23. 1. 2020
Chleba z domácí pekárny nevypadá jako klasický chleba. Liší se tvarem, konzistencí kůrky a má díry od háků. Svou chutí vás však ohromí! Připravte si ho s námi v kvalitní domácí pekárně. Ušetříte a bude přesně podle vaší chuti.
Jakou domácí pekárnu vybrat?
Při výběru domácí pekárny hraje významnou roli její velikost, vzhled a cena, která jde ruku v ruce s povrchem pečicí formy a počtem programů. Běžně za vás pekárny promíchají suroviny, pohlídají dobu kynutí a uhnětou těsto.
Základem každého receptu na domácí chléb je sůl, voda, kvásek a mouka. Použít můžete chlebovou mouku s vyšším obsahem lepku i mouku celozrnnou, pohankovou, sójovou a cizrnovou. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Modernější pekárny pak umožňují nastavit si propečení kůrky, dokážou navázat na již probíhající program v případě výpadku elektřiny, automaticky přisypají ingredience nebo nabízející funkci odložený start, díky které budete mít čerstvý a teplý chleba hned ráno.
A v neposlední řadě je také důležitý počet hnětacích háků. Obvykle platí, že dva jsou více než jeden, a obrovskou výhodou je i možnost jejich odmontování před samotným pečením. Pekárna se snáze čistí a v chlebu vám nevzniknou nevzhledné díry.
Nejkvalitnější, ale nejdražší je pečicí forma z keramiky. Obvykle levnější je teflonová pečící forma a nejlevnější je pečící forma z nerezu. Nerezové nádoby jsou velmi odolné, ale chleba se snadno připeče. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Kvalitní domácí pekárna upeče nejen chleba
Většina domácích pekáren dokonale připraví kynuté těsto na knedlíky, sladký mazanec, veku i houstičky, vymíchá těsto na bábovku nebo připraví hladké těsto na langoše a pizzu. Ty dražší modely umí vypracovat marcipán, upéct sekanou, připravit jogurt i vyrobit vynikající domácí marmeládu. Celiaci jistě ocení program pro přípravu bezlepkového pečiva.
TIP: Pamatujte na to, že do domácí pekárny nejdříve přijdou všechny „mokré“ suroviny, a pak teprve tzv. „suché“ suroviny!
Skvělý domácí chleba bez chemických přísad
Pří přípravě chleba dbejte na pořadí jednotlivých ingrediencí! V těstě vám nevzniknou hrudky a bude krásně hladké. Začněte olejem a pokračujte mlékem, vodou, čerstvým droždím a zbylými „mokrými“ surovinami. „Suché“ suroviny jako například mouku a cukr přisypte až následovně. Sůl kvůli čerstvému droždí přisypte až na úplný závěr!
Mouku kupujte kvalitní a vždy ji prosejte! Mouka se díky tomu nakypří a těsto vám pak krásně vykyne.
U droždí vždy zkontrolujte dobu trvanlivosti. Použijete-li prošlé droždí, těsto by vám nemuselo vykynout.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Už vás nebaví péct stále stejný chleba? Zkuste základní recept pro chleba ozvláštnit. Přidat můžete sýr, česnek, olivy, bylinky, špek a ořechy. Za vyzkoušení ale určitě stojí i pivní chleba, chleba z ovesných vloček nebo zdravý domácí chleba z bílého jogurtu.