23. 7. 2022
Butter chicken je jedním z oblíbených indických jídel, které se stále častěji dostává taky na naše tuzemské jídelníčky. Uznáváme, že na suroviny je tohle jídlo poměrně bohaté, výsledkem je ale dokonalý pokrm, který se může pochlubit svou jemností, vyvážeností a jedinečným koncertem chutí.
Tradiční indické máslové kuře je připravováno ze stehenních kuřecích řízků. Často se ale používají i nejrůznější kuřecí odřezky. Kuře se marinuje v jogurtové marinádě se zázvorem, citronem a kořením klidně i 24 hodin. Získá tak na vláčnosti a skvěle změkne.
V původním receptu nenarazíte na žádný jiný tuk, než na poctivé máslo (případně přepuštěné ghí). Součástí pokrmu je i jemně pikantní kari omáčka, ve které nechybí křupavé kešu oříšky, chilli papričky a nahrubo nasekaný koriandr. Ve finále jde o nesmírně chutný pokrm, který si zamilujete hned po prvním ochutnání.
Co budete na máslové kuře potřebovat?
Na surovinách ani jejich množství nešetřete. Autentické butter chicken se vám podaří vykouzlit jen tehdy, pokud nepřeskočíte žádný krok a jednotlivé suroviny nevyměníte za nejrůznější náhražky. Příprava pokrmu sice zabere pár hodin, na druhou stranu je nesmírně jednoduchá a zvládne ji i kuchtík bez předchozích zkušeností.
Na marinádu si nachystejte:
- 650 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků
- 3 lžíce citrónové šťávy z čerstvého bio citronu
- 2 stroužky českého česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 vrchovatou lžíci koření garam masala
- 4 lžíce plnotučného bílého jogurtu
Na omáčku budete potřebovat:
- Máslo nebo ghí
- 2-3 velké cibule
- 4 stroužky českého česneku
- 2 lžíce koření garam masala
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 lžičky sladké papriky
- 1/2 lžičky kurkumy
- lžičku skořice
- chilli papričku rawit
- 400 ml konzervovaných rajčat
- Plechovku rajčatové passaty
- Třtinový cukr
- 350 ml sladké 33% smetany
- mořskou sůl
Na servírování si připravte:
- 250 g quinoy
- Lístky čerstvého koriandru
- kešu oříšky
Vegeta, karí nebo garam masala: Víte, co všechno obsahují a jak si je připravit doma?
Jak na to?
Kuře očistěte, zbavte blanek a důkladně opláchněte. Odložte bokem. Ve větší, uzavíratelné misce si smíchejte bílý jogurt společně s kořením, zázvorem a česnekem nastrouhaným na jemném struhadle. Přilijte citronovou šťávu a kuře nakrájejte na zhruba dvoucentimetrové kostky. Jednotlivé kostky ponořte do marinády a na 24 hodin nechte odpočívat v ledničce.
Druhý den kuře z lednice vyndejte a nechte ho temperovat na lince po dobu, než si připravíte základ omáčky. Na másle nechte zpěnit cibulku společně s česnekem a chilli papričkou, přidejte veškeré koření a rychle zarestujte. Přisypejte plechovku rajčat, rajčatovou passatu, smetanu, cukr a vše důkladně rozmixujte ponorným mixérem.
Do základu omáčky ponořte maso společně s marinádou. Přikryjte pokličkou a nechte probublávat na mírném plamenu zhruba hodinu, klidně hodinu a půl.
Jakmile vypnete plamen, nechte v omáčce rozpustit pár menších kostiček másla. Mezitím si uvařte quinou, kterou můžete po uvaření společně s máslem, osmaženou cibulkou a natrhanými lístky koriandru dát zapéct do trouby. Servírujte do hluboké misky a hotový pokrm posypejte koriandrem a kešu oříšky.
Použité zdroje:
- https://kitchenette.cz/clanek/butter-chicken
- https://cafedelites.com/butter-chicken/
- https://www.indianhealthyrecipes.com/butter-chicken/