28. 8. 2024
Cuketu už dnes v našich zeměpisných šířkách považujeme za takovou stálici, že by spoustu z nás ani nenapadlo, že odsud nepochází. Svůj původ má v Mexiku a okolí, kde se pěstovala údajně už 7 000 let před naším letopočtem.
Kromě toho, že z ní načerpáme vodu, zaplní žaludek a obsahuje jen velmi málo kalorií (a sacharidů, kterých máme ve stravě mnohdy víc než dost), může být taky dobrým zdrojem železa, draslíku, vápníku, fosforu, vitamínů B a C, karotenu a dalších důležitých látek.
V kuchyni oceníte zejména mladé, nepřerostlé cukety, protože v těch ještě nedozrála semínka, kterých byste se jinak pracně zbavovali.
5 receptů, díky kterým si cuketu zamilujete
Co se tedy na cuketě tak úžasné, když je to jen voda a pár vitamínů a minerálů? To, jak snadno se dá v kuchyni využít a na kolik způsobů. Těchto 5 receptů berte jako důkaz.
Cuketová polévka
Jemný a lahodný krém, který pohladí vaše chuťové buňky. Přesně to je cuketová polévka, hit posledních cuketových sezón.
Co potřebujete: 1 kg cuket (rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na plátky široké 1 cm), 60 ml olivového oleje, 1 lžíci nadrobno nastrouhaného česneku, hrst nasekaných bazalkových lístků a petrželky, sůl a pepř, 750 ml zeleninového vývaru, 60 ml smetany, 50 g strouhaného parmazánu a ještě pár hoblinek na dozdobení
Jak na to?
- Na středně silném plamenu rozehřejte olej, přidejte česnek, bazalku a cuketu a opékejte vše asi 10 minut, dokud cuketa nezměkne.
- Opepřete směs a zalijte ji vývarem. Pak vařte asi 8 minut.
- Sundejte polévku z ohně a ¾ z ní rozmixujte dohladka.
- Rozmixovanou směs dejte zpátky do hrnce, přidejte smetanu, parmazán a petrželku.
- Podle chuti polévku dosolte.
- Dozdobte ji pepřem, lístkem bazalky a hoblinami parmazánu.
- Podávejte s opečeným chlebem.
Cuketové placičky
Vynikající alternativou bramboráků je opět cuketa s kombinaci s parmazánem. Nesnažte se tento sýr zaměňovat za levnější alternativy, výsledek by nebyl tak fantastický. Pokud si chcete dopřát netradiční přílohu k masu, lehký oběd nebo dobrou svačinku, vyzkoušejte tyto placičky.
Co potřebujete: 700 g cukety, ¼ hrnku hladké mouky, ¼ hrnku nastrouhaného parmazánu, 2 stroužky česneku (nebo víc podle chuti), 2 lžíce olivového oleje, vejce, sůl a pepř
Jak na to?
- Oloupejte a nastrouhejte cukety, v cedníku je osolte a nechte 15 minut, aby se zbavily přebytečné vody.
- Pak je dejte do mísy a smíchejte s ostatními surovinami.
- Vytvářejte placky a nechte je, aby se pánvičce spojily a opekly se dozlatova.
- Hotové placičky podávejte teplé. Můžete je dozdobit kysanou smetanou.
Cuketový koláč
V tomto receptu znovu hraje roli cuketa a parmazán, ale i další ingredience. Výsledkem nepohrdnou ani masožravci, i když v koláči nebude ani kousek masa. Uvidíte.
Co potřebujete: 3 menší cukety nakrájené na tenká kolečka, 400 g listového těsta, 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky, 2 lžíce olivového oleje, 4 lžíce mascarpone, 50 g strouhaného parmazánu (ale klidně si ho můžete dopřát víc), sůl a pepř
Jak na to?
- Předehřejte si troubu na 200 °C, rozválejte listové těsto a dejte ho na pečicí papír na plech.
- Na těstu vytvarujte asi 2 cm vysoké okraje.
- Cukety a česnek namočte v oleji, přidejte pepř a sůl.
- Smíchejte mascarpone a 25 g parmazánu a touto směsí potřete dno koláče.
- Narovnejte plátky cukety tak, aby se aspoň okraji překrývaly.
- Koláč pečte 15 minut, pak ho posypte zbytkem parmazánu a dál pečte 15 minut.
Topinková směs s cuketou
Pokud milujete topinky, určitě už nedáte dopustit na tuto vynikající topinkovou směs. Její výroba je jednoduchá a výsledek fenomenální. Kromě toho se nemusíte striktně držet receptu. Klidně si přidejte, co máte rádi.
Co potřebujete: 4 cibule nakrájené na plátky, 125 ml olivového oleje, 1,5 kg nahrubo nastrouhané cukety, 8 stroužků česneku nakrájených na plátky, sůl, cukr, 2 lžíce červeného vinného octa, 400 g rajčatového protlaku, 5 lžic worcesterské omáčky, 2 drcené sušené chilli papričky
Jak na to?
- Zpěňte na oleji česnek a cibuli.
- Pak přidejte cuketu a směs osolte. Míchejte zhruba 3 minuty.
- Pak přidejte ostatní přísady a dejte péct do trouby na 200 °C. Bude to trvat asi 40 minut.
- Občas směs zamíchejte, a až bude hotová, ještě horkou ji rozdělte do sklenic. Z uvedeného množství surovin získáte asi 4 skleničky o 200 ml.
Tuto směs nemusíte používat jen na topinky, ale třeba i k masu nebo těstovinám.
Cuketový perník
Dokonale vláčný moučník nejen k nedělnímu pohodovému posezení je jednoduchý a velmi chutný.
Co potřebujete: 400 g oloupané a nastrouhané cukety, 450 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 200 g cukru, prášek do perníku, 2 lžíce kakaa, 6 lžic mléka, 3 vejce, 150 g tuku, tuk na vymazání, mouku na vysypání plechu
Jak na to?
- Vejce rozkvedlejte s mlékem, cukrem, kakaem a rozpuštěným vlažným tukem.
- Pak přidejte nastrouhanou cuketu, mouku, prášek do pečiva a do perníku a vytvořte vláčné těsto.
- Vymažte a vysypte formu, nalijte do ní těsto, uhlaďte a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C.
- Stav perníku zkoušejte špejlí. Dokud se bude těsto lepit, nechte ho péct.
- Nakonec můžete perník polít jakoukoli polevou nebo ho servírovat s marmeládou.
Který z uvedených receptů si získá vaše srdce? Ať už to bude jakýkoli, přejeme vám dobrou chuť!
Zdroje:
- https://www.apetitonline.cz/menu/top-recepty-s-cuketami
- https://fresh.iprima.cz/18-receptu-s-bozskou-cuketou
- https://www.prozeny.cz/clanek/cuketove-recepty-57479