20. 8. 2024
Z tohoto „odpadu“, jak se na syrovátku dlouhé roky dívalo, potom vyrobíte dokonalou domácí ricottu. Název tohoto lahodného měkkého sýra pochází z italštiny a doslova znamená: „znovu uvařený“.
V Itálii se totiž opravdu vyrábí ze syrovátky, která zbyde po uvaření mléka, které je potřeba k výrobě sýru. Jakmile se syrovátka znovu zahřeje, tuhé části mléka se odeberou, přecedí se a tak vzniká ricotta.
Říká se, že nejlepší ricotta se vyrábí z ovčího mléka. My nicméně necháme na vás, jakému mléku dáte při výrobě téhle domácí pochutiny přednost. Hotovou dobrotu následně v kuchyni využijete nejen na slano, ale taky na sladko.
Přečtěte si také: Zapomeňte na éčka a drahotu: S námi si vyrobíte kvalitní sýr. A doma!
Na 350 až 400 g ricotty budete potřebovat:
- 2 litry plnotučného mléka (čerstvého a nepasterizovaného)
- 100 ml bílého vinného octa nebo citronové šťávy
- 1 lžičku soli
Jak na to?
Připravte si větší hrnec, do kterého nalijete všechno mléko. Přisypejte sůl a pomalu přiveďte k varu. Ve chvíli, kdy se začne mléko vařit, promíchejte ho ode dna a přilijte k němu vinný ocet nebo citronovou šťávu.
V tuhle chvíli by se pomalu měla začít ode dna oddělovat syrovátka a začnou se zároveň tvořit malé hrudky sýra. Mléko opět přiveďte k varu a poté ihned odsuňte hrnec z plotny. Přikryje ho na 10 až 15 minut čistou utěrkou a nechte ho odpočinout.
Mezitím si připravte větší mísu, do které vložíte cedník a ten překryjete plátýnkem. Pomocí děrované naběračky postupně nabírejte hrudky sýra a dávejte je do cedníku. Nechte ricottu vykapat (20 až 60 minut) a poté uložte v krabičce do ledničky, kde vydrží zhruba pět dnů.
Náš tip: Zbytek syrovátky můžete použít například pro přípravu domácího chleba nebo k zahuštění polévek.
Něco málo z historie ricotty na závěr
Závěrem nám dovolte malý exkurz do historie. Vůbec první zmínky o tomhle sýru se objevují asi okolo roku 170-230 n. l. Tehdy se o něm ve svých knihách zmínil jistý řecký spisovatel Atheneus.
Znovu se o jemném sýru zmiňují spisy týkající se sicilského krále Fridricha II., který na počátku 13. století narazil se svou loveckou skupinou na chýši chovatele mléka. Poprosil o trochu „tekutého sýra“, který mu tak zachutnal, že se začal pravidelně objevovat na královském dvoře.
K nám se ricotta dostala z Itálie. Kvůli tomu, že šlo o sýr krátké trvanlivosti (podobně jako třeba původní Pribináček), většinou nesloužila k prodeji a spotřebovávali ji proto výlučně italští pastýři, kteří ji zároveň taky vyráběli.
Stejně jako mascarpone je i ricotta oblíbenou složkou italských dezertů a používá se do mnoha náplní. Najdete ji i na pizzách, v těstovinách nebo i oblíbených italských sušenkách.
Použité zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/clanky/3825-jak-na-vyrobu-domaci-ricotty-tento-lahodny-syr-zvladneme-udelat-i-doma-staci-k-tomu-jen-tri-ingredience/
- https://www.zemedelske-potreby.cz/zpracovani-mleka-a-masa/vyroba-syru/recept-na-vyrobu-syra-ricotta
- https://www.apetitonline.cz/recept/domaci-smetanovy-syr-la-ricotta