte kostku droždí. Přidejte lžíci cukru a vše zalijte trochou vlažného mléka.
Jakmile vzejde kvásek, přidejte zbylé suroviny. Včetně rozpuštěného vlažného másla. Vše zpracujte na řidší těsto a nechte několik hodin kynout v naolejované míse na teplém místě, aby výsledné donuty byly vláčné a nadýchané.
Hotovým těstem naplňte formu na donuty a těsto nechte opět chvíli kynout na teplém místě. V případě, že nemáte formu s nepřilnavým povrchem, nezapomeňte jednotlivé formičky vymazat malým množstvím oleje!
Zhruba za 20 minut vložte formu s donuty do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečte je dozlatova.
Při zdobení popusťte uzdu své fantazii
Hotové donuty nechte vychladnout a poté je ozdobte podle své chuti a fantazie. Můžete je polít rozehřátou bílou či tmavou čokoládou, cukrovou glazurou nebo jinou sladkou polevou a posypat je třeba drcenými ořechy, sušeným nebo lyofilizovaným ovocem, strouhaným kokosem, čokoládovými hoblinami nebo jinými barevnými posypkami.
Také je můžete zkusit naplnit žloutkovým či oříškovým krémem, čokoládou nebo marmeládou. Vaší fantazii a chuti se meze zkrátka nekladou.
Tip: Aby se vám donuty lépe plnily, udělejte si z obou jeho stran díru kuchyňským nožem a za pomoci cukrářského sáčku a plnící špičky jej naplňte.
Zdroje:
- https://www.apetitonline.cz/novinky-zajimavosti/7-veci-ktere-jste-nevedeli-o-donutech
- https://www.jsmekocky.cz/clanek/adela-cisarovska/zajimavosti/domaci-donuty-na-nedelni-odpoledne-i-vyznamnou-hostinu
- https://www.toprecepty.cz/recept/61079-donuty-pecene-ve-forme/
- https://www.prozeny.cz/clanek/legendarni-donuty-naucte-se-krok-za-krokem-ty-nejlepsi-34150
- https://tchiboblog.cz/domaci-donuty/
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/koblihy-donuty-spol