Jste zde

Čerstvé versus instantní droždí: Kdo vyhraje tenhle souboj?

čerstvé a instantní droždí Zdroj: Bigstockphoto
Pečení s instantním sušeným droždím je podstatně jednodušší, přesto mnoho kuchařů a kuchařek nedá dopustit na čerstvé kvasnice. Zjistěte s námi, proč tomu tak je!

19. 11. 2021

Droždí je nezbytnou ingrediencí při přípravě sladkých i slaných kynutých těst. Právě díky němu je těsto extra vláčné a krásně nadýchané. To všechno ovšem za předpokladu, že víte, jak droždí skladovat a jak s ním pracovat! Věděli jste, že ze sušeného instantního droždí se nedá předem připravit kvásek? 

bigstock-fresh-pressed-active-yeast-su-430180108.jpg

čerstvé droždí
Zdroj: 
Bigstockphoto
Kvalitní čerstvé droždí má béžovou barvu i typické aroma, je měkké a snadno se drolí. 

Instantní sušené droždí ušetří jeden krok, ale...

Čerstvé pekařské droždí, lidově kvasnice, je spící živý organismus. V pouhém gramu se vyskytuje až 10 miliard kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae, které je potřeba před pečením smíchat s cukrem a vlažným mlékem nebo vodou a probudit k životu. Více o tom se dozvíte v článku: Jak vyrobit kvásek: Se špetkou trpělivosti i na celé měsíce

bigstock-rising-yeast-dough-inglass-bow-410716699.jpg

kynuté těsto
Zdroj: 
Bigstockphoto
Čerstvé droždí, které můžete sehnat v každém obchodě nejčastěji v podobě malé kostičky o váze 42 gramů, obvykle stačí na 1 kg mouky. 

Naproti tomu instantní sušené droždí je určené k přímému použití. Není nutné ho aktivovat a ani nemusíte čekat na to, až vám vzejde kvásek. Jemné krystalky nebo malé kuličky dehydrovaného droždí můžete rovnou přimíchat k mouce a dalším sypkým surovinám, což jistě ocení majitelé domácích pekáren. Všechny suroviny totiž stačí do pekárny pouze nasypat a ona si sama poradí. 

Tip: Pokud chcete zjistit, jestli čerstvé droždí neztratilo svou schopnost kvasit, vhoďte jeho malý kousek do horké vody. Pokud ihned vyplave, můžete se směle pustit do pečení. 

Na první pohled se tak může zdát, že příprava kynutého těsta z instantního droždí je mnohem jednodušší a také rychlejší. Opak je však pravdou! Těsto s čerstvým droždím vykyne mnohem lépe a rychleji, takže ani 15minutové čekání na kvásek vás nijak nezbrzdí, a navíc na kvásku rovnou zjistíte, jestli droždí neztratilo svou schopnost kvasit.

I čerstvé droždí můžete mít neustále při ruce

Obrovskou výhodou sušeného droždí je jeho trvanlivost. V temné a suché spíži vydrží až dva roky, takže ho můžete mít neustále po ruce. Naproti tomu u čerstvého droždí, které je nutné skladovat v chladničce, po pár dnech hrozí, že ztratí své schopnosti nebo zplesniví. To ovšem neplatí v případě, když budete droždí skladovat v mrazáku. 

bigstock-different-types-of-yeast-for-t-418098709.jpg

typy droždí
Zdroj: 
Bigstockphoto
Zatímco sušené droždí můžete použít pouze k zadělání kynutého těsta, čerstvé pekařské droždí můžete použít i k přípravě zdravé pomazánky nebo chutné drožďové polévky. 

Pokud čerstvé droždí zabalíte do alobalu nebo do mikrotenového sáčku, můžete jeho trvanlivost prodloužit až na jeden rok.

Suma sumárum: Všem zdánlivým výhodám sušeného droždí může čerstvé pekařské droždí bez problémů konkurovat. Navíc těsto díky čerstvému droždí lépe vykyne a podle mnohých bude mít výsledný výrobek mnohem lepší konzistenci i chuť. 

Zdroje:

  • https://pochutnamsi.cz/clanky/cerstve-a-susene-drozdi/
  • https://www.lifee.cz/vareni-a-recepty/jak-se-starat-o-cerstve-drozdi-jak-ho-pouzit-a-co-plati-pro-susene-drozdi_194095.html
  • https://tema.ceskenapady.cz/tema-pomer-susene-a-cerstve-drozdi-963494.html
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/14140-cerstve-susene-a-lahudkove-drozdi-jaky-je-mezi-
  • nimi-rozdil-a-jak-se-v-kuchyni-pouzivaji
  • https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/v-hlavni-roli-kvasnice/