1. 11. 2022
Letáky jako povinná četba
Co si budeme povídat. Inflace s cenami potravin nehezky zamávala. Kupovat naprostou většinu z nich mimo akce, se dneska už zkrátka nevyplatí. Proto pravidelně vybírejte schránku a kontrolujte, kde mají v akci mléčné výrobky, ovoce, zeleninu, luštěniny, těstoviny nebo pečivo.
Pokud letáky neodebíráte, můžete se o akcích ve vašem oblíbeném obchodě informovat na jeho oficiálních webových stránkách nebo portálech, které se na akční letáky online specializují.
Naplánujte jídelníček podle slev
Žlutý hrách, cibule a oblíbená uzenina v akci? Vykouzlete „akční“ oběd nebo večeři v podobě hrachové kaše se smaženou cibulkou, uzeninou, kyselým okurkem a chlebem.
Naučte se jednoduše vařit ze surovin, které jsou sezónní, a během konkrétního období je v obchodech nakoupíte v akci. Je zbytečné kupovat v listopadu jahody z Afriky a připravovat z nich jahodový cheesecake. Raději sáhněte po švestkách, jablkách nebo hruškách. Výsledek bude stejně dokonalý, ne-li lepší. A vaše peněženka to zaručeně ocení.
Na nákupy vyrážejte se seznamem
A kupujte jenom to, z čeho budete během týdne vařit. Pokud ale objevíte trvanlivou surovinu v akci, nebojte se jí nakoupit větší množství a to uložit do spíže nebo sklepa, kam nemá přístup sluníčko ani vlhkost.
Třeba takové luštěniny, obiloviny, rýže nebo těstoviny se vám v zásobě určitě nezkazí. Navíc můžu být skvělou přílohou k hlavnímu chodu nebo z nich vykouzlíte levnou a plnohodnotnou večeři, či lahodnou svačinu.
Koukejte do horních a spodních regálů
O tricích prodejců, super a hyper marketů jste pravděpodobně už někdy slyšeli. Pokud ne, pak zmíníme alespoň několik základních pravidel, které říkají, že koukat byste měli primárně do horních a spodních polic, kde se nachází nejlevnější zboží. Naopak to nejdražší umisťují prodejci do výše očí.
Na nákupy taky nevyrážejte hladoví a pevně se držte napsaného seznamu. Pokud chcete maximálně ušetřit, navštěvujte obchody těsně před zavírací dobou. V akci pořídíte pečivo, ale i některou zeleninu nebo ovoce.
Využívejte darů přírody
A je úplně jedno, jestli si zajdete pro lesní jahody, maliny nebo borůvky a z hříbků vykouzlíte dokonalou omáčku, polévku nebo je obalíte jako řízky. Zužitkovat můžete i bylinky (třeba květ černého bezu dokonce osmažíte jako řízek), v létě pak třešně, kopřivy a šťovík a na podzim třeba jablka, hrušky nebo švestky. Z darů přírody připravíte pesta, sirupy, omáčky, polévky, ale i kompoty, koření nebo chutné saláty.
Vařte na vícero dnů
Vynechejte návštěvy restaurací a do práce si noste vlastní svačiny nebo celé krabičky, které pokryjí jídlo na půl dne. Doma ideálně navařte na vícero dní, a pokud už rozehříváte troubu, upečte v ní nejen maso k obědu, ale taky dezert a na závěr snižte teplotu a nechte v ní sušit houby nebo ovoce nakrájené na křížaly. Zbytkového tepla využívejte taky při vaření.
Zbytky nevyhazujte
Připravujete pomazánku z ředkviček? Chystáte vývar z mrkve nebo petržele? Zelené listy nevyhazujte! Připravíte z nich dokonalý salát, pesto, ale třeba i omáčku nebo nejrůznější karbanátky a placičky.
Nožičky hub se zase pro změnu hodí do vývaru nebo usušené a rozemleté jako koření. Zbytky po odšťavňování ovoce a zeleniny pak použijte do vývaru nebo z nich upečte lahodné krekry. Citrusovou kůru můžete přidat do těst nebo domácího aroma difuzéru. A košťály z brokolice nebo květáku jsou skvělé do jídel typu stir-fry nebo polévek.
Mrazte a sušte
Koupili jste více masa, protože bylo v akci? Narazili jste na cenově výhodná jablka nebo rajčata za pár kaček? Rozhodně je v obchodě nenechávejte a veškeré suroviny zužitkujte.
Přebytky omyjte, rozdělte na menší porce, uložte do sáčků a zamrazte. Houby, ovoce, ale i některé druhy zeleniny můžete nakrájet na plátky a usušit v sušičce, volně na vzduchu nebo během pár hodin v troubě. Nezapomínejte ani zavařování nebo nakládání a kvašení.
Náš tip: Abyste se mezi jednotlivými sáčky v mrazničce zorientovali, opatřete je samolepícími štítky, na které napíšete, co jste do sáčku uložili.
Použité zdroje:
- https://www.dumazahrada.cz/clanek/jak-usetrit-na-jidle-20220119.html
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-usetrit-na-jidle-30000218.html
- https://www.prozeny.cz/clanek/jak-usetrit-na-jidle-pomuzou-vam-seznam-bryle-i-sousedka-78921