31. 5. 2023
Voňavé chipsy
Chipsy z brambor pravděpodobně všichni známe. Ale co takové „brambůrky“ ze starého chleba? Stejně jako ty bramborové jsou křupavé a chutnají skvěle! Chléb nakrájejte na tenké plátky nebo z něj pomocí formiček vykrájejte nejrůznější tvary, potřete olivovým olejem a posypejte oblíbeným kořením. Zapečte v troubě.
Na chlebových chipsech si pochutnáte jen tak nebo se nechte inspirovat některými restauracemi, které mezi křupavé plátky chleba vkládají tatarák nebo na nich servírují králičí jatýrka na cibulce.
Náš tip: Kousky starého chleba můžete nařezat i na cca 2 cm kostičky, ty pokapat olivovým olejem a opéct v troubě. Starý chleba tak proměníte v luxusní krutóny do polévky.
Chlebová zmrzlina
Rádi experimentujete? Vyzkoušejte recept na netradiční chlebovou zmrzlinu! Asi 55 g másla rozpusťte v pánvi, přidejte stejné množství třtinového cukru a 170 g čerstvé strouhanky z tmavého chleba.
Za stálého míchání smažte 3 až 4 minuty, až bude strouhanka nazlátlá a křupavá. Ušlehejte kelímek šlehačky, přimíchejte do ní usmaženou strouhanku a 200 ml vanilkového pudingu. Na dvě hodiny dejte směs do mrazničky.
Přečtěte si také: Vatikánský chléb štěstí: Najde si vás a prý vám splní to největší přání
Luxusní salát Panzanella
Panzanella, coby osvěžující letní salát, který připravíte z několika mála základních surovin, má svůj původ v Toskánsku. Na jeho přípravu budete potřebovat různé druhy zralých rajčat, starý chleba, několik lístků čerstvé bazalky, červenou cibuli, česnek, extra panenský olivový olej, sůl, pepř, vinný ocet, cukr (případně med), zelenou cibulku a další bylinky na dozdobení.
Jako první si předehřejte troubu na 200 °C. Chleba natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky. Kousky rozprostřete na pečicí papír a nechte v troubě péct aspoň 15 minut. Mezitím si nakrájejte půlku červené cibule na malé kostičky a nechte ji zpěnit na olivovém oleji. K cibuli na pánvi přidejte jeden stroužek prolisovaného česneku a pár minut restujte.
Druhou půlku cibule nakrájejte na tenké plátky. Připravte si větší misku, do které nasypejte nakrájenou cibuli a přidejte omytá a na kostičky nakrájená rajčátka. Posolte, opepřete a počkejte, až rajčátka pustí šťávu.
Mezitím si nakrájejte bazalku a další bylinky. Připravte si misku (ideálně zavařovací sklenici), do které nalijte asi lžíci olivového oleje, přidejte sůl, trochu pepře, cukr nebo med a vinný ocet. Pokud se cukr nechce rozpustit, můžete ho zakápnout trochou horké vody. Vše důkladně rozmíchejte.
Opečené kousky orestujte na pánvi s předpřipravenou cibulkou a česnekem a nechte jednotlivé chutě propojit. Orestovaný chleba smíchejte s rajčátky a cibulkou, přidejte bylinky a cibulku a zakápněte připraveným dressingem.
Mohlo by vás zajímat: Kouzla s domácí pekárnou: Poradíme, jak na ten nejlepší chléb!
Pesto z chleba
Věděli jste, že například v Itálii se dříve strouhanka používala jako alternativa sýra v pestu? Drolený chleba, který se opeče na másle či olivovém oleji, totiž získává sýrové tóny a díky své textuře a chuti tak tvoří výborný základ pesta.
Pesto si připravíte z krajíce suchého chleba, který rozmixujte na strouhanku. Poté do mixéru přidejte bylinky (třeba petržel, bazalku, mátu, špenátové listy nebo medvědí česnek), ořechy, sůl a pepř. Teprve na závěr přilívejte kvalitní olivový olej a pesto důkladně promixujte.
Sladká nebo slaná granola
Nestihli jste zkonzumovat kváskový chléb? Nevyhazujte ho, ale připravte si z něj luxusní müsli nebo granolu na slano nebo sladko. Krajíce suchého pšeničného či žitného chleba pokrájejte na kostky a v mixéru je rozmixujete na menší kousky. Pak je promíchejte s nasekanými (lehce opraženými) oříšky či semínky, s pufovanou rýží, špetkou soli a tekutým medem. Pečte na 175 °C asi 35 – 40 minut.
Domácí miso pasta
Kousky starého chleba namočte do vody, dokud úplně nezměknou. Potom vodu slijte tak, aby v míse zůstala jen chlebová kaše, a z té ručně vypracujte rovnoměrnou kouli bez hrudek. Chlebovou kouli smíchejte se stejným množstvím komekoji (tj. sušená enzymatická bílá rýže) a s troškou soli.
Základ miso pasty uzavřete do vzduchotěsné nádoby a vložte na cca 20 minut do lednice. Nakonec směs zaprašte solí nebo přelijte 4% solným roztokem tak, aby sahal asi 2,5 cm nad povrch. Takto připravenou pastu nechte kvasit asi 3 týdny.
Přečtěte si také: Jak prodloužit život bochníku chleba? Přidejte jablko nebo ho dejte k ledu
Chlebová majonéza
Cena tatarky a majonézy vyletěla do závratných výšin. Pokud chcete ušetřit a připravit si majonézu, u které budete bezpečně vědět, co je její součástí, zkuste tenhle netradiční recept. Připravte si 40 g chlebové střídky bez kůrky, nálev z fermentovaných nebo kyselých okurek, 2 vejce nahniličko, 20 g dijonské hořčice a 200 ml slunečnicového oleje (lisovaného zastudena).
Chlebovou střídku na 2 hodiny namočte do nálevu z okurek, poté ji rozmixujte spolu s vejci a hořčicí. Pomalu přilévejte olej, až se vytvoří emulze podobná majonéze.
Hnojivo pro pokojovky
Nechce se vám utrácet za drahá hnojiva v hobby marketech nebo zahrádkářství? Vyrobte si domácí hnojivo ze starého chleba! Připravte si 1 litr převařené vody a cca 30 g ztvrdlého pečiva.
Jakmile voda zchladne, přimíchejte k ní pečivo, nádobu uzavřete a nechte na chladném a tmavém místě cca 24 hodin. Poté přeceďte a po lžičkách přidávejte zhruba jednou týdně k pokojovkám.
Náš tip: Kromě hnojiva pro pokojovky si můžete ze starého pečiva připravit i hnojivo na zahradu. Připravte si větší kbelík, který do cca dvou třetin naplňte ztvrdlým pečivem a zalijte vodou. Jakmile chleba nasákne vodou, je možné jej rozdrtit a rozmíchat. Hnojivo nechte v uzavřeném kbelíku alespoň 10 dní. Poté můžete začít používat.
Použité zdroje:
- https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/8-napadu-jak-zpracovat-stary-chleba/
- https://www.jsmekocky.cz/clanek/monika-dokoupilova/zajimavosti/co-se-starym-chlebem-priprav-z-nej-vynikajici-salat
- https://primanapady.cz/clanek-29389-jak-chutne-zuzitkovat-stary-chleba-aneb-8-napadu-abyste-nepromarnili-uz-ani-korunu
- https://www.nasezahrada.com/chlebove-hnojivo-zpusob-jak-vyuzit-stary-chleba-a-doplnit-ziviny-svym-rostlinam/