5. 7. 2024
Bílý chřest s balzamikovým octem
Ačkoliv je sezóna chřestu krátká a končí zhruba na konci června, pokud máte nějaké dřívější zásoby, které se už nehodí do čerstvých salátů, ať vás ani nenapadne je vyhodit! Den před grilovačkou očištěný bílý chřest ponořte do studené vody a nechte odpočívat v lednici. Poté ho vyjměte, nechte okapat a osušte papírovou utěrkou. Osolte, opepřete a zprudka ogrilujte. Před koncem grilování ho pokapejte kvalitním balsamikovým octem.
Mohlo by vám zachutnat: Sezóna chřestu je tu: Jak poznat čerstvý a jak ho správně připravit?
Špeková zelenina se zázvorem
Připravte si oblíbené kousky zeleniny, které nakrájíte na cca půlcentimetrové plátky. Použít můžete nejen kedlubny, ale taky mrkev, papriku nebo třeba lilky s cuketou. Zeleninu nesolte, pouze ji okořeňte oblíbeným kořením. Dejte grilovat a poklaďte tenkými plátky zázvoru, česneku a špeku. Před koncem grilování maličko osolte.
Spálená paprika s olivovým olejem
Tahle klasika zachutná všem. Její příprava vám navíc nezabere více než pár minut. Papriky očistěte, zbavte jadýrek a překrojte napůl. Papriky dejte na rošt na přímý žár a počkejte, až se na nich začnou tvořit černé puchýře.
Otáčejte je, aby se slupka začala rovnoměrně oddělovat po celém obvodu zeleniny. Papriku nechte odležet v uzavřené misce a pak ji slupky zbavte nadobro. Dochuťte olivovým olejem, solí a čerstvými bylinkami.
Vyzkoušejte také: Grilované ovoce: Zkuste na grilu broskve, grep nebo třeba banány
Grilovaná kukuřice s máslem a sýrem
Kdo by nemiloval grilovanou kukuřici, která je na povrchu pěkně opečená a uvnitř krásně křupavá? Jakmile vařenou kukuřici ogrilujete ze všech stran, namočte ji do rozehřátého másla a poté ji ještě na pár chvilek uložte na gril. Přidejte plátky oblíbeného sýra, osolte a opepřete. Výsledek bude dokonalý!
Co se zbytky grilované zeleniny?
Na závěr pro vás máme jeden bonusový tip! Pokud jste ugrilovali víc zeleniny, než dokážete během zahradní party zkonzumovat, ať vás ani nenapadne házet zbytky na kompost!
Zbylou zeleninu navrstvěte do sklenic, každou vrstvu ještě lehce osolte, zakápněte citronovou šťávou a zasypte bylinkami. Vše nakonec zalijte olejem, aby byla zelenina zakrytá, sklenice uzavřete a takto skladujte v lednici, kde vydrží minimálně týden.
Použité zdroje:
- https://www.recepty.cz/recept/grilovana-nebo-pecena-spekova-zelenina-151659
- https://itesco.cz/hello/clanek/7-tipu-jak-si-vychutnat-sezonni-grilovanou-zeleninu/32692/
- https://fresh.iprima.cz/recepty/nakladana-grilovana-zelenina-aneb-leto-ve-sklenicce
- https://www.kampotskypepr.cz/news/zelenina-ke-grilovani-patri-3-typy-na-grilovanou-zeleninu-ktere-si-zamilujete