Jste zde

Panini: Placatá dobrota v sobě musí mít správný sýr a na sobě mřížku

panini s mozzarellou Zdroj: Shutterstock
Připravte si spolu s námi pravé italské panini nebo se nechte inspirovat našimi recepty. Z mnoha výtečných kombinací si rozhodně vyberete!

25. 6. 2024

Panini je italská specialita, která je známá po celém světě. Hotová je za pár minut, zasytí a každý si ji může připravit v pohodlí svého domova. Základem jsou vždy však kvalitní suroviny, které spolu ladí. 

shutterstock_2258589339.jpg

obědové panini
Zdroj: 
Shutterstock
Panini můžete podávat jako rychlou večeři, vydatnou svačinu i jako lehký oběd. 

Příprava panini je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý

Základní ingrediencí při přípravě panini je kvalitní bílé pečivo, které se plní různými ingredienci a nakonec se několik minut zapéká či griluje, aby na jeho povrchu vznikly typické pruhy

shutterstock_2312190983.jpg

panini z toustového chleba
Zdroj: 
Shutterstock
Panini si můžete připravit v mnoha různých variacích, pravé italské panini je však jen jedno!

Pravé italské panini

Panini si můžete připravit z různých druhů pečiva. Pokud si však chcete připravit pravé italské, pak rozhodně sáhněte po ciabattě, focaccie, bagetě nebo po čerstvě rozpečené bruschettě.

Pečivo naplňte pancettou, prosciuttem, mortadelou nebo salsicciou, rajčaty, čerstvou bazalkou, popřípadě bazalkovým pestem a samozřejmě mozzarellou, která v se v grilu krásně rozteče a propojí všechny chutě. Před pečením také nezapomeňte na pár kapek kvalitního olivového oleje

Tip: Pokud nemáte sendvičovač nebo domácí gril, vložte pečivo do grilovací pánve a přitlačte ho druhou pánví se silným dnem. 

Česká variace s hermelínem

Pokud nemáte tradiční italské pečivo, vyměňte ho za toastový chléb nebo za jiné světlé pečivo, které má plochý tvar. Italské uzeniny nahraďte kvalitní šunkou nebo plátky kuřecího masa a místo mozzarelly vyzkoušejte hermelín.

Bazalku vyměňte za listy ledového salátu a k rajčatům přidejte proužky červené papriky. Vše zakápněte olivovým olejem a zapečte do zlatohnědé barvy.

shutterstock_2154231297.jpg

grilované panini
Zdroj: 
Shutterstock
Správně připravené panini je na povrchu křupavé a uvnitř lehce propečené.

Možností, jak připravit panini, je mnohem více!

Nekonečné množství kombinací vytváří z panini pokrm mnoha chutí. Při jeho přípravě tak můžete pustit uzdu své fantazii a zkoušet nové chutě i kombinace nebo se nechat inspirovat našimi recepty. 

Možností je opravdu spousta: 

  • trhané vepřové maso, BBQ omáčka, nakládané okurky, najemno nakrájené červené zelí a čedar
  • marinované tofu, pesto z medvědího česneku, restované žampiony na cibulce a čerstvý špenát, bazalka, kozí sýr
  • grilované kuřecí maso, bazalkové pesto, rajčata, rukola a mozzarella
  • pečené papriky, kvalitní šunka, restované žampiony a mozzarella
  • konzervovaný tuňák, olivy, avokádo, rajčatové pesto, mozzarella

Dobrou chuť!

Zdroje:

  • https://pizzaguru.cz/panini/
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Panini_(sendvi%C4%8D)
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/3868-na-povrchu-krupave-uvnitr-lehce-propecene-panini-jsou-skvele-nejen-na-svaciny-poradime-cim-je-naplnit-abyste-si-pochutnali/