Jste zde

Čatní z hrušek nebo cibule je nuda! Zkuste to od vévodkyně Kate nebo pivní, či s rozinkami

čatní s hrozinkami Zdroj: Shutterstock
Už jste někdy slyšeli o čatní? Tahle aromatická omáčka s bohatou chutí, má své kořeny v indické kuchyni. Z čeho ji připravit tak, aby chutnala neodolatelně? Máme pro vás několik originálních receptů!

31. 8. 2024

Originální název chutney pochází z hindského slova „chatni“ což znamená "rozdrcený" nebo "kaše". Původně se tahle omáčka připravovala z čerstvých bylin, koření, ovoce a zeleniny, a sloužila jako doplněk k různým pokrmům.

Zhruba okolo 17. století, během kolonizace Indie Brity, se chutney dostalo do západního světa, kde se postupně přizpůsobovalo místním chutím a surovinám, což vedlo k různým variantám a zajímavým experimentům.

Čatní můžete vyrobit z lecčeho. Důležité ve výsledku je, aby se chutě vzájemně propojily a doplňovaly. Skvělé jsou kombinace sladkého, pikantního a mírně nakyslého. 

shutterstock_2369685703.jpg

jablečné čatní
Zdroj: 
Shutterstock
Jablečné čatní je taková klasika. Zkuste něco netradičního s pomocí koření a bylinek!

Při přípravě můžete využít ovoce, zeleninu, ale i aromatické koření, cukr, ocet nebo bylinky. Lahodnou omáčku k masu, pečeným pokrmům, bramborám nebo třeba sendvičům, či tortillám můžete připravit nejen z čerstvých surovin, ale taky z těch nakládaných, kandovaných nebo sušených. Vyzkoušíte některý z následujících receptů? 

Přečtěte si také: Slupky z melounu nevyhazujte: Naložte je jako kvašáky nebo z nich udělejte džem

Čatní podle vévodkyně Kate

Proč se držet u podlahy, když se můžete pomocí následujícího receptu vynést rovnou do královských výšin? Na verzi lahodného chutney, kterou miluje vévodkyně Kate, budete potřebovat:

Jak na to?

Připravte si velký hrnec, do kterého přidejte na kostky nasekanou cuketu, cibuli, jablka, přidejte zbytek přísad a koření a promíchejte. Základ přiveďte k varu, snižte teplotu a duste asi 1,5 až 2 hodiny, dokud nebude všechno krásně spojené. 

Hrnec poté odstavte z plotny, nechte vše vychladnout a rozmixujte nebo propasírujte. Hotovým čatní naplňte čisté sklenice a uzavřete je, podobně, jako když děláte domácí džem

Náš tip: Čatní uložte na chladné místo, kde vydrží i rok. Po otevření dejte čatní do lednice a do cca tří týdnů zkonzumujte.

shutterstock_223662175.jpg

česnekové čatní
Zdroj: 
Shutterstock
Velkou službu udělá při tvorbě čatní i česnek.

Nektarinkovo-fenyklové čatní s rozinkami

Že jste nikdy nepřišli fenyklu na chuť? S tímhle luxusním čatní změníte názor! Příprava je sice maličko složitější, výsledek ale stojí za to! Na přípravu téhle dobroty budete potřebovat:

  • Půl čajové lžičky fenyklových semínek
  • 800 g čerstvé a oloupané nektarinky
  • 150 g hnědého cukru
  • 120 ml bílého octa
  • 70 g červené cibule
  • 70 gramů čerstvého fenyklu
  • 1 ks jalapeño papriček
  • 50 g rozinek
  • Trochu čerstvě mletého pepře
  • Sůl

Jak na to?

Připravte si větší rendlík, ve kterém nasucho opražíte fenyklová semínka (cca 1 minutu). K semínkům vmíchejte cukr, ocet a směs přiveďte k varu. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, fenykl, papričku, rozinky, pepř, sůl, důkladně promíchejte a vařte asi 10 minut.

Po deseti minutách vmíchejte nadrobno nakrájenou nektarinku a nechte vše zhoustnout na konzistenci sirupu. Horké čatní rozdělte do čistých sklenic (nahoře nechte cca 6 cm prostoru), zavíčkujte a uložte do lednice. Po otevření vydrží čatní v lednici asi týden.

Mohlo by vás zajímat: Bolí vás pekelně záda? Vyrobte si doma mast z chilli papriček. Uleví!

Cibulové čatní s černým pivem

Co vznikne ze spojení červená cibule, černého piva a slaniny? Luxusní čatní, které oceníte nejen u příležitosti další grilovačky. Na tuhle vymazelnou dobrotu budete potřebovat:

Jak na to?

Cibuli očistěte a nakrájejte na půlkolečka. Česnek nasekejte nadrobno, slaninu na kostičky. Připravte si hrnec, ve kterém nechte slaninu orestovat. Jakmile se tuk ze slaniny vypeče, přidejte k ní nakrájenou cibuli s česnekem, tymián a rozmarýn. 

Směs za občasného míchání restujte. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte k ní cukr a vinný ocet, nechte odpařit a lehce zkaramelizovat. Pak vše podlijte černým pivem a duste cca 20 minut. Konzistence čatní by měla připomínat marmeládu.

Připravené čatní podávejte buď jako doplněk k pečenému masu, nebo jako základ na opečené pečivo, topinku. Nespotřebované čatní můžete opět uložit do čistých sklenic a lednice. Tady vydrží zhruba 10 dní. 

Použité zdroje:

  • https://www.apetitonline.cz/menu/catni-vsestranna-indicka-pochoutka
  • https://fresh.iprima.cz/magazin/jak-na-to/naucte-se-3-bajecne-recepty-na-chutne-chutney
  • https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-cibulove-catni-na-cernem-pivu-recept.html
  • https://www.saffamaso.com/blog/chutney-omacka--historie-a-kulturni-vyznam-v-jihoafricke-kuchyni/