Jste zde

Bizarnosti na grilu: Ochutnejte grilovaný meloun, bábovku z grilu nebo vnitřnosti

grilovaný meloun Zdroj: Shutterstock
Grilovací sezóna je v plném proudu. Pokud vás už ale unavují nekonečné zástupy grilovaných krkovic a kuřecích křídel, zkuste při další příležitosti ogrilovat meloun nebo ananas. Máme pro vás seznam dalších „bizarností“!

14. 8. 2023

Grilovaný ananas se slaninou

Čerstvý ananas oloupejte a nakrájejte na kolečka. Ta následně zabalte do jednoho nebo dvou plátků anglické slaniny a „spíchněte“ kovovou jehlou. Grilujte na otevřeném grilu z obou stran, dokud se slanina pěkně nevypeče do křupava. Tahle dobrota je fajn samotná, ale taky ke kuřecímu masu se sladkokyselou marinádou.

Přečtěte si také: Grilparáda: Tady jsou tipy a triky, jak správně na grilování masa!

Grilované vnitřnosti

Připravit maso na gril není tak lehké ani cenově dostupné, jak se může na první pohled zdát. Co takhle zkusit vyměnit flák vepřového nebo kuřecího za vnitřnosti? Zkuste třeba grilovaná krůtí srdce a játra. Zní to možná zvláštně, ale je to delikatesa, která navíc vyjde jen na pár korun. 

Kousky vnitřností naložte do oblíbené marinády, nechte uležet a napíchejte na jehly jako ražniči. Grilujte jen pár minut, dokud maso neztmavne. Poté špízy z grilu hned sundejte. Vnitřnosti by uvnitř měly zůstat růžové. Pokud je necháte na grilu déle, maso ztvrdne a nebude dobré.

shutterstock_290043563.jpg

ananas na grilu
Zdroj: 
Shutterstock
Ananas na grilu už je poměrně běžnou záležitostí, oživit ho můžete například slaninou.

Meloun z grilu

Podobně jako ananas si můžete ogrilovat taky meloun. Nakrájejte ho na trojúhelníčky, ale zelenou slupku neloupejte. Potřete jednotlivé kousky melounu olivovým olejem a totéž udělejte s mřížkou grilu. Meloun opékejte z obou stran 3 až 4 minuty. Po ogrilovaní můžete meloun zakápnout kvalitním balzamikovým octem a podávat s kousky čerstvé bazalky nebo zeleninovým salátem.

Toasty na grilu

Co takhle oživit zástupy grilovaných dobrot nějakou tou netradiční dobrotou? Zkuste grilovaný toast s kuřecím masem „po karibsku“! Plátky toastového chleba zlehka opečte na středně rozpáleném grilu. Jakmile se prohřejí, sundejte je a potřete kečupem

Na chléb následně přidejte kousky pečených nebo grilovaných kuřecích prsou, ty osolte, opepřete, přiklopte kolečkem ananasu z konzervy a přikryjte plátkem goudy. Toast znovu přiklopte a grilujte tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí.

shutterstock_1409450594.jpg

květák na grilu
Zdroj: 
Shutterstock
Příliš se nekamarádíte s květákem? Zkuste mu dát šanci v grilované podobě.

Amsterodamský banán

Grilovat můžete i banány! Na tenhle recept ale vybírejte ideálně ty, které ještě nejsou dozrálé. Banány oloupejte a zakápněte je citrónovou šťávou. Střed banánů zabalte nejprve do sýra a potom do šunky potřené hořčicí. Spíchněte párátkem a na grilu opékejte z obou stran. Podávat můžete s čerstvými hranolky a zeleninovým salátem.

Grilovaná bábovka

Netradiční a přesto nesmírně jednoduchý recept můžete vykouzlit i ze starší bábovky, která vám doma zbytečně osychá. Jednoduše vezměte plátky jakéhokoli moučníku z piškotového těsta, po obou stranách lehounce pomažte máslem a dejte je grilovat. Opékejte z obou stran asi dvě minuty a servírujte se zmrzlinou nebo ovocem.

Grilované avokádo

Avokádo rozpulte, odstraňte pecku a slupku a řeznou stranou ho položte na gril. Opékejte pár minut a ještě horkou dužinu vydlabejte do misky. Dužinu smíchejte s troškou soli a pepře (přidat můžete i česnek), pokapejte citronovou šťávou a rázem tenhle exotický plod proměníte v dokonalý dip k masu

Kořeněný květák

Na grilu můžete připravit ledacos. A ani květák, který u nás zrovna nepatří mezi oblíbené pochutiny, není výjimkou. Květák rozeberte na růžičky a vedle v misce si připravte olej, ve kterém rozmíchejte půl lžičky uzené papriky, římského kmínu a soli dle chuti. Ve vzniklé marinádě „okoupejte“ jednotlivé květákové růžičky, které následně vložte na gril, kde je ogrilujete do křupava.

Přečtěte si také: Co se zbylými bílky? Naleští pečivo a vykouzlí oblíbené marshmallow

Grilovaný špíz s jahodami a bonbóny marshmallow

Na tuhle dobrotu budete potřebovat cca 500 g čerstvých jahod, balení bonbónů marshmallow, dvě lžíce medu a po dvou lžících citronové šťávy. Jahody omyjte a očistěte. Napichujte je na špízy střídavě s marshmallow.

Takto připravené špízy položte na gril a za průběžného otáčení grilujte 5-10 minut. Průběžně je potírejte marinádou z medu a citronové šťávy (poměr 1:1). Jakmile začnou marshmallow karamelizovat a získají požadované zhnědnutí, jsou špízy hotové.

Použité zdroje:

  • https://www.dm.cz/inspirace-a-poradenstvi/vyziva/grilovani-ovoce-865776
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/1293-chystate-se-grilovat-vyzkousejte-kavovou-marinadu-nebo-redkvicky-misto-prilohy
  • https://www.bety.cz/bydleni-a-design/clanky/3371/Netradicni-pochoutky-z-grilu-Ochutnejte-meloun-syr-ci-avokado
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/1820-grilovani-levou-zadni-ananas-ve-slanine-i-bez-ni-a-dalsi-netradicni-chutovky-na-gril/
  • https://babinet.cz/clanek-26021-chystate-se-grilovat-prinasime-seznam-veci-ktere-musite-znat-aby-vse-slo-snadne-a-chutne.html