Jste zde

Grilování na kameni: Vyzkoušejte "starou" metodu, která se vrací na výsluní

grilovací kámen a nůž Zdroj: www.bigstockphoto.com
Grilujte zdravě! Grilování na kameni je pozapomenutý způsob přípravy jídla, který si získává stále více příznivců. Známe jeho výhody a víme, čemu se při grilování na kameni vyvarovat.

15. 6. 2020

Grilování masa na roštu je nezdravé. Přispívá k nemocem, které pramení ze špatné stravy, i k rakovině. Karcinogenní látky nejen vdechujete skrz kouř, ale i polykáte spolu s jídlem. Pojďte s námi grilovat zdravě! Grilování na kameni je stále více oblíbený způsob, jak si venku s přáteli připravit jídlo.

bigstock-barbecue-on-granite-stone-ope-365403121.jpg

grilovací kámen
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Grilovací kameny jsou kameny přírodního původu, které se pouze opracují do čtvercového nebo kulatého tvaru a vyleští se. Povrch není ošetřen žádnou chemickou látkou, a tudíž grilování na nich je zdravotně nezávadné. 

Žulový nebo lávový kámen?

Žulový kámen a kámen z utuhlé lávy jsou dva nejběžnější druhy grilovacích kamenů, které se liší nejen cenou, ale i svou odolností vůči vysokým teplotám. Lávový kámen je dražší, ale odolnější. Naproti tomu žulový kámen je levnější, ale mnohem náchylnější k tvorbě drobných prasklinek a k puknutí.

Kámen můžete umístit rovnou nad oheň, přímo na dřevěné uhlí nebo ho můžete zkombinovat s plynovým nebo elektrickým grilem a umístit ho na rošt. 

Grilovat lze i zdravě!

Grilování na kameni je mnohem zdravější než příprava jídla na grilu s roštem. Kámen zamezí odkapávání mastnoty do rozžhaveného uhlí a tím sníží riziko vzniku škodlivých látek, které mají prokazatelně rakovinotvorné účinky. 

bigstock-grilled-steak-with-knife-and-f-319970017.jpg

grilovací kámen ze žuly
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Některé grilovací kameny mají po celém obvodu speciální žlábek, který zadrží přebytečný tuk. 

Je libo sladké lívance nebo plátek šťavnatého masa?

Na grilovacím kameni připravíte naprosto cokoliv. Celistvá plocha kamene vám umožní připravit nejen plátky masa, ryby, pečivo, ale i drobné kousky ovoce a zeleniny, žampiony nakrájené na plátky, sýry, sladké lívance, palačinky i volská oka. Jednoduše řečeno při grilování na kameni vám nic nepropadne! 

Chuť grilované masa a jiných potravin je výtečná. Maso se nespálí, rovnoměrně se propeče a díky rychlému opečení a zatáhnutí si zachová svou šťavnatost. Grilovací kámen však musí být dostatečně zahřátý! Maso by mělo při položení na kámen zasyčet. 

Tip: Kámen na začátku grilování potřete olejem a posypte solí. Maso ani jiné potraviny se vám nebudou připalovat. 

Už žádné drhnutí drátěným kartáčem

Čištění grilovacích kamenů je velmi jednoduché. K čistění nepotřebujete žádné čistící prostředky ani drátěné kartáče! Usazeniny a připáleniny stačí po vychladnutí kamene seškrábnou škrabkou a kámen utřít vlhkým hadrem nebo ubrouskem.  Gril také můžete znovu rozpálit a usazené zbytky jídla vypálit žárem. 

bigstock-hands-cut-grilled-tomahawk-mea-350355220.jpg

ugrilované maso
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Do masa při grilování na kameni nepíchejte vidličkou ani jiným ostrým předmětem! Vytekla by vám šťáva. 

Pozor na prudké změny teplot!

Nevýhodou grilovací kamenů je špatná manipulace. Jsou velmi těžké a při nešetrném zacházení nebo vinou teplotního šoku mohou prasknout. Kámen proto rozehřívejte velmi pozvolna a nikdy horký kámen nepolévejte studenou vodou. Nechte ho vychladnout volně na vzduchu.