16. 6. 2023
Burákové máslo možná na první sousto chutná všem, kteří nemají problém s arašídy. Jenže pak může přijít problém – tahle laskomina je totiž dost hutná a pro někoho může být dusivá. Právě tady se lidstvo rozděluje na dva tábory. Ale popořadě. Kde se burákové máslo vzalo a jak dneska poznat to skutečně kvalitní?
Na počátku byla arašídová pasta proti bolestem zubů
Jestli žijete v domnění, že burákové máslo je výmysl posledních několika desetiletí, kdy ho zmlsaní Američani baští jako o závod a prakticky s čímkoli, jste na omylu. Počátek téhle pochutiny sahá až do 1. století, kdy si Aztékové na bolesti zubů ordinovali svou pastu z arašídů.
Tehdy ji ještě nekonzumovali, to přišlo pravděpodobně až ke konci 19. století, kdy si jistý doktor Kellog nechal patentovat svůj proces výroby a doporučoval burákové máslo jako zdravý zdroj bílkovin svým pacientům, kteří neměli zuby.
Zapomenout nesmíme ani na chemika Rosefielda, jenž v roce 1922 přišel na to, že když se do procesu výroby jako surovina zapojí i částečně hydrogenovaný olej, vznikne burákové máslo ještě jemnější.
Co vás v burákovém másle čeká?
To, co v burákovém másle najdete, závisí na tom, kdo ho vyráběl a jak moc si na tom dal záležet. Mělo by totiž obsahovat jen a jen arašídy, levnější kousky v sobě můžou mít i přidaný cukr, umělá sladidla, palmový olej a další složky včetně dextrózy nebo emulgátorů.
Ve 100 g kvalitního arašídového másla najdeme 2 341 kJ, energeticky je tedy vydatné. Počítejte taky s 46 g tuků (8 g z toho je nasycených), 12 g sacharidů (z toho polovina cukrů), 29 g bílkovin a 8 g vlákniny. Tyhle údaje jsou ale jen orientační, protože záleží na každém výrobku a výrobci.
Jak si ho nejlíp vychutnat?
Možností, jak si na burákovém másle pochutnat, je opravdu spousta. Můžete si ho dát na lžičku, na sendvič (sendvič s burákovým máslem a banánem prý zbožňovali Elvis Presley a Bill Clinton), můžete ho přidat do domácích sušenek, muffinů, flapjacků, zmrzliny, brownies, obohatit s ním můžete cheesecake… Fantazii se meze nekladou, prostě zkoušejte, co vás napadne!
Jak poznat kvalitní burákové máslo?
Když si budete chtít vybrat opravdu kvalitní arašídové máslo, zaměřte se nejdřív na složení – čím větší zastoupení budou mít buráky, tím líp. Berte to, kde nejsou transmastné kyseliny a kde nestraší přidaný cukr.
Lepší je vyhnout se máslům, na která narazíte v marketu, a zajít si pro to svoje do obchodu se zdravou výživou nebo se podívat na internet. Možností, kde se dá kvalitní lahůdka sehnat, je i v českém e-shopovém rybníčku dost.
Po tom, co prozkoumáte etiketu, se zaměřte na vůni burákového másla. Mělo by z něj vycházet aroma čerstvých arašídů, které vás bude svádět k tomu, abyste vzali lžíci a bezostyšně dlabali až na dno. Jakmile máslo nevoní, je nanejvýš pravděpodobné, že vzniklo ze starých a vyčpělých arašídových drtin nebo z arašídové mouky. A to není zrovna to, co byste měli chtít.
Důležitá je i polotekutá konzistence. Burákové máslo nesmí být moc tekuté, ani moc husté. Prostě tak přiměřeně. Může připomínat make-up. Pak je to v pořádku. Podle toho, jestli jde o máslo s kousky arašídů (crunchy), nebo o jemné máslo (smooth), se v něm budou, nebo nebudou vyskytovat kousky buráků.
Arašídové máslo a zdraví
Jestliže nejste alergičtí na arašídy, může z kvalitního burákového másla čerpat celou plejádu benefitů:
- Díky obsahu mononenasycených mastných kyselin pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu (toho „zlého“) a povzbuzuje srdce ve správné činnosti.
- Celkově podporuje imunitu, protože obsahuje řadu vitamínů a minerálů i antioxidanty.
- Je skvělým zdrojem bílkovin. Díky nim si člověk snáz udržuje svalovou hmotu a cítí se sytý. Proto se burákové máslo hodí i do diety.
- Vláknina zajišťuje bezproblémové vylučování nebo detoxikaci organismu.
- Je kvalitním zdrojem energie.
Dřív se mělo za to, že burákové máslo je naprosto nevhodné pro těhotné ženy. Dneska jsou odborníci toho názoru, že když má těhotná žena v jídelníčku arašídy, snižuje se riziko, že bude mít její potomek alergii právě na ně.
Domácí burákové máslo: Jak na něj?
Příprava domácího arašídového másla je tak jednoduchá, že jednodušší už být nemůže.
Co potřebujete: 500 g arašídů a ½ lžičky soli
Jak na to?
- Předehřejte si troubu na 180 °C a pak v ní 10 minut pečte arašídy.
- Nechte je vychladnout. Potom je dejte do mixéru.
- Rozmixujte buráky na prášek a přidejte sůl.
- Mixujte tak dlouho, dokud nezískáte směs o konzistenci burákového másla.
Pak je hotovo a vy si ho můžete dát tak, jak ho máte nejradši.
Jak skladovat burákové máslo?
Jsou konzumenti, kterým burákové máslo dlouho nevydrží… Pokud mezi ně nepatříte a dávkujete si ho pomalu, dejte si pozor na správné skladování. Nedávejte ho do lednice, nechte ho v pokojové teplotě, ale na tmavém místě. Takhle vám může vydržet i 3 měsíce.
Domácí arašídové máslo naopak skladujte ve vzduchotěsné nádobě (ideálně v lednici) a snězte ho během měsíce.
Použité zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Ara%C5%A1%C3%ADdov%C3%A9_m%C3%A1slo
- https://gymbeam.cz/blog/10-arasidove-maslo-fitness-recepty/
- https://www.kurzy.cz/zpravy/560990-jak-spravne-vybrat-arasidove-maslo/
- https://www.zdravoslav.cz/blog/vse--co-jste-chteli-vedet-o-arasidovem-masle/
- https://www.fitness007.cz/blog/arasidove-maslo-kolik-ho-muzu-denne-snist-a-je-vubec-zdrave/
- https://www.ochutnejorech.cz/blog/arasidove-maslo#Recept_Domaci_arasidove_maslo_bez_cukru