5. 8. 2024
Víte, jak vlastně Pribináček vznikl a kde se vzalo jeho originální jméno? Jak se změnila receptura tohohle dezertu a proč si dal v roce 1962 „pauzu“? Pojďte s námi na malý exkurz do slaďoučké historie Pramenu zdraví z Posázaví.
Poválečná novinka nejen pro děti
Vznik tradičního dezertu se datuje do poválečného období. Historie Pribináčku je úzce spojena s potřebou nabídnout zdravou a výživnou stravu pro děti, které po válce notně strádaly. Původní receptura byla proto zaměřena výlučně na tvaroh a tučnou smetanu. Cílem bylo vytvořit takový produkt, který by byl nejen zdravý, ale hlavně dětem chutnal.
Přečtěte si také: Domácí pribináček? Recept je jednoduchý, výsledek famózní
Jméno mu vybrali sami zaměstnanci mlékárny
Pribináček, tak jak ho známe dnes, spatřil poprvé světlo světa v roce 1954. Právě z tohoto roku pochází i známý slogan „Pramen zdraví z Posázaví“, který jste mohli zaslechnout například v oblíbené pohádce Ať žijí duchové. Samotný název vybrali dezertu zaměstnanci přibyslavské mlékárny. Konkrétně šlo o návrh manželky tehdejšího ředitele, paní Čapkové.
Tradiční papírový kelímek s parafínem
Již od svého vzniku byl tvarohový krém se smetanou plněný do speciálního papírového kelímku, který byl z vnitřní strany potažený parafínem. Složení dezertu se v průběhu let prakticky neměnilo. Pribináček obsahuje pouze smetanu, tvaroh, cukr, jedlou želatinu a zahušťovadla. Ačkoliv byl dřív vyráběný v šestnácti příchutích, dnes už je k dispozici pouze vanilka, kakao a smetana, kterou doplňuje sezónní jahoda a banán.
Mohlo by vám zachutnat: Domácí termix: 3 recepty, které vás vrátí do dětství
Původní trvanlivost činila pouhých 24 hodin
Když čerstvý Pribináček přinesete z obchodu, v lednici vám vydrží zhruba týden. Vždycky tomu tak ale nebylo. Původní trvanlivost smetanového dezertu s pořádnou dávkou smetany totiž činila pouhých 24 hodin.
S novými výrobními postupy se v roce 1994 konečně zvýšila i trvanlivost Pribináčku, což šlo ruku v ruce s ještě větším výrobním objemem. Jedinou pauzu měl pouze v roce 1962, kdy se produkce kvůli nedostatku mléka musela na několik měsíců zastavit. Brzy se smetanový krém začal vyrábět znovu, ovšem ten pravý Pribináček se vrátil až roku 1965.
Zajímavost: Pribináček se nejprve kvůli své krátké trvanlivosti vyráběl jen pro nejbližší okolí Přibyslavi. K dostání byl v Posázaví a v Praze a Brně. Dál se nedostal kvůli omezeným možnostem ve složení. Jakmile „do hry“ vstoupily konzervanty, podíval se smetanovo-tvarohový krém i do ostatních koutů republiky a na Slovensko.
Kocourek je na obalu od roku 1994
Součástí tradičního obalu Pribináčku je kocourek, který se tady objevil poprvé v roce 1994. Jeho vzhled se v průběhu let párkrát změnil. Dnes si ovšem už nikdo dezert bez mlsného kocoura nedokáže představit. Zajímavostí je, že i po sedmdesáti letech od svého vzniku je Pribináček jedním z nejoblíbenějších mléčných krémových produktů nejen v Česku, ale také na sousedním Slovensku.
Použité zdroje:
- https://savencia-fd.cz/cs/nase-znacky/pribináček
- https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/pribinacek-vyroci-pribyslav-smetanovy-krem.A240628_803988_jihlava-zpravy_evs
- https://naschov.cz/pribinacek-slavi-70-let/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/27531-pribinacek-slavi-70-let