Jste zde

Nejlepší trhané maso, za které vám utrhnou ruce! Na večírky i do mrazáku

trhané maso na vidličce Zdroj: Shutterstock
Objednat si ho můžete v restauraci, kde jím naplní tortilly, burgery, sendviče nebo wrapy. Skvělé je jen tak se šťouchanými bramborami, ale i rýží nebo hranolky. O čem je řeč? O masové delikatese zvané trhané maso!

18. 7. 2024

Připravit tuhle specialitku není vůbec složité. Pro její přípravu je potřeba jen několik málo surovin. Důležitý je ovšem čas. Maso je totiž potřeba péct při nižší teplotě několik hodin. To proto, aby se nevysušilo, a v závěru přípravy jste ho mohli „nakrájet“ vidličkou. Jak si tuhle dobrotu připravit doma? Máme pro vás luxusní recept a několik praktických tipů!

Přečtěte si také: Domácí uzené maso, které nemá chybu: Poradíme, jak ho naložit a na co pozor

shutterstock_1169918173.jpg

trhané maso v hamburgeru
Zdroj: 
Shutterstock
Trhané maso je skvělou náplní do hamburgerů.

Jaké maso koupit?

Trhané maso se v naprosté většině případů připravuje z vepřového. Hovězí je příliš tuhé, drůbeží by bylo za krátkou dobu vysušené. V řeznictví nebo krámku, kde mají maso opravdu chutné a kvalitní, sáhněte po vepřovém plecku, krkovici, nebo ramínku. A vůbec se nebojte toho, pokud bude maso maličko prorostlejší. Při pečení se přebytečný tuk vypeče a maso zůstane krásně vláčné a nepřesušené.

Marinování je základ

Abyste podpořili úžasnou chuť trhaného masa, den před pečením si ho naložte do speciální marinády. Tu připravíte z 250 ml cideru nebo tmavého piva, ve kterém rozmícháte cukr, sůl, uzenou papriku, římský kmín, cibuli, česnek a pepř.

Maso marinujte minimálně 24 hodin. Po vytažení z lednice ho nechte zhruba hodinku „odpočinout“ na lince a poté ho můžete nasucho osmahnout ze všech stran na pánvi, nebo přistoupit k samotnému pečení.

Mohlo by vás zajímat: Mleté maso: Před mletím ho zmrazte a ochlaďte i mlýnek

shutterstock_2371761305.jpg

trhané maso v bagetě
Zdroj: 
Shutterstock
Trhaným masem můžete naplnit třeba i bagetu.

S pečením nespěchejte

Troubu nastavte na 100, maximálně 120 stupňů. S předehříváním si nemusíte dělat starosti. Maso vložte do pekáče nebo hrnce s pokličkou a přilijte k němu 250 ml cideru, či černého piva, ve kterém rozmícháte cca 100 ml rajčatové passaty.

Maso pečte minimálně 3 hodiny. Pro nejlepší výsledky ovšem doporučujeme péct ho přes noc. Jakmile bude hotové, natrhejte ho vidličkou, a plňte jím hamburgerové housky, wrapy, tortilly nebo sendviče. Trhané maso je ovšem skvělé i samotné jen tak se zeleninovým salátem, kroketami, či bramborovou kaší. 

Náš tip: Pokud trhané maso nespotřebujete, nebojte se ho zamrazit. V mrazáku vydrží klidně i několik měsíců.

Zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/recepty/fantasticke-trhane-veprove-v-domaci-bbq-omacce
  • https://www.foodora.cz/c/blog/trhane-maso-klasika-ktera-vas-nebude-nudit/
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/5801-trhane-maso-je-hit-chutna-vyborne-priprava-je-velice-snadna-a-vyuziti-v-kuchyni-siroke-staci-jen-dodrzet-postup/
  • https://megvkuchyni.cz/recepty/hlavni-jidla/z-veproveho-masa/nase-oblibene-trhane-veprove-maso-z-trouby-pulled-pork/
  • https://kuchynelidlu.cz/clanek/trhane-maso-kazdy-den-jinak