23. 10. 2023
Zmíněným receptem jsou anglická játra podle ČSN s číslem 12508, která bývala výsadou těch „lepších“ a luxusnějších restaurací, kde se servírovala jenom na objednávku, a to až v odpoledních hodinách. Důvodem bylo pominutí náporu zájemců o hotová jídla k obědu.
Většinou si anglická játra objednávali hosté, kteří chtěli trochu noblesněji povečeřet. A pokud vás zmátl název tohoto receptu, pak vás vyvedeme z omylu. Anglická játra neměla s ostrovní velmocí nic moc společného. Vlastně s ní neměla společného vůbec nic, protože šlo pouze o československý název znormovaného způsobu úpravy jater.
Telecí játra nahraďte bez výčitek těmi dostupnějšími
V původním normovaném receptu se pracovalo výlučně s telecími játry. Ty dnes už pravděpodobně neseženete, takže je bez obav nahraďte dostupnými játry krůtími nebo kuřecími. Ostatně, současným chutím to bude možná i více vyhovovat.
Kromě telecích jater se v receptu objevoval také stolní olej, poctivá slanina s kůží, máslo, sůl a petrželová nať. Samotná příprava spočívala v očištění a odblanění jater, která se následně nakrájela na plátky. Játra bylo potřeba mírně naklepat paličkou a po okrajích naříznout ostrým nožem.
Následně se játra opekla po obou stranách na horkém oleji, a to společně s hřebínky slaniny. Játra bylo potřeba na závěr osolit a ihned podávat na teplém talíři. Povrch se zdobil hřebínkem pečené slaniny, pár kapkami rozpuštěného másla a nasekanou petrželkou. Jako příloha se k anglickým játrům servírovaly smažené hranolky, rýže nebo opečené, či dušené brambory.
Vyzkoušejte také: Retro bramborový salát podle normy: Připomeňte si jeho chuť a nebudete chtít jiný
Použité zdroje:
- https://makova-panenka.cz/recepty/jatra-nemuseji-koncit-jen-na-cibulce-nebo-s-omackou-receptury-csn-pro-upravy-jater/
- https://www.jidlo.cz/jatrov%C3%A1+pastikastar%C3%A9+normy+%C4%8Dsn+recept
- http://digitvman.no-ip.biz/Receptury%20tepl%C3%BDch%20pokrm%C5%AF.pdf%20%C2%B7%20version%201.pdf