10. 11. 2021
Kromě husy si Evropané pochutnávají na pečených kaštanech, plněných rohlících i vepřových specialitách. Někde se oslavy neobejdou bez lampionového průvodu, jinde zase bez zástupů veselých dětí oděných v tmavém oblečení. Proč má řinčení hrnců zajistit dobrou úrodu a pečená husa zase štěstí?
Německo ve svitu ohně a lampionů
Svatomartinské oslavy jsou u našich německých sousedů neodmyslitelně spojeny s množstvím veselých průvodů, kde nechybí stovky lampionů a dalších rozsvícených lucerniček.
V jejich čele jdou vojáci, které doprovázejí jejich poddaní a husy v klecích. V menších městech nebo na vesnicích bývají průvody zakončeny obřím ohněm, u kterého čeká muž představující ubožáka a Martin na koni se s ním podělí o svůj kabátec. Dospělí pak popíjejí svařené víno a děti si pochutnávají na sladkostech, oříšcích a ovoci.
Polský plněný rohlík a husy krmené ovsem
Na svatomartinské tradice nezapomínají ani v Polsku. Tady si pochutnávají na tradiční specialitě z Poznaně, kterou je mákem a ovocem plněný rohlík. Místní ho pečou prakticky celý listopad a k dostání je v řadě obchodů, kaváren a cukráren. Stejně jako u nás si i v Polsku pochutnávají na svatomartinské huse. Ta je ale krmena výlučně ovsem, takže má její maso výjimečnou chuť.
Pro Španělsko jsou typické zabíjačky
Jedno španělské přísloví říká, že: „Na každého vepře dojde na svatého Martina". Asi nikoho tak nepřekvapí, že pro španělské veselice jsou typické zabijačky a masové pokrmy. Pokud byste přeci jen chtěli během svatomartinských oslav ochutnat něco nemasového, vydejte se na lov pražených kaštanů. Konzumovat je můžete jen tak, nebo k nim přikusovat pravé španělské chorizo.
Italové hodují na svatém Martinovi
Také v Itálii jsou nesmírně populární svatomartinské průvody. Kromě toho ale spousta místních míří do okolních cukráren, které jsou prakticky až po strop napěchované speciální sladkostí – piškotovým těstem vyvedeným v podobě svatého Martina na koni. Tahle tradiční sladkost je politá čokoládou a štědře zdobená cukrovou polevou. Ani tady ale nepřijdou zkrátka milovníci pečených kaštanů. Ty v Itálii zbožňují jak velcí, tak malí.
Chorvatská husa s těstovinami
I v Chorvatsku si během listopadu pochutnávají na huse. Tady ji ale neservírují s knedlíky a zelím, nýbrž s těstovinami. Kromě husy ale najdete na sváteční tabuli i škvarky a vinařský guláš. Chorvaté nedají dopustit ani na mladé víno, které během listopadu křtí. K mladému vínu se podle místních skvěle hodí rybí guláš brudet, skopové maso s kapustou, ryby, sýry a opět pečené kaštany
Švýcaři milují trhy a vepřové speciality
Tradice svatomartinské husy do Švýcarska zatím nedorazila. Tady totiž dávají přednost spíše vepřovým specialitám, z nichž si pochutnávají především na tlačence, vepřovém kolenu nebo typických švýcarských klobásách Adrios ve vepřové síťce. Kromě dobrého jídla a pití si Švýcaři libují i v pořádání martinských trhů, zabijačkách a tradičních průvodech, které doplňují lucerny z vyřezaných řep.
V Estonsku zajišťují úrodu a štěstí malí koledníci
V Estonsku na svatého Martina každoročně vzpomínají už 10. listopadu. Den před tímhle svátkem pak chodí děti v tmavém oblečení po martinské koledě. Za řinčení hrnců a hlasitého zpěvu přináší do domů dobrou sklizeň. Pečená husa, na které si Estonci rádi pochutnávají, má naopak symbolizovat štěstí.
Holandsko si volí královnu husopasek
I v Holandsku jsou svatomartinské tradice hluboce zakořeněné. Kromě tradičních trhů a lampionových průvodů tady nechybí ani svatomartinská koleda, kterou si zamilovaly zejména děti. Ty během ní dostávají ořechy, ovoce a sladkosti.
Ve městě Coevorden už od roku 1490 pořádají každoročně husí trh, na kterém si místní volí královnu husopasek. V Utrechtu, jehož je svatý Martin patronem, zase pořádají festival zvaný „Sint Maartenfeest”.
Použité zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Oslavy_sv%C3%A1tku_svat%C3%A9ho_Martina_v_Evrop%C4%9B
- https://www.denik.cz/ekonomika/kde-se-vzala-tradice-svatomartinske-husy-podle-legendy-svetce-prozradily-20181108.html
- https://www.cysnews.cz/gastronomie/svatomartinske-hody-a-svatomartinske-tradice/