14. 9. 2022
Hrušky, plody hrušně obecné, patří spolu s jablky mezi nejrozšířenější ovoce mírného pásu. Jsou šťavnaté, velmi zdravé a vzhledem k mnoha odrůdám mají různorodou chuť, tvar, barvu i dobu zrání. Jejich sezóna trvá od poloviny srpna až do polovina října a v kuchyni nabízí nepřeberné množství možností, jak je zpracovat. Nejlepší jsou ovšem čerstvé!
Hrušky obsahují velké množství vlákniny
Čerstvé hrušky jsou plné cenných látek, které mají pozitivní vliv na celý organismus. Obsahují spoustu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, mají nízký obsah tuků, cholesterolu i sodíku, jsou výborným zdrojem kyseliny listové a oproti jablkům obsahují mnohem více vlákniny.
Při pravidelné konzumaci posilují imunitu, pročišťují organismus, posilují srdce a prospívají střevní mikroflóře. Zabraňují zácpám a pomohou vám zbavit se žaludečních problémů. Dokážou snížit hladinu cholesterolu i vysoký krevní tlak, rozpouští žlučové i močové kameny, snižují riziko osteoporózy a dokonce fungují i jako prevence rakoviny. Zlepšují náladu a probudí ve vás pocit pohody.
Dobrou chuť: Aneb vychutnejte si recepty s hruškami
Hrušky v kuchyni využijete na mnoho způsobů. Hodí se do mnoha dezertů, ladí k masu, můžete z nich udělat přesnídávky, povidla, marmeládu i kompot nebo je také můžete použít na výrobu hruškového džusu, hruškovice či kvašeného alkoholického nápoje, který je znám pod názvem perry.
Naprostou sázkou na jistotu je však náš hruškový koláč s ořechy a drobenkou, který si každý zamiluje.
Recept na hruškový koláč je velmi jednoduchý, zabere vám pouze malou chvíli a po upečení se po něm jen zapráší. A co na něj budete potřebovat?
K přípravě těsta si připravte 190 g polohrubé mouky, ½ lžičky sušeného droždí, 40 g cukru krupice, 40 g změklého másla, 100 ml vlažného mléka, 1 vanilkový cukr a špetka soli. Všechny suroviny smíchejte a vytvořte si hladké těsto, které zhruba na 50 minut odložte na teplé místo a nechte kynout.
Mezitím si vedle v misce připravte náplň tak, že 3 vejce a 50 g cukru krupice vyšleháte do pěny a následně opatrně přidáte 75 g mletých mandlí a 75 g mletých vlašských ořechů.
Vykynuté těsto rozválejte a přemístěte ho na vymazaný a vysypaný plech a nalijte na něj náplň. Pak vše poklaďte kousky čerstvých hrušek a posypejte drobenkou, kterou si velmi jednoduše připravíte z 50 g hrubé mouky, 50 gramů cukru moučka, 50 gramů másla a skořice.
Koláč pečte v předem vyhřáté troubě nejprve na 180 stupňů Celsia zhruba 10 minut, poté teplotu uberte na 160 stupňů Celsia a ještě zhruba půl hodiny koláč dopékejte.
Zdroje:
- https://www.coopclub.cz/zdravy_zivotni_styl/hrusky-odstranuji-jedovate-latky-z-tela/
- https://www.toprecepty.cz/recept/32086-hruskovy-kolac-s-orechy-a-drobenkou/
- https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/hruska-a-jeji-vliv-na-nase-zdravi/
- https://www.batlicka.cz/zajimavosti-ovoce-a-zeleniny/hrusky/
- https://zena.aktualne.cz/recepty/co-mozna-nevite-o-hruskach/r~bdeeba22cfc511e98d520cc47ab5f122/
- https://www.kucharidodomu.cz/zajimavosti/hrusen-obecna:-mezi-ovocnymi-stromy-se-doziva-nejvyssiho-veku.html