17. 12. 2021
Plněné vánoční cukroví patří mezi nejoblíbenější druhy. Obvykle chutná všem a na vánočním stole vypadá opravdu božsky. Kvůli krému uvnitř má však tendenci se rychle kazit, a proto se musí skladovat v chladu a připravovat jen pár dní před Štědrým dnem.
Pojďte s námi letošní plněné cukroví doladit do finální podoby trochu jiným máslovým krémem nebo krémy, které můžete použít do kteréhokoliv slepovaného vánočního cukroví.
Máslový krém
Máslový krém, jehož základem je máslo a cukr, je nejvíce používaný druh krému, kterým rozhodně nic nezkazíte. Skvěle se hodí k plnění a slepování jakéhokoliv cukroví a výborně poslouží i jako základ pro všechny ostatní krémy.
Máslový krém můžete dle své chuti obměnit oloupanými a najemno nastrouhanými mandlemi, jemně umletými vlašskými nebo lískovými ořechy, silným extraktem kávy, rozpuštěnou kvalitní čokoládou, kokosem, nutellou i marmeládou.
Co potřebujete: 125 ml mléka, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 125 g másla, 140 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru
Jak na to: Z mléka a mouky uvařte na mírném ohni hustou kaši a za občasného míchání ji nechte zcela vychladnout. Mezitím si ušlehejte změklé máslo s vanilkovým a dobře prosátým moučkovým cukrem. Na závěr do krému po částech přidejte i vychladlou mléčnou kaši. Hotový krém uložte do lednice, aby zcela vychladl. Bude se vám s ním lépe pracovat.
Tip: Do krému, kterým budete cukroví plnit a slepovat, přidejte i trochu rumu. Mnohem déle vydrží.
Krém ze zahuštěného slazeného mléka
Krém ze Salka je velmi jednoduchý a chutný krém, který je vhodný nejen k plnění medových trubiček, vosích hnízd, ořechů nebo třeba křehkých karamelových kornoutků, ale také je ideální ke zdobení, protože perfektně drží tvar. Krém není potřeba doslazovat a lze ho různě obměňovat nejrůznějšími oříšky.
Co potřebujete: 250 g másla, 1 plechovku zkaramelizovaného Salka
Jak na to: Máslo, které bude mít pokojovou teplotu, vyšlehejte do bílé pěny a pak postupně po lžících přidávejte zkaramelizované Salko. Vše vyšlehejte v jemný krém.
K přípravě krému můžete použít i tradiční, ještě nezkaramelizované Salko. Den předem je však nutné ho uvařit.
Pudinkový krém
Pudinkový krém je lehčí, chutný a použít ho můžete k doladění nejrůznějších druhů cukroví. Ze všech krémů má však nejkratší trvanlivost. V chladu vydrží maximálně sedm až deset dní.
Co potřebujete: 250 ml mléka, pudinkový prášek, vanilkový cukr, 250 g másla, 150 g cukru moučka, 4 lžíce rumu
Jak na to: Z mléka, pudinku a vanilkové cukru si za stálého míchání připravte hustý pudink. Ještě teplý pudink přelijte do hlubší skleněné mísy a povrchu pudinku překryjte fólií tak, aby těsně přiléhala. Zabráníte tak vzniku škraloupu, který by v krému mohl udělat hrudky. Pudink nechte vychladit při běžné pokojové teplotě.
Měkké máslo, které bude mít taktéž pokojovou teplotu, vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny. Poté přidejte pudink i rum a hotový krém nechte vychladit v lednici.
Ovocný krém bez másla
Ovocný krém je skvělá alternativa k marmeládě, kterou běžně spojujete linecké cukroví. Jeho příprava je velmi jednoduchá a hravě ho zvládnete i bez mixéru.
Co potřebujete: 200 g marmelády, 200 g mletých vlašských ořechů, 50 g cukru moučka, 4 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr
Jak na to: Vaši oblíbenou marmeládu smíchejte s ořechy i rumem a podle své chuti krém dolaďte cukrem. Ať už klasickým bílým cukrem, nebo cukrem vanilkovým.
Zdroje:
- https://www.prozeny.cz/clanek/super-kremy-do-cukrovi-jine-nez-znate-18984
- https://prima-receptar.cz/nejlepsi-karamelovy-krem-ze-salka/
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/krem-do-vanocniho-cukrovi
- https://www.vanocnisen.cz/top-naplne-do-cukrovi/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/5021-3-nejlepsi-kremy-do-vanocniho-cukrovi-vyhraje-u-vas-maslovy-cokoladovy-nebo-orechovy