1. 2. 2024
Pukavec, jinak také záprtek či pukáč, je zkažené a velmi smradlavé vejce, které vám může při troše nepozornosti nebo neopatrnosti zkazit celý pokrm. Naštěstí ale existuje několik indicií, které vám mohou napovědět, že něco není v pořádku.
Přičichněte si ke skořápce!
Čich je nejspolehlivější nástroj, který dokáže odhalit pukavce. Pokud je vejce zkažené, vydává totiž velmi nepříjemný zápach, a to i bez ohledu na to, jestli je v syrovém nebo v uvařeném stavu. Zápach je navíc mnohdy tak silný, že jde cítit i přes samotnou vaječnou skořápku!
Tip: Abyste si nepokazili celý připravovaný pokrm, vejce nejprve rozklepněte někde bokem, zkontrolujte ho a teprve poté ho použijte.
Zkontrolujte celistvost vejce
Před rozklepnutím vejce zkontrolujte, zda není prasklá nebo nějak jinak porušená vaječná skořápka. Pokud nějaké naťuknuté vajíčko najdete, zpozorněte, neboť právě narušení skořápky a následný průnik bakterií patří mezi nejčastější příčiny vzniku pukavce. Důležité je také, aby skořápka nenesla známky plísně.
Pakliže vajíčko rozklepnete, všímejte si barvy i konzistence vaječného obsahu. Zatímco zdravé vejce má hustý bílek a pěkně kulatý žlutý či žlutooranžový žloutek, zkažené vejce se roztéká a obě části se navzájem mísí. Žloutek má zelený, modrý, hnědý nebo růžový nádech a bílek je čirý a vodnatý.
Vajíčkem zatřeste a poslouchejte
Odlišnou konzistenci, a tedy i kvalitu vejce, můžete poznat také podle zvuku, které vajíčko při zatřesení vydává. Zkažené vajíčko působí dojmem, že je plné vody a vydává zvláštní šum.
Zkontrolujte stáří vajec
Před použitím vajec zaměřte svou pozornost na datum minimální trvanlivosti, popřípadě proveďte jednoduchý test se sklenicí s vodou, který vám mnohé napoví.
Vajíčko ponořte do nádoby s vodou a sledujte, jak se chová. Pokud zůstane u dna, znamená to, že je vejce zaručeně čerstvé. Pokud však vyplave na hladinu, buďte na pozoru! Vajíčko je staré a má horší kvalitu, což může, ale nemusí, značit pukavce.
Co s pukavcem?
Zkažené vejce nevyhazujte do odpadkového koše, pokud se ho zrovna nechystáte odnést do popelnice, a rozhodně ho nejezte, neboť riskujete nevolnost, průjem, bolest břicha i rozvoj salmonely. Pukavce spláchněte do záchodu nebo do drtiče odpadu, popřípadě jej pevně uzavřete do igelitového sáčku a odneste ho do komunálního odpadu.
Zdroje:
- https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/z-obchodu-si-lze-misto-cerstvych-vajec-prinest-i-pukavce.A_2000M039T01D
- https://svetkreativity.cz/tri-jednoduche-zpusoby-rozpoznani-prilis-starych-nebo-zkazenych-vajec/
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-poznat-zkazene-vejce-20211019.html
- https://radimejak.cz/jak-poznat-pukavec/
- https://www.stoplusjednicka.cz/pozor-pukavec-proc-zkazene-vajicko-plave-na-hladine