12. 1. 2025
Přidaným látkám v potravinách se dá jen stěží vyhnout. Nejrůznější konzervanty, barviva, emulgátory, sladidla a podobně jsou do potravin přidávány za účelem zlepšení nebo zachování trvanlivosti a k úpravě senzorických vlastností potravin. Zvláště některá éčka jsou však nebezpečná a ve větším množství mohou velmi negativně ovlivnit vaše zdraví!
Věděli jste, že používání E110 je v některých zemích dokonce zakázáno?
E110 je syntetické barvivo, které nealkoholickým nápojům, hořčici, instantním polévkám či nejrůznějším sladkostem a jiným potravinám dodává krásnou žlutooranžovou barvu, aby byly pro děti více lákavé.
Paradoxně by se však tyto potraviny neměly dětem vůbec dávat, neboť mohou nepříznivě ovlivňovat jejich činnost a pozornost. Způsobit hyperaktivitu, a dokonce mohou vyvolat alergické a astmatické reakce.
E132 je další nebezpečné barvivo, na které nejčastěji narazíte ve žvýkačkách, ale také v pudincích a v čokoládových tyčinkách. Potravinám dodá tmavě modrou barvu a při nadměrné konzumaci může zapříčinit nevolnost, vyšší krevní tlak, vyrážky a další alergické reakce.
Stejně tak nebezpečné je i syntetické barvivo E133, u kterého je navíc i podezření, že zvyšuje riziko vzniku rakoviny.
Dusitan sodný je častou přísadou masných výrobků
E250, jinak také dusitanová solicí směs, je konzervant a stabilizátor, který zejména v masných výrobcích zabraňuje množení a růstu škodlivých bakterií. Obvykle ho najdete ve složení špekáčků, párků i na obale masových konzerv. Ve větším množství může být příčinou bolesti hlavy, kožních problémů i rakoviny trávicího traktu.
Glutaman sodný tvoří tzv. pátou chuť zvanou umami
E621 neboli glutaman sodný je nejpoužívanější přídavná látka, která má za úkol zvýraznit chuť i vůni. Bývá součástí nejrůznějších solicích směsí, sojových omáček i instantních polévek a velmi často se používá k dochucování mražených výrobků a hotových jídel.
Jeho nadměrný příjem však může mít nežádoucí účinky na lidské zdraví. Může způsobovat bolesti hlavy i nevolnost a může být příčinou vzniku astma, halucinací i kožní vyrážky.
Aspartam je cca 200krát sladší než cukr
E951 neboli aspartam je syntetické sladidlo, které mnozí výrobci potravin používají místo cukru. Je až 200krát sladší a velmi často jej naleznete ve složení sypkých nápojů, žvýkaček, jogurtů, dezertů, nakládané zeleniny i ovoce, a dokonce i ve složení některých vitamínových doplňků.
U citlivějších lidí však může způsobit závratě a být příčinou bolesti hlavy i vyrážky. Podle některých studií může dokonce stát za vznikem rakoviny mozku.
Zdroje:
- https://www.dtest.cz/ecka/367/e-621-glutaman-sodny
- https://www.dtest.cz/ecka/104/e-250-dusitan-sodny
- https://www.nazeleno.cz/ecka-seznam-10-nejskodlivejsich-v-potravinach/
- https://www.ferpotravina.cz/nebezpecna-ecka
- https://www.blendea.cz/ecka/