Jste zde

Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě: Vybavte se seznamem a spotřebujte i zbytky

zásoba potravin v lednici Zdroj: Shutterstock
Poslední měsíce šetříme všude, kde se dá. Zvyšující se ceny potravin nás totiž nutí sahat stále hlouběji do kapsy. První možností, na čem ušetřit, je pro mnohé Čechy jídlo. Jak na to, abyste uspořili „pár kaček“, ale zbytečně se neodbývali?

1. 11. 2022

Letáky jako povinná četba

Co si budeme povídat. Inflace s cenami potravin nehezky zamávala. Kupovat naprostou většinu z nich mimo akce, se dneska už zkrátka nevyplatí. Proto pravidelně vybírejte schránku a kontrolujte, kde mají v akci mléčné výrobky, ovoce, zeleninu, luštěniny, těstoviny nebo pečivo.

Pokud letáky neodebíráte, můžete se o akcích ve vašem oblíbeném obchodě informovat na jeho oficiálních webových stránkách nebo portálech, které se na akční letáky online specializují.

shutterstock_1747031606.jpg

žena beroucí zboží z regálu
Zdroj: 
Shutterstock
To nejlevnější zboží bývá v obchodě buď hodně vysoko, nebo naopak pod úrovní našich očí.

Naplánujte jídelníček podle slev

Žlutý hrách, cibule a oblíbená uzenina v akci? Vykouzlete „akční“ oběd nebo večeři v podobě hrachové kaše se smaženou cibulkou, uzeninou, kyselým okurkem a chlebem.

Naučte se jednoduše vařit ze surovin, které jsou sezónní, a během konkrétního období je v obchodech nakoupíte v akci. Je zbytečné kupovat v listopadu jahody z Afriky a připravovat z nich jahodový cheesecake. Raději sáhněte po švestkách, jablkách nebo hruškách. Výsledek bude stejně dokonalý, ne-li lepší. A vaše peněženka to zaručeně ocení. 

Na nákupy vyrážejte se seznamem

A kupujte jenom to, z čeho budete během týdne vařit. Pokud ale objevíte trvanlivou surovinu v akci, nebojte se jí nakoupit větší množství a to uložit do spíže nebo sklepa, kam nemá přístup sluníčko ani vlhkost.

shutterstock_562292047.jpg

nákupy v marketu
Zdroj: 
Shutterstock
Pokud narazíte na trvanlivé zboží v akci, nebojte se po něm sáhnout a nakoupit ho do zásoby.

Třeba takové luštěniny, obiloviny, rýže nebo těstoviny se vám v zásobě určitě nezkazí. Navíc můžu být skvělou přílohou k hlavnímu chodu nebo z nich vykouzlíte levnou a plnohodnotnou večeři, či lahodnou svačinu.

Koukejte do horních a spodních regálů

O tricích prodejců, super a hyper marketů jste pravděpodobně už někdy slyšeli. Pokud ne, pak zmíníme alespoň několik základních pravidel, které říkají, že koukat byste měli primárně do horních a spodních polic, kde se nachází nejlevnější zboží. Naopak to nejdražší umisťují prodejci do výše očí.

Na nákupy taky nevyrážejte hladoví a pevně se držte napsaného seznamu. Pokud chcete maximálně ušetřit, navštěvujte obchody těsně před zavírací dobou. V akci pořídíte pečivo, ale i některou zeleninu nebo ovoce.

Využívejte darů přírody

A je úplně jedno, jestli si zajdete pro lesní jahody, maliny nebo borůvky a z hříbků vykouzlíte dokonalou omáčku, polévku nebo je obalíte jako řízky. Zužitkovat můžete i bylinky (třeba květ černého bezu dokonce osmažíte jako řízek), v létě pak třešně, kopřivy a šťovík a na podzim třeba jablka, hrušky nebo švestky. Z darů přírody připravíte pesta, sirupy, omáčky, polévky, ale i kompoty, koření nebo chutné saláty.

Vařte na vícero dnů

Vynechejte návštěvy restaurací a do práce si noste vlastní svačiny nebo celé krabičky, které pokryjí jídlo na půl dne. Doma ideálně navařte na vícero dní, a pokud už rozehříváte troubu, upečte v ní nejen maso k obědu, ale taky dezert a na závěr snižte teplotu a nechte v ní sušit houby nebo ovoce nakrájené na křížaly. Zbytkového tepla využívejte taky při vaření.

Zbytky nevyhazujte

Připravujete pomazánku z ředkviček? Chystáte vývar z mrkve nebo petržele? Zelené listy nevyhazujte! Připravíte z nich dokonalý salát, pesto, ale třeba i omáčku nebo nejrůznější karbanátky a placičky.

Nožičky hub se zase pro změnu hodí do vývaru nebo usušené a rozemleté jako koření. Zbytky po odšťavňování ovoce a zeleniny pak použijte do vývaru nebo z nich upečte lahodné krekry. Citrusovou kůru můžete přidat do těst nebo domácího aroma difuzéru. A košťály z brokolice nebo květáku jsou skvělé do jídel typu stir-fry nebo polévek.

Mrazte a sušte

Koupili jste více masa, protože bylo v akci? Narazili jste na cenově výhodná jablka nebo rajčata za pár kaček? Rozhodně je v obchodě nenechávejte a veškeré suroviny zužitkujte.

Přebytky omyjte, rozdělte na menší porce, uložte do sáčků a zamrazte. Houby, ovoce, ale i některé druhy zeleniny můžete nakrájet na plátky a usušit v sušičce, volně na vzduchu nebo během pár hodin v troubě. Nezapomínejte ani zavařování nebo nakládání a kvašení. 

Náš tip: Abyste se mezi jednotlivými sáčky v mrazničce zorientovali, opatřete je samolepícími štítky, na které napíšete, co jste do sáčku uložili. 

Použité zdroje:

  • https://www.dumazahrada.cz/clanek/jak-usetrit-na-jidle-20220119.html
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-usetrit-na-jidle-30000218.html
  • https://www.prozeny.cz/clanek/jak-usetrit-na-jidle-pomuzou-vam-seznam-bryle-i-sousedka-78921