Jste zde

Svatomartinská husa pro začátečníky: Potřebujete jen tři suroviny a budíka

husa na pekáči Zdroj: Shutterstock
Husa patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k Vánocům. Jak ji ale připravit, pokud kuchyně není vaší parketou? Zkuste tenhle recept, který je ideální (nejen) pro začátečníky. Výsledek bude famózní!

7. 11. 2024

Opeřence nemusíte nijak zvlášť upravovat. Dbejte jen na to, ať je husa čerstvá, bez pírek (ta větší vyškubejte, zbytek opalte) a v ledničce ji dlouho nemučte. Den před tím, než ji budete péct, si ji důkladně nasolte. Solí rozhodně nešetřete. Díky ní totiž maso krásně zkřehne. Takto předpřipravenou husu uložte na den zpátky do lednice

Před pečením pak už budete potřebovat jenom celý kmín, jednu cibuli a čerstvé jablko. Cibuli s jablkem vložte přímo do husy a maso důkladně pokmínujte. Na dno pekáče položte husu a kůži na několika místech propíchejte vidličkou. Pozornost věnujte především té části, kde má husa větší tukové zásoby. Jde o spodek stehen a místo, kde se křídla připojují k prsům.

shutterstock_2497724275.jpg

husí stehno
Zdroj: 
Shutterstock
Husímu masu dejte v troubě čas. Díky tomu nebude vysušené.

Náš tip: Pokud nechcete, aby se kůže na huse při pečení připálila, před tím, než maso vložíte do pekáče, odřízněte špičky křídel (cca po první kloub), a položte je na dno pekáče. Na křídla pak přijde samotná husa. 

Natáhněte budíka a o husu se víc nestarejte

Kouzlo dokonale připravené svatomartinské husy spočívá v pomalém pečení. Ideální je k němu horkovzdušná trouba. Naloženou husu vyndejte z lednice a nechte ji na lince zhruba půl hodiny odpočívat.

Mezitím si vyhřejte troubu na 70-80 stupňů, pekáč s husou vložte do trouby, maso podlijte trochou vody nebo vývaru a natáhněte si budíka. Husa bude hotová za 13 hodin bez toho, abyste se o ní museli více starat.

Přečtěte si také: Svatomartinské tradice v Evropě: V Polsku se „odbydou“ rohlíkem, jinde milují husu s těstovinami

Před pečením přiryjte pekáč alobalem. Alobal odstraňte zhruba dvě hodiny před dopečením. Hodinu před koncem zvyšte teplotu na 180 stupňů a nechte husu přirozeně zezlátnout. Naběračkou odeberte vyškvařený tuk, drůbež naporcujte a podávejte ji s knedlíkem, lehce přelitou zbylým výpekem. Maso po třináctihodinovém pečení samo odpadává od kosti a na jazyku se rozplývá.

Nevěřící Tomášové, nechť recept sami odzkouší!

Použité zdroje:

  • https://www.idnes.cz/hobby/domov/svatomartinska-husa-krok-za-krokem-pece-se-sama-bez-kontroly-13-hodin.A101108_145649_hobby-domov_bma
  • https://www.apetitonline.cz/lide-jidlo/jak-na-dokonalou-svatomartinskou-husu-nasolte-ji-den-predem-nechte-odlezet-radi
  • https://www.idnes.cz/hobby/domov/dokonalou-kachnu-upece-i-absolutni-zacatecnik.A110723_201656_hobby-domov_mce