7. 11. 2024
Musí jít samozřejmě o pravé wasabi, nikoli o kořenicí směsi, které výrobce japonským křenem, jak se wasabi říká, jen obarví, nebo populární pastu, kolem které pravé wasabi spíš jen v rychlosti proběhne (a zbytek dotvoří olej, hořčičná semínka, další koření a slušná nadílka chemie).
Co je wasabi, kde se bere a jak ho v kuchyni využít na maximum? Na všechno se společně podíváme!
Jak se dostane wasabi až k nám?
Už jsme si řekli, že wasabi je koření. Zatímco „wasabi“, které na vás pomrkává z regálu v marketu, je nápadně zelené, to pravé wasabi takhle úplně nevypadá – za barvu totiž můžou barviva, která k „wasabi produktům“ přidávají výrobci. Oddenek tedy zelený je, ale jakmile ho začnete strouhat, hned poznáte rozdíl mezi tím pravým a „fejkem“.
Tohle koření se tedy získává z oddenku rostliny, kterou nazýváme eutrema japonská (Eutrema japonica). Možná ho znáte taky jako japonský křen, tohle pojmenování je ale značně zavádějící, protože o křen vlastně vůbec nejde (wasabi se s ním akorát často míchá, v zemích Evropské unie ho seženete jako „wasabi křen“).
Takový oddenek je nejlepší koupit a zpracovávat až přímo při přípravě pokrmu, protože jakmile přijde do styku se vzduchem, jeho síla postupně slábne. Největší sílu má údajně 5 minut po nastrouhání a po 30 minutách už z něj nic mít nebudete. Kromě oddenku se z rostliny dají jíst i listy, které mají velice podobnou chuť.
Wasabi má svůj původ v Japonsku, kde ho před několika stovkami let v jedné horské vísce prý začal pěstovat jistý rolník. S výsledkem svého snažení se pochlubil budoucímu šógunovi, který si wasabi zamiloval a nařídil, že se smí používat jen v oblasti Šizuoka (na ostrově Honšú).
Dneska už koření zná takřka celý svět, ale volně v přírodě roste rostlinka, z níž se získává, jen na březích japonských horských řek, kde panuje specifické mikroklima. Rostlinky se sklízí výhradně ručně, a to po 18 měsících. V ideálním případě dochází ke strouhání wasabi na oroshigane, speciálním struhadle, na němž se prakticky ihned vytváří pasta.
Wasabi a zdraví: Proč si ho aspoň občas dát?
Wasabi je nesmírně zdravé, proto není od věci mít ho občas v nějakém tom pokrmu. I tady ale platí, že by mělo jít o pravé wasabi, nikoli produkt, v němž je ho „takhle málo“. Štiplavé koření obsahuje spoustu vitamínu C, hořčík, vápník, draslík a taky vlákninu. Asi tušíte, že tím pádem minimálně podpoří imunitu a pozitivně zapůsobí na kosti i trávicí soustavu.
Bez zajímavosti není ani obsah látek, které nazýváme isothiokyanáty, což jsou přírodní látky, jež obsahují síru a jež mají antibakteriální a protirakovinové účinky.
Co s wasabi v kuchyni?
Wasabi neodmyslitelně patří k sushi, ale rozhodně si ho můžete dát i k něčemu jinému. Hodí se například k tučným rybám (losos, tuňák) a mořským plodům, skvělou dobrotu udělá ze smažených fazolí a bezvadně dochutí polévky. Zaexperimentovat s ním můžete kdykoli, výsledek si určitě zapamatujete a podle toho pokus buď zopakujete, nebo ne.
Patříte k milovníkům wasabi, nebo jste příslušníky tábora „nechci to ani vidět“?
Použité zdroje:
- https://www.issejapan.com/buy-fresh-wasabi-japan
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Wasabi
- https://www.foodys.cz/inspirace/wasabi-zeleny-kren-ktery-vas-rozhodne-nenecha-chladnymi
- https://www.apetitonline.cz/suroviny/poznejte-tajemstvi-praveho-wasabi-proc-je-tak-obtizne-ho-sehnat