27. 9. 2024
Pravidlo číslo jedna při pečení pizzy zní: Pizza se musí upéct rychle při velmi vysoké teplotě. Takže i když klasickou troubu rozpálíte na maximum, nebude výsledek ideální. Okraje pizzy spálíte, vnitřek bude ještě napůl syrový, horní vrstva totálně vysušená.
V troubě dobrou pizzu neupečete
Základem úspěchu tak jsou speciální kamenné pece. Kámen totiž teplo sálá rovnoměrně, pizza se tak stejně rovnoměrně a hlavně rychle propeče. A nemusíte si rovnou nechat stavět obrovskou pizza pec za desítky tisíc. Po éře domácích pekáren totiž hlavně v posledních měsících propuká éra domácích „mini pecí“.
Jejich ceny se pohybují od hranice dvou tisíc a podoba je různá. Narazit můžete na kousky, které skutečně vypadají jako zmenšeniny velkých pecí, existují ale i varianty, kdy je tělo pece z nerezu.
Častá je i varianta kovového spodku a terakotového „příklopu“. Před nákupem se rozhodně vyplatí navštívit food blogy a pročíst recenze. Některé pece umí doslova zázraky, jiné jsou ale jen tahákem na peníze.
Obilné koláče pekli už Egypťané
Kdo doopravdy před tisíci lety z hrubě rozemletého obilí upekl na žhavých kamenech placku, která by se dala označit za pramáti všech pizz, to už se zřejmě nezjistí. Určité je to, že koláče z jednoduchého obilného těsta znali staří Egypťané, Římané a další národy
Receptura pizzy začala doznávat změn až po objevení Ameriky, kdy se v Evropě začala pěstovat rajčata. Rajčatový protlak i samotná rajčata se staly nezbytnou součástí každé pizzy. K její větší oblibě a chuti přispělo i rozšíření výroby sýrů.
Původní název pro tenký plochý koláč z kynutého těsta pokapaný olivovým olejem a obloženým česnekem byl picea. Vznikl v okolí Neapole, kde na začátku 18. století začaly vznikat i první specializované pizzerie. Pizza se pekla v malé peci nebo troubě. Tradiční oblohou byl (a dosud je) sýr mozzarella vyrobený z buvolího a kravského mléka.
Jak vznikla Margherita?
Dalším mezníkem pizzy byl rok 1899, kdy byla pizza připravena známým neapolským pekařem na letní slavnost pro královnu Margheritu Savojskou. Pizza byla upravena v italských národních barvách - červená rajčata, smetanově bílý sýr mozzarella a zelené lístky čerstvé bazalky.
Pizza slavila velký úspěch a na počest královny byl recept pojmenován Margherita. Pizza se stala oblíbenou v celé zemi a vznikly její nové přílohy - kromě mozzarely a rajčat i klobása, salámy, šunka, chřest, vejce a mnoho dalších.
Rozvoj pizzy nastal i na americkém kontinentu, kde si italští přistěhovalci technologii výroby uzpůsobili. Pizza se postupně stala po celém světě i fast food jídlem, začalo se prodávat také pizzové těsto, později i mražená pizza. Stále však platí, že nejlepší pizza je připravovaná tradičním způsobem v unikátní peci na pizzu a z čerstvých surovin.
Víte co je Pizzafest? Každé záři se v Neapoli koná festival pizzy Pizzafest. Během Pizzafestu se po celé Neapoli (která je kolébkou novodobé historie pokrmu) pizza připravuje prakticky všude. Za návštěvu určitě stojí pizzerie Antica Pizzeria Port‘Alba, která byla otevřena v roce 1738 a je označovaná za první pizzerii na světě.
Recept na jednoduchou pizzu
Suroviny: 400 g hladké mouky, 20 g droždí, 5 lžic mléka, 2 lžíce oleje, 1 žloutek, špetka soli a špetka cukru
Postup: Mouku prosejeme, uděláme v ní důlek, do kterého vlijeme část mléka s rozpuštěným droždím. Přidáme sůl, cukr, olej, žloutek a zbytek mléka. Těsto zpracujeme, až je vláčné. Na teplém místě necháme pod utěrkou cca 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozválíme natenko a vložíme do olejem vymaštěné, nízké a kulaté dortové formy. Poklademe náplní, necháme ještě další půl hodiny kynout. Poté pečeme ve středně horké troubě cca 30 minut.
Náplň: 300 g oloupaných čerstvých rajčat (případně rajčata z plechovky), tuňák v oleji z plechu, strouhaný čedar (případně jiný sýr), oregano.
Zdroje:
- https://pizzaguru.cz/pizza-historie/
- https://regiony.rozhlas.cz/pizza-pochazi-z-recka-7420592
- https://www.radynacestu.cz/magazin/italove-maji-duvod-k-radosti-pizza-se-temer-130-let-po-svem-vzniku-dostane-na-seznam-unesco/