Jste zde

Jak rychle uvařit fazole, které jste zapomněli namočit? Zkuste trik se sodou nebo minerálkou

černé fazole Zdroj: Shutterstock
Fazole, stejně jako luštěniny obecně, jsou nesmírné výživné a měly by proto představovat významnou část našich jídelníčků. Co ale dělat ve chvíli, kdy se vrhnete na jejich přípravu a zjistíte, že jste je zapomněli namočit?

16. 1. 2025

Kuchařky se většinou dělí na dva tábory. Zatímco některé si přípravu pokrmů bez tlakového hrnce nedokážou představit, jiné se mu ze strachu vyhýbají obloukem. Nutno podotknout, že dnešní tlakové hrnce jsou bezpečné a k nehodám dochází opravdu jen výjimečně. Při přípravě luštěnin, či masových a jiných pokrmů jsou navíc zcela nezastupitelné.

Například fazole stačí v tlakovém hrnci vařit 20 až 50 minut. A to i bez nutnosti předchozího namáčení. Vždy samozřejmě záleží na jejich velikosti, více než hodina v „tlakáči“ ale většinou není potřeba. Abyste minimalizovali množství pěny v hrnci, přidejte k fazolím před vařením lžíci oleje. Fazole nesolte, ale dochucujte je až po uvaření.

Náš tip: Dobu vaření fazolí můžete zkrátit, pokud si fazole na hodinu namočíte do obyčejné vody s plátky citronu.

Přečtěte si také: Fazole můžou zdobit i chutnat: Tipy na bohatou úrodu bez škůdců

Když nemáte tlakový hrnec…

Pokud nemáte tlakový hrnec doma nebo v něm z nějakého způsobu zkrátka vařit nechcete, můžete vyzkoušet i následující trik. Fazole propláchněte v sítku studenou vodou a následně je vařte v hrnci s vodou, jejíž hladina by měla být asi dva centimetry nad fazolemi.

Přidejte k fazolím dvě lžíce rostlinného oleje, bobkový list a oregano a vařte dalších zhruba deset minut. Poté vypněte a nechte pod pokličkou odpočívat asi hodinu až dvě. Následně slijte vodu a fazole klasicky uvařte.

shutterstock_1954992616.jpg

suché fazole
Zdroj: 
Shutterstock
Na uvaření fazolí můžete využít tlakový hrnec. Hotovo v něm bude zhruba za půl hodiny.

Náš tip: Pokud vám nedělá konzumace luštěnin dobře, zkuste k nim během vaření přisypat zelenou řasu (např. kombu nebo nori). Díky ní budou fazole lépe stravitelné a méně nadýmavé. 

Trik se sodou a minerálkou

V některých receptech se dočtete o jednom zajímavém postupu, který při vaření využívá jedlé sody nebo minerální vody. Zatímco u jedlé sody mnohé zdroje zmiňují skutečnost, že se kvůli ní z pokrmu vytrácejí vitamíny, minerální voda je bez větších rizik.

Protože minerálka obsahuje soli a další látky, které proces změknutí urychlují, můžete tenhle trik bez obav vyzkoušet. Do hrnce s minerální vodou přidejte ještě tři lžíce rostlinného oleje.

Mohlo by vás zajímat: Netradiční recepty z luštěnin: Zkuste čočkové kari, luxusní hummus nebo salát se sušenými rajčaty

shutterstock_1715992495.jpg

fazolový guláš
Zdroj: 
Shutterstock
Když je nejhůř, sáhněte po konzervovaných fazolích. Ty už jsou předvařené.

Využijte konzervované fazole

Posledním „trikem“, jak připravit luštěninové jídlo i ve chvíli, kdy si fazole zapomenete dopředu namočit, je využití konzervovaných fazolí. Ty jsou zpravidla již předvařené, a tudíž měkké. Navíc se většinou prodávají v nejrůznějších nálevech, nebo dokonce omáčkách. Příprava mexických fazolí, chilli con carne či fazolového guláše vám tak nezabere víc než půlhodinku! 

Použité zdroje:

  • https://magazindoma.cz/tipy-a-triky/1062-jak-rychle-uvarit-fazole-ktere-jste-zapomneli-namocit-vyzkousejte-trik-ktery-vareni-urychli
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-uvarit-fazole-aby-nenadymaly-jednoduchy-postup/
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/jak-varit-fazole-bez-namaceni
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/31941-jak-uvarit-fazole