Jste zde

Bláznivé, ale výborné domácí zmrzliny: Zkuste olivový olej, ocet nebo wasabi

matcha zmrzlina Zdroj: Shutterstock
Česko zasáhnou tropy. Alespoň to tvrdí meteorologové. Jak se na ně připravit? Klidně s pomocí po domácku vyrobené zmrzliny. Pokud vás nebaví klasické příchutě, zkuste tentokrát maličko zaexperimentovat.

12. 8. 2024

Maková zmrzlina s tvarohem a „zakysankou“

Začneme zlehka. Na přípravu téhle netradiční dobroty budete potřebovat 250 g měkkého tvarohu, 240 g kysané krémové smetany, 250 ml smetany ke šlehání, 10 polévkových lžic cukru moučky, 6 lžic mletého máku a 1 vanilkový cukr.

Tvaroh a zakysanou smetanu vyklopte do misky a vyšlehejte do hustého krému.  Přidejte k ingrediencím cukr, mák a ještě chvilku šlehejte. Vedle si vyšlehejte vysokoprocentní smetanu a tu v posledním kroku vmíchejte do misky. Hotovou směs přesuňte do zmrzlinovače nebo mrazáku. V druhém případě nezapomeňte zmrzlinu během tuhnutí několikrát promíchat.

shutterstock_2417467223.jpg

olivový olej na zmrzlině
Zdroj: 
Shutterstock
Olivový olej je netradiční, ale o to chuťově zajímavější přísada do zmrzliny.

Zmrzlina se solí a olivovým olejem

Na tenhle hit letošního roku budete potřebovat kvalitní vanilkovou zmrzlinu, která je v ideálním případě ochucená semínky pravé vanilky. Připravíte ji ze 2 vajíček, půl hrnku cukru, 500 ml šlehačky, 250 ml mléka, a semínek z 1 vanilkového lusku.

Jakmile zmrzlina ztuhne, speciální lžící si nandejte do misky dva kopečky. Ty zakápněte extra panenským olivovým olejem a posypejte vločkami mořské soli Fleur de Sal. 

Olivový olej na krémové zmrzlině funguje naprosto skvěle, protože jí dodá zajímavou lehce pikantní, travnatou, ovocnou a trochu i květinovou chuť. Úžasné jsou taky vločky soli, které zvýrazní sladkost zmrzliny, ale také jí svou křupavostí dodají zajímavou texturu. 

shutterstock_1564816522.jpg

balzamiko ocet
Zdroj: 
Shutterstock
Netradiční říz dá zmrzlině i pár kapek kvalitního balzamikového octa.

Ricottová zmrzlina s borůvkami a zeleným čajem

Na přípravu téhle dobroty budete potřebovat 250 g čerstvých nebo kompotovaných borůvek, 80 g moučkového cukru, 3 lžíce citrónové šťávy, 120 g ricotty, 120 ml mléka, 1 vanilkový cukr a 3 g mletého velejemného čaje matcha.

Jako první si připravte borůvky. Ty omyjte a nechte okapat. Smíchejte je s citronovou šťávou, cukrem a matcha práškem. Rozmixujte a nechte na 10 minut ztuhnout v mrazáku. Vedle si utřete ricottu s trochou mléka. 

Zbytek mléka, vanilkový cukr a semínka z lusku smíchejte s ricottou a směs povařte. Stáhněte ze sporáku, za stálého míchání ochlaďte a smíchejte ji s borůvkovou směsí. Nechte zamrazit, případně přesuňte do zmrzlinového stroje.

Žloutková zmrzlina s balsamikem

Podobně jako olivový olej funguje taky balsamiko. Na tuhle dobrotu budete potřebovat 500 ml smetany ke šlehání, 150 g krupicového cukru, 10 žloutků, 1 vanilkový lusk, 1 lžíci tmavého rumu a balzamikový krém. 

Žloutky vyšlehejte se semínky z vanilkového lusku a cukrem. Na závěr do pěny metličkou zamíchejte vychlazenou smetanu a rum a připravenou směs nalijte do zmrzlinovače. Před podáváním zmrzlinu pokapejte balsamikem.

Přečtěte si také: Geniální způsoby, jak využít starý chleba: Zkuste chlebovou zmrzlinu, majonézu nebo hnojivo

Wasabi zmrzlina

Pokud milujete pikantní chutě a rádi experimentujete, připravte si wasabi zmrzlinu. Potřebovat budete 300 ml smetany, 2 žloutky, 40 g cukru, špetku wasabi prášku a trochu toho volného času. Postup přípravy je totiž maličko komplikovanější.

A jak na to? V menším kastrůlku si rozehřejte smetanu, poté stáhněte plamen na minimum. Žloutky s cukrem vyšlehejte ručním šlehačem, přidejte do kastrůlku se smetanou a zahřívejte na středním stupni. Po několika minutách odstavte.

Špetku wasabi nasypejte do odměrky a zalijte vodou, aby vznikla tekutá konzistence. Po troškách přidávejte do smetanového základu a ochutnávejte, dokud vám nebude zmrzlina připadat ochucená tak akorát.

Hotovou wasabi zmrzlinu nalijte do nádoby a dejte do mrazáku. Po dvaceti minutách promíchejte a zopakujte to ještě dvakrát. Poté nechte ztuhnout a před podáváním vyndejte na 5-7 minut, aby zmrzlina trochu povolila a šla jednoduše servírovat.

Použité zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/recept/20959-makova-zmrzlina/
  • https://www.velkeucho.cz/gastronomie-a-recepty/domaci-zmrzliny-netradicni/
  • https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/nejpodivnejsi-zmrzliny-světa
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/5125-ochutnali-jsme-letosni-hit-vanilkova-zmrzlina-s-olivovym-olejem-a-soli-je-prekvapive-dobra-a-krupave-vlocky-soli-ji-dodaji-smrnc/
  • https://www.chefshop.cz/blog-sushi/wasabi-zmrzlina/
  • https://www.rohlik.cz/en-CZ/chef/1233-zloutkova-zmrzlina-s-balsamicem