Jste zde

Extra křupavé hranolky z trouby: Poradíme vám jednoduché triky, jak na ně!

osolené hranolky Zdroj: Shutterstock
Jsou kalorické a plné tuku. Chutnají ale božsky, tak proč si čas od času nezahřešit? Pokud nedáte dopustit na domácí hranolky, ale zároveň si chcete připravit jejich méně kalorickou variantu, máme pro vás dnešní recept!

8. 2. 2025

Jak na dokonalé hranolky bez smažení? A jde to vůbec? Nebudeme vás napínat. Hranolky, které připravíte předvařením a dvojím smažením, v troubě neuděláte. S následujícími triky se jim nicméně opravdu přiblížíte. A ještě ušetříte nějakou tu kalorii navíc. Jak na to?

Začněte výběrem brambor

Brambory jsou věda! Vybrat správný typ na bramborovou kaši nebo právě hranolky, je občas docela komplikované. Abychom vám tenhle krok usnadnili, připravili jsme pro vás článek, ve kterém jednotlivé varné druhy brambor popisujeme: Brambory jsou věda: Vyznáte se ve varných druzích? Který patří do kaše?

shutterstock_2492769887.jpg

křupavé hranolky v misce
Zdroj: 
Shutterstock
Křupavé hranolky můžete připravit i v troubě. Jejich příprava á ale svá pravidla.

Pro přípravu křupavých hranolek budete potřebovat brambory varného typu C. Vyvarujte se ovšem novým bramborám, ty budou mít po následující úpravě ke křupavé dobrotě hodně daleko. 

Přečtěte si také: Jak na extra křupavé domácí hranolky? Stačí jedna surovina, kterou máte určitě doma!

Brambory neloupejte, ale správně nakrájejte

Brambory na domácí hranolky není potřeba loupat. Dobře je ale vydrhněte kartáčkem a nakrájejte ostrým nožem na stejně velké hranolky (cca 5 až 7 mm široké kvádry).

To pro to, aby se v troubě všechny kousky stejnoměrně propekly. Takto předpřipravené hranolky namočte asi na dvacet minut do studené vody a nechte je louhovat. Poté je sceďte a důkladně vysušte papírovými ubrousky. 

shutterstock_2442791701.jpg

hranolky na prkénku
Zdroj: 
Shutterstock
K domácím hranolkům patří i domácí kečup nebo majonéza.

Náš tip: Pokud vás tlačí čas a nemáte 20 minut nazbyt, můžete připravené hranolky povařit na čtyři minuty ve vroucí vodě. Takto předpřipravené hranolky následně vhoďte do mísy s kostkami ledu, kde dojde k jejich okamžitému zchlazení.

Předehřejte troubu a dochucujte

Blížíme se do velkého finále! Troubu si předehřejte na 200 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem. Hranolky vhoďte do mísy a přilijte k nim asi jednu polévkovou lžíci oleje. Použít můžete klasický slunečnicový nebo řepkový, nejlepší ale budou hranolky, které promastíte arašídovým olejem

Mohlo by vás zajímat: Chtěl spáchat sebevraždu, ale vynalezl hranolky. Jak si doma připravit ty nejlepší?

Na dochucení použijte například sušený česnek, mletou sladkou papriku nebo drcený kmín. Hranolky v jedné vrstvě rozprostřete na pečicí papír a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut. 

Poté hranolky promíchejte a dalších 10 minut dopékejte. Nakonec troubu nastavte na horní gril a ještě zhruba 5 minut pod ním nechte hranolky dojít. Po vytažení z trouby přesypejte do misky a důkladně prosolte. Servírujte s domácím kečupem nebo tatarkou, či majonézou

Náš tip: Aby se hranolky co nejdříve zatáhly, do předehřáté trouby si dejte na chvilku i plech. Hranolky solte až po jejich upečení. Chcete je totiž křupavé, nikoliv dušené (sůl by z nich během pečení „vytáhla“ vodu).

Použité zdroje:

  • https://www.prozeny.cz/clanek/nejlepsi-hranolky-bez-smazeni-8-figlu-jak-vytahnout-z-trouby-dokonale-krupavou-dobrotu-41122
  • https://www.apetitonline.cz/recept/hranolky-pecene-v-troube
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/hranolky-bez-oleje-20330410.html