Jste zde

Už jste ochutnali pivní slámu? Předražený hit restaurací znaly už naše babičky!

tmavá pivní sláma Zdroj: Shutterstock
Večer se sejdete s partou přátel u piva. Zlatavý mok má jednu speciální vlastnost. Po chvilce vás donutí začít pokukovat po nějaké té chuťovce, která se na vás směje z jídelního lístku. Váš zrak spočine na pivní slámě!

29. 1. 2025

Sláma z piva? Ale kdeže! Jednoduchá a v podstatě úplně obyčejná dobrota našich babiček, na které si některé restaurace postavily byznys! Co si pod tímhle tajemným názvem představit a jak si pivní slámu vyrobit doma? Čtěte dále a dozvíte se to!

Utopenec, nakládaný hermelín? Ale kdeže!

Mezi oblíbené hospodské chuťovky (nejen k pivu) patří nepochybně nakládaný hermelín, tvarůžky nebo utopenci. Na seznam těchhle dobrot ale přibyla v posledních letech i pivní sláma. 

Tu přitom znaly a hojně připravovaly už naše babičky! Nejde totiž o nic jiného, než kousky (často staršího) chleba, který se opeče jako topinka a nakrájí na menší hranolky. Ty si následně můžete namáčet v kečupu, barbecue, colachup nebo jiné omáčce.

shutterstock_288728834.jpg

pivní sláma na stole
Zdroj: 
Shutterstock
Když člověk popíjí pivo, velmi rychle se dostaví chuť na něco slaného. A zkonzumování zase chuť na pivo. Začarovaný kruh, zdá se...

Jednoduché a chutné, viďte? Pokud si ovšem chcete na pivní slámě pochutnat v oblíbeném restauračním zařízení, počítejte s tím, že z peněženky vytáhnete 70 až 150 korun. Přesně na tolik si totiž restaurace kousek chleba cení. 

Příprava tohoto pokrmu je až nesmyslně jednoduchá, takže ji zvládnete bez větších potíží i sami doma. Navíc ušetříte, a ještě spotřebujete pečivo, které by se jinak pravděpodobně vyhodilo.

Jak si připravit pivní slámu?

Základem je alespoň den (ideálně dva) starý chleba. Ten stačí nakrájet na zhruba 2centimetrové hranolky. Vedle si v hrnci nebo pánvičce rozpalte vyšší vrstvu tuku (můžete použít slunečnicový olej, ke kterému přimícháte lžíci másla nebo ghí). Do rozpáleného oleje vhoďte oloupaný stroužek česneku, který na prkénku malinko rozmáčknete. 

Nechte olej ovonět (pozor, česnek nespalte) a následně česnek vylovte. Jednotlivé hranolky smažte z obou stran si pět až deset minut, nebo dokud neztmavnou a nebudou křupavé. Po vyjmutí je nechte okapat na ubrousku. Pivní slámu podávejte s domácím kečupem, tatarkou, majonézou nebo dalšími dipy dle chuti.

Náš tip: Vyzkoušet můžete i dietnější variantu, kterou je osmažení chleba jen tak nasucho na pánvi. 

Mohlo by vás zajímat: Český versus čínský česnek: Ten "domácí" poznáte podle množství slupek i počtu stroužků

Kde se vzala pivní sláma?

Opečený chleba ve tvaru hranolek není žádnou novinkou. Jde o tradiční snack původem z Litvy. Narazit však na něj ale můžete v podstatě v celém Pobaltí, tedy v Litvě, Lotyšsku a Estonsku (a dokonce i v sousedních zemích, jako je Rusko).

K nám se tahle hospodská chuťovka dostala okolo roku 2017. Nejprve jsme ji mohli ochutnat v brněnských restauracích, dnes už na ni narazíme v podstatě po celém Česku.

Použité zdroje: 

  • https://www.toprecepty.cz/clanky/7982-krupava-pivni-slama-hranolky-z-chleba-jsou-vynikajici-levnou-a-rychlou-chutovkou-a-bajecne-jsou-nejen-k-pivu/
  • https://www.blesk.cz/clanek/regiony-brno-brno-volny-cas/468002/divnojidlo-z-brna-hranolky-z-chleba-matou-prespolni-rika-se-jim-pivni-slama.html
  • https://varime-doma.cz/2015/05/03/chlebova-pivni-slama-s-cesnekovo-syrovou-pomazankou/