23. 3. 2018
Základem je pravidelná péče
Na běžnou údržbu varné desky vám bude stačit běžná houbička na nádobí a jar. Můžete použít i klasické odmašťovací prostředky nebo speciální čističe na varné desky. Na leštění varné desky je ideální utěrka z mikrovlákna, která hladký povrch desky nijak nepoškodí.
Aby vaše varná deska byla stále krásná, je důležitá pravidelnost. Správně se doporučuje umývat ji před i po vaření, protože zaschlé skvrny jdou odstranit o poznání hůře. S každým vařením navíc skvrny více zasychají a připékají se.
Tip: Pokud máte ve vaší kuchyni zavedený plyn a toužíte po kompromisu, dívejte se na kombinované varné desky od výrobce Gorenje.
Jak na silné připáleniny?
Na připečené skvrny již jemná houbička nestačí. Na odolné skvrny vám pomůže speciální škrabka určená pro varné desky. Čepel je potřeba jednou za čas vyměnit. Škrabkou odstraníte nejhorší připáleniny.
Tip: Škrabka má sice ostrý povrch, ale díky speciálnímu úhlu povrch nepoškodí. Čepel po desce pouze klouže a netvoří tak nežádoucí rýhy.
Použít můžete také v drogeriích dostupnou kyselinu solnou (chlorovodíkovou). Postupujte však opatrně a dejte velký pozor, aby se kyselina nedostala mimo varnou desku. V každém případě vždy použijte ochranné rukavice. Po čištění varnou desku vždy důkladně otřete.
Čemu se rozhodně vyhnout?
Pokud zrovna nemáte po ruce speciální škrabku, rozhodně nepoužívejte drátěnku, nůž a ani hrubou houbičku. Doporučené nejsou ani různé písky na čištění, které mohou hladký povrch varné desky nenávratně poškodit.
- žádné čisticí písky
- žádné drátěnky a hrubé houby
- žádné nože a ostré předměty
Varnou desku nechte vychladnout
Je potřeba myslet na to, že před samotným úklidem musíte nechat varnou desku vychladnout, abyste předešli jejímu poničení (i vlastním úrazům). Z horké varné desky lze odstraňovat pouze připečené kousky potravinové folie a dalších plastů, které po vychladnutí jdou odstranit jen velmi špatně.
Jde to i podomácku?
I přesto, že je výběr čistících prostředků nepřeberný, můžete si poradit i s běžnými surovinami, které v domácnosti vždy najdete.
Čištění varné desky sodovkou a jedlou sodou
Nejšetrnějším řešením je řídká pasta z kuchyňské soli a sodovky. Naneste ji na znečištěná místa a nechte působit alespoň půl hodiny. Nečistoty poté setřete jemným hadříkem.
Čištění varné desky octem a citronem
Místo sodovky můžete také použít citronovou šťávu nebo obyčejný ocet. Šťávu můžete smíchat i se solí a vytvořenou pastu nechat působit.
TIP: Více najdete v článku který se zaměřuje nejen na varnou desku, ale čištění kuchyňských spotřebičů obecně.