8. 9. 2021
Dnešní řádky budou věnovány ajranu (ayranu) – mléčné specialitě, kterou si zamilujete zejména během horkých letních dnů. Tenhle osvěžující nápoj s troškou soli navíc nejen perfektně osvěží, ale taky pomůže se zažíváním a trávením. Jeho přípravu přitom zvládne úplně každý.
Mléčný nápoj, který asi (ne)znáte
Ajran je nápoj vyrobený z jogurtu a vody a je velmi oblíbený zejména v Afghánistánu, Turecku, Bulharsku, Arménii, Íránu, Libanonu, Ázerbájdžánu, Bosně, dalších částech Balkánu, Blízkého východu a Střední Asie. Velmi podobný je ajran třeba arménskému tahn, indickému lassi a íránskému dooghu, ačkoliv doogh může být přírodně sycený.
Unikátní konzervace mléka
Specifikem ajranu je sůl, která se do tohoto osvěžujícího nápoje přidává. Nejen, že vylepšuje jeho chuť, zároveň ho přírodním způsobem konzervuje a v našich ústech rozehrává celou symfonii chutí.
Kromě základního receptu, který obsahuje pouze jogurt, vodu a sůl, se můžete setkat i s ajranem, který bude doplněný o okurkovou šťávu nebo dokonce celá kolečka téhle zeleniny, česnek, čerstvou mátu nebo další bylinky.
Ajran a naše zažívání
Podobně jako například podmáslí, či kefír, má i ajran blahodárné účinky na naše střeva a zažívání. Díky unikátní kombinaci složení je navíc skvělým zdrojem minerálů a bílkovin, což ocení zejména vegani a vegetariáni.
A s čím vším může tahle delikátní, avšak u nás stále ještě málo rozšířená pochoutka, pomoct? Ajran je pomocníkem třeba při žaludečních potížích, bolestech břicha a napomáhá obnovit vnitřní mikroflóru ve střevech.
K čemu se tahle pochoutka hodí?
Ve výše uvedených zemích ajran popíjejí prakticky na každém rohu. Ochutnat ho tak můžete během dovolené nejen v pouličních stáncích s občerstvením, ale též v luxusních restauracích. Nápoj se skvěle hodí k döner kebabu, grilovanému masu nebo zelenině. Popíjet ho ale můžete jen tak. Třeba s kostkou ledu, která vám přijde během parných letních dnů vhod.
Jak si připravit domácí ajran?
Příprava domácího ajranu není složitá a zvládne ji proto prakticky každý i bez předchozích zkušeností. Co budete potřebovat?
- Kelímek bílého jogurtu
- 1 kelímek vody
- Půl lžičky soli
- Trochu drobně nasekané máty či jiné bylinky
- Nebo malý stroužek česneku
Jak na to?
Jogurt vyklopte do misky, přilijte k němu vodu a našlehejte do husté pěny. Nyní máte hotový základní recept. Pokud ho chcete vyšperkovat, přidejte k ajranu najemno nasekané bylinky nebo trochu rozmačkaného česneku. Dostanete tak osvěžující nápoj vhodný k pravidelnému popíjení i degustaci během slavnostní večeře.
Použité zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Ajran
- https://www.igurmet.cz
- https://zlin.rozhlas.cz