Jste zde

5 tipů na levné dezerty: Zkuste moučníky do skleničky nebo banana split

dezert ve skleničce Zdroj: Shutterstock
Ujíždíte na sladkém a dezerty si nechcete odpustit ani přes zvyšování cen potravin a energií? Nemusíte! Existuje nespočet moučníků a pochutin, které vás vyjdou na pár kaček a jejich příprava je extra rychlá.

14. 10. 2022

Vyzkoušíte třeba cheesecake, či oblíbené moučníky do skleničky? Nebo dáte přednost nesmrtelnému banana split nebo oblíbeným bábovkám jako od babičky? Máme pro vás pět tipů na dokonalé moučníky, které vaši peněženku nezruinují a přitom skvěle chutnají!

Cheesecake: Dobrota, která neomrzí

K přípravě tradičního cheesecake budete potřebovat drahé mascarpone. To dokážete ale dost dobře nahradit obyčejným tvarohem za pár korun. Kupte ten plnotučný a v obchodě nezapomeňte ani na sušenky. Stačí klidně ty nejlevnější. Chuť dezertu dodá sezónní ovoce.

shutterstock_2102983858.jpg

pohár s jahodami
Zdroj: 
Shutterstock
Při přípravě dezertů se vždy snažte na maximum využít sezónní ovoce - bývá cenově nejdostupnější.

Sušenky rozdrťte ve food procesoru nebo robotu a přidejte k nim zhruba čtvrt kostky rozpuštěného másla. Kulatou formu si vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. Vedle smíchejte dvě vaničky tvarohu, vanilínový cukr, tři vajíčka a kůru z jednoho (bio) citronu.

Spodní vrstvu cheesecake budou tvořit sušenky s máslem, které do formy pořádně upěchujte. Na ně nalijte tvarohový základ a dejte péct na zhruba 140 stupňů a 45 minut. V menším kastrůlku si rozehřejte želatinu nebo domácí marmeládu s vodou, kterou budete vrchní část dezertu polévat.

Jakmile hotový cheesecake vychladne (stěny by měly být zlatavé, uprostřed by se měl maličko třást), poklaďte ho sezónním ovocem (např. hruškami, jablky, ostružinami, švestkami apod.) a přelijte připravenou želatinou nebo domácí rozpuštěnou marmeládou. Nechte vychladnout do druhého dne v ledničce.

Moučníky do skleničky: Jsou rychlé a levné

Tyhle dezerty oceníte ve chvíli, kdy bojujete s časem a každá minuta navíc je pro vás spásou a nedostatkovým zbožím. Dezerty do skleničky bývají většinou nepečené a k jejich přípravě potřebujete jen několik málo surovin.

Základ povětšinou tvoří vyšlehaná šlehačka, puding, nabobtnaná chia semínka nebo třeba jogurt či zmrzlina. Na dno skleničky položte několik piškotů nebo tvrdšího ovoce. Na to klaďte smetanovou, pudingovou nebo jinou vrstvu, kterou opět proložíte piškoty (nebo sušenkami apod.). Vrchní část by měla být opět tvořena krémovou vrstvou, do které zapícháte několik kousků ovoce, čerstvé sušenky nebo kostičky čokolády.

shutterstock_739280086.jpg

jablečný štrúdl
Zdroj: 
Shutterstock
Štrúdl je jednoduchý na přípravu a také poměrně levný, pokud máte vlastní jablka.

Ovocné dezerty: Rychlovky s retro nádechem

Potřebujete připravit sladkou tečku po vydatném nedělním obědě nebo něco malého na zub do svačinové krabičky pro dítě? Není nic jednoduššího, než na malé kousky nakrájet různé druhy ovoce. Ovoce promíchejte, přidejte k němu lžíci medu nebo agávového (popř. jiného) sirupu, trochu nadrcených oříšků a špetku skořice.

Z ovoce ale můžete vykouzlit taky rychlé a chutné dezerty. Pamatujete si ještě na legendární banana split nebo horké maliny? Ovoce můžete servírovat taky do nejrůznějších jogurtových, pudingových nebo zmrzlinových pohárů. Ani tady se totiž fantazii meze nekladou.

Bábovky: Dobrota jako od babičky

Taky bábovky patří mezi nesmírně rychlé, jednoduché, chutné a přitom levné moučníky. Připravit je navíc můžete v mnoha rozmanitých variantách. Oblíbená je třeba tradiční olejová bábovka, jejíž příprava vám nezabere víc než dvacet minut.

Připravit si můžete i bábovku mramorovou nebo tu, která bude plná čerstvého, či kompotovaného ovoce. Na základní recept potřebujete 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva a 1 vanilínový cukr. Veškeré suroviny smíchejte a nalijte do vymazané formy. Pečte v předem vyhřáté troubě.

Náš tip: To, jestli je bábovka hotová, poznáte podle špejle, kterou do ní zapíchnete. Pokud na špejli ulpívá těsto, bude potřeba bábovku v troubě ještě pár minutek nechat.

Štrúdly: Nalaďte se na (pod)zimní vlnu

V(d)ěčným receptem jsou taky nejrůznější druhy štrúdlů. Těsto na ně nemusíte pracně připravovat, jednoduše ho kupte v obchodě (volte spíš to listové). Pokud jste těsto nekoupili už rozválené, pak ho rozválejte na tenký a podlouhlý plát. Vedle si na hrubém struhadle nastrouhejte jablka a nechte je vedle v sítku okapat.

Okapaná jablka poklaďte na prostřední část štrúdlu, posypejte drcenými vlašským ořechy, krystalovým cukrem, skořicí a přidejte i pár rozinek namočených v rumu. Štrúdl zabalte, propíchejte vidličkou, potřete vajíčkem a nechte péct v předehřáté troubě dozlatova. Jablka samozřejmě můžete nahradit jakoukoliv jinou surovinou. 

Použité zdroje:

  • https://www.jaktak.cz/jak-udelat-rychly-dezert-ze-smetany-do-sklenice-recept.html
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/3393-3-nejlepsi-malinove-dezerty-do-sklenicky-jak-pripravit-panna-cottu-semifreddo-ci-snidanovou-misticku/
  • https://magazin.recepty.cz/clanky/letni-nepecene-dezerty-10-uzasnych-sladkosti-po-kterych-se-jen-zaprasi-1706.html