3. 1. 2024
Dnešním receptem potěšíme zejména ty, kteří dávají přednost bezmasým pochoutkám. Maso byste totiž ve francouzském salátu hledali jen marně. Není tam, přesto vás překvapí bohatou a čerstvou chutí, kterou si pravděpodobně oblíbí i zarputilí masožrouti.
S Francií tenhle salát neměl nic společného
Podobně třeba jako ruská vejce nebo anglická játra neměl se zmíněnou zemí nic společného ani francouzský salát. Šlo pouze o normované označení pokrmu, podle kterého se přibližně do roku 1992 vyráběl pro mléčné lahůdky, bufety a podobné typy stravovacích zařízení.
V knize receptur studených pokrmů jste mohli francouzský salát najít pod označením ČSN 50147. Protože v něm nenajdeme žádné výrazné ingredience, ve skupině nejznámějších salátů měl ten francouzský výjimečné postavení – byl naprosto univerzální a proto tolik oblíbený.
Hlavní chuťovou složkou salátu s výrobním označením „francouzský“ je kořenová zelenina. Nechybí ani výraznější worcesterová omáčka, majonéza, pikantní černý pepř, sůl a krupicový cukr. Pokud si chcete tuhle lahůdku připravit třeba jako přílohu nebo základ obložených mís, máme pro vás původní recept.
Na kilogram francouzského salátu budete potřebovat:
- 140 g vařených brambor
- 208 g vařené mrkve
- 152 g vařeného bulvového celeru
- 151 g sterilovaného hrášku bez nálevu
- 99 g sterilovaných okurek
- 210 g majonézy (klidně té domácí)
- 20 g octa
- 0,5 g černého mletého pepře
- 10 g cukru krupice
- 10 g soli
- 5 g worcesteru
Retro pařížský salát podle normy z roku 1976, který dneska nemá konkurenci
Jak si francouzský salát připravit?
Brambory neloupejte, ale uvařte je ve slupce a nechte důkladně vychladnout. Podobně uvařte také veškerou sterilovanou zeleninu. Nechte vychladnout a společně s okurky a brambory nakrájejte na stejně velké, zhruba centimetrové kostky.
Přidejte zelený hrášek, majonézu a vše důkladně promíchejte. Salát dochuťte octem, pepřem, cukrem, solí a worcesterem. Přesuňte do mísy a nechte uležet v lednici do druhého dne. Servírovat můžete francouzský salát jako přílohu, klást ho na chlebíčky nebo si ho vychutnat v „retro stylu“ jen tak s rohlíkem.
Použité zdroje:
- https://makova-panenka.cz/recepty/francouzsky-salat-originalni-receptura-podle-byvalych-ceskoslovenskych-norem/
- https://magazin.recepty.cz/clanky/nejlepsi-salaty-na-chlebicky-podle-csn-norem-parizsky-pochoutkovy-vlassky-i-bramborovy-787.html
- https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-francouzsky-salat-podle-puvodni-normy-recept.html