Jste zde

Sezóna hrušek je v plném proudu: Dopřejte tělu nálož zdraví s královnami podzimu

hruška na talíři Zdroj: Shutterstock
Sezóna hrušek je v plném proudu. Pojďte poznat jejich zdravotní přínosy a upečte si spolu s námi vynikající hruškový koláč s drobenkou a ořechy, po kterém se jen zapráší.

14. 9. 2022

Hrušky, plody hrušně obecné, patří spolu s jablky mezi nejrozšířenější ovoce mírného pásu. Jsou šťavnaté, velmi zdravé a vzhledem k mnoha odrůdám mají různorodou chuť, tvar, barvu i dobu zrání. Jejich sezóna trvá od poloviny srpna až do polovina října a v kuchyni nabízí nepřeberné množství možností, jak je zpracovat. Nejlepší jsou ovšem čerstvé! 

shutterstock_1801479130.jpg

hrušeň obecná
Zdroj: 
Shutterstock
Hrušeň obecná, tradiční dřevina našich zahrad, může dorůst až do výšky 20 metrů a ze všech ovocných stromů se dožívá nejvíce let.

Hrušky obsahují velké množství vlákniny

Čerstvé hrušky jsou plné cenných látek, které mají pozitivní vliv na celý organismus. Obsahují spoustu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, mají nízký obsah tuků, cholesterolu i sodíku, jsou výborným zdrojem kyseliny listové a oproti jablkům obsahují mnohem více vlákniny

shutterstock_298111103.jpg

hrušky zralé
Zdroj: 
Shutterstock
Abyste z hrušek získali maximum cenných látek, nikdy je neloupejte. Ty z krámu však pečlivě umyjte teplou vodou, abyste je zbavili pesticidů, které se používají při jejich pěstování. 

Při pravidelné konzumaci posilují imunitu, pročišťují organismus, posilují srdce a prospívají střevní mikroflóře. Zabraňují zácpám a pomohou vám zbavit se žaludečních problémů. Dokážou snížit hladinu cholesterolu i vysoký krevní tlak, rozpouští žlučové i močové kameny, snižují riziko osteoporózy a dokonce fungují i jako prevence rakoviny. Zlepšují náladu a probudí ve vás pocit pohody

Dobrou chuť: Aneb vychutnejte si recepty s hruškami

Hrušky v kuchyni využijete na mnoho způsobů. Hodí se do mnoha dezertů, ladí k masu, můžete z nich udělat přesnídávky, povidla, marmeládu i kompot nebo je také můžete použít na výrobu hruškového džusu, hruškovice či kvašeného alkoholického nápoje, který je znám pod názvem perry.

Naprostou sázkou na jistotu je však náš hruškový koláč s ořechy a drobenkou, který si každý zamiluje. 

Recept na hruškový koláč je velmi jednoduchý, zabere vám pouze malou chvíli a po upečení se po něm jen zapráší. A co na něj budete potřebovat?

K přípravě těsta si připravte 190 g polohrubé mouky, ½ lžičky sušeného droždí, 40 g cukru krupice, 40 g změklého másla, 100 ml vlažného mléka, 1 vanilkový cukr a špetka soli. Všechny suroviny smíchejte a vytvořte si hladké těsto, které zhruba na 50 minut odložte na teplé místo a nechte kynout. 

shutterstock_1526653778.jpg

pečené hrušky
Zdroj: 
Shutterstock
Čerstvé hrušky se rychle kazí a při tepelné úpravě ztrácí spoustu cenných látek. 

Mezitím si vedle v misce připravte náplň tak, že 3 vejce a 50 g cukru krupice vyšleháte do pěny a následně opatrně přidáte 75 g mletých mandlí a 75 g mletých vlašských ořechů

Vykynuté těsto rozválejte a přemístěte ho na vymazaný a vysypaný plech a nalijte na něj náplň. Pak vše poklaďte kousky čerstvých hrušek a posypejte drobenkou, kterou si velmi jednoduše připravíte z 50 g hrubé mouky, 50 gramů cukru moučka, 50 gramů másla a skořice

Koláč pečte v předem vyhřáté troubě nejprve na 180 stupňů Celsia zhruba 10 minut, poté teplotu uberte na 160 stupňů Celsia a ještě zhruba půl hodiny koláč dopékejte. 
 
Zdroje:

  • https://www.coopclub.cz/zdravy_zivotni_styl/hrusky-odstranuji-jedovate-latky-z-tela/
  • https://www.toprecepty.cz/recept/32086-hruskovy-kolac-s-orechy-a-drobenkou/
  • https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/hruska-a-jeji-vliv-na-nase-zdravi/
  • https://www.batlicka.cz/zajimavosti-ovoce-a-zeleniny/hrusky/
  • https://zena.aktualne.cz/recepty/co-mozna-nevite-o-hruskach/r~bdeeba22cfc511e98d520cc47ab5f122/
  • https://www.kucharidodomu.cz/zajimavosti/hrusen-obecna:-mezi-ovocnymi-stromy-se-doziva-nejvyssiho-veku.html