26. 1. 2024
Brambory jsou významnou součástí jídelníčku. Zasytí, pomohou zhubnout a tělo obohatí o cenné látky. Syrové zatočí s mnoha neduhy. Pojďte s námi poznat plodinu chudých, která si jistě vaši pozornost zaslouží.
Víte, jaké brambory vybrat?
Při výběru brambor si dejte záležet. Brambory nesmí být nahnilé a mechanicky poškozené. Velký pozor si dejte i na brambory, které jsou zelené nebo které klíčí. Takové brambory jsou totiž jedovaté! Obsahují solanin, který při vyšších dávkách může způsobit závrať, nevolnost a problémy se zrakem. Velmi vzácně může dojít i ke smrtelné otravě!
Brambory vybírejte i podle způsobu jejich následné přípravy. Pomoci vám mohou varné typy. Na bramborový salát se nejvíce hodí varný typ A. Brambory jsou tuhé, pevné, nemoučnatí a nerozvaří se, i když je necháte vařit o chvilku déle.
Na bramborovou kaši, knedlíky a bramboráky zvolte typ C. Jsou moučnaté, snadno se rozvaří a obsahují mnoho škrobu, který funguje jako pojidlo. Varný typ B představuje zlatý střed. Hodí se de facto k přípravě všech jídel. Nejlepší jsou však jako příloha. Hranice mezi varnými typy nejsou striktní. Setkat se můžete i s přechodovými varnými typy.
Brambory skladujte v suchu, temnu a chladu. Při vyšší teplotě brambory klíčí, při velmi nízké sládnou. Ideální teplota se pohybuje mezi 2–7 stupni Celsia. Ve vlhku brambory hnijí a na světle zelenají.
Syrové brambory jako lék
K léčebným účelům kupujte pouze brambory v bio kvalitě. Neobsahují pesticidy. Brambory nesmí být zelené a musí být zbavené všech klíčků i oček.
Syrové brambory jsou vynikajícím přírodním lékem. Šťáva ze syrových brambor vaše tělo obohatí o sacharidy, bílkoviny, vitamíny, minerální látky i vlákninu. Přítomný vitamín C posílí obranyschopnost. Tepelnou úpravou však množství vitamínu C rapidně klesá!
Nastrouhané syrové brambory s olivovým olejem jsou skvělou první pomocí při popálení od sluníčka.
Lžíce bramborové šťávy před jídlem posílí imunitu, uleví od pálení žáhy, tělo zbaví toxinů a pomůže při problémech s ledvinami, s vysokým krevním tlakem i s cukrovkou. Zbaví vás bolesti kloubů a zad. Zmírní projevy celulitidy a akné. Pomůže při hubnutí.
Tip: K bramborám přidejte kousek mrkve nebo červené řepy. Bramborová šťáva bude mít hned lepší chuť.
Šťáva ze syrových brambor smíchaná s bílým jogurtem vás zbaví i mastných vlasů. Směs stačí nechat jen půl hodinky působit.
Plátky syrových brambor přiložené na spánky zatočí s bolestí hlavy a jsou skvělou první pomocí při bodnutí hmyzem a při prvních příznacích oparu. Po probděné noci vás zbaví nateklých očních víček.
Uvařené brambory smíchané s mlékem, kukuřičnou moukou a lžičkou citronové šťávy vás zbaví suché a popraskané kůže na rukách a nohách.
Zdroje:
- https://www.gustoacademy.cz/clanky/detail/jake-brambory-na-salat-ci-kasi
- https://kuchynelidlu.cz/recept/zakladni-druhy-brambor
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/varne-typy-brambor
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jake-jsou-varne-typy-brambor-typy-brambor-a-jejich-vyuziti/