Jste zde

Anglická játra: Za "socíku" se servírovala jen odpoledne. Řekneme proč a přidáme recept

anglická játra na talíři Zdroj: Shutterstock
Jedni je milují, druzí nenávidí. Řeč je samozřejmě o vnitřnostech, konkrétně tedy o játrech, která můžeme upravit na mnoho způsobů. Pokud se vám zastesklo po retro socialistické kuchyni, která podléhala přísným normám, máme pro vás jeden recept!

23. 10. 2023

Zmíněným receptem jsou anglická játra podle ČSN s číslem 12508, která bývala výsadou těch „lepších“ a luxusnějších restaurací, kde se servírovala jenom na objednávku, a to až v odpoledních hodinách. Důvodem bylo pominutí náporu zájemců o hotová jídla k obědu.

Většinou si anglická játra objednávali hosté, kteří chtěli trochu noblesněji povečeřet. A pokud vás zmátl název tohoto receptu, pak vás vyvedeme z omylu. Anglická játra neměla s ostrovní velmocí nic moc společného. Vlastně s ní neměla společného vůbec nic, protože šlo pouze o československý název znormovaného způsobu úpravy jater.

shutterstock_1459874495.jpg

anglická játra s bramborem
Zdroj: 
Shutterstock
Anglická játra patřila bůhví proč k "lepším" jídlům.

Telecí játra nahraďte bez výčitek těmi dostupnějšími

V původním normovaném receptu se pracovalo výlučně s telecími játry. Ty dnes už pravděpodobně neseženete, takže je bez obav nahraďte dostupnými játry krůtími nebo kuřecími. Ostatně, současným chutím to bude možná i více vyhovovat.

Kromě telecích jater se v receptu objevoval také stolní olej, poctivá slanina s kůží, máslo, sůl a petrželová nať. Samotná příprava spočívala v očištění a odblanění jater, která se následně nakrájela na plátky. Játra bylo potřeba mírně naklepat paličkou a po okrajích naříznout ostrým nožem.

Následně se játra opekla po obou stranách na horkém oleji, a to společně s hřebínky slaniny. Játra bylo potřeba na závěr osolit a ihned podávat na teplém talíři. Povrch se zdobil hřebínkem pečené slaniny, pár kapkami rozpuštěného másla a nasekanou petrželkou. Jako příloha se k anglickým játrům servírovaly smažené hranolky, rýže nebo opečené, či dušené brambory. 

Vyzkoušejte také: Retro bramborový salát podle normy: Připomeňte si jeho chuť a nebudete chtít jiný

Použité zdroje:

  • https://makova-panenka.cz/recepty/jatra-nemuseji-koncit-jen-na-cibulce-nebo-s-omackou-receptury-csn-pro-upravy-jater/
  • https://www.jidlo.cz/jatrov%C3%A1+pastikastar%C3%A9+normy+%C4%8Dsn+recept
  • http://digitvman.no-ip.biz/Receptury%20tepl%C3%BDch%20pokrm%C5%AF.pdf%20%C2%B7%20version%201.pdf