21. 4. 2021
Cizrnu je vhodné zařadit do jídelníčku hned z několika důvodů. Funguje jako součást prevence vysokého cholesterolu, obezity, zácpy nebo kardiovaskulárním onemocněním. Je z 25 % tvořena rostlinnými bílkovinami, které zasytí a ještě ochrání svalovou hmotu.
Podle toho, jakou cizrnu máme, se pak můžeme těšit na 5-19 g vlákniny ve 100 g. Takové množství cizrny nabízí energii asi 1 500 kJ.
Nabitá vitamíny i minerály
Cizrna je ceněná třeba pro vysoký obsah vitamínu B6, jenž ovlivňuje naši psychickou pohodu, a B15, který má antioxidační schopnosti a zpomaluje proces stárnutí buněk.
Nezanedbatelné je i množství draslíku. Ten zase podporuje správnou srdeční činnost. A to není všechno. V cizrně najdeme taky vitamíny A, B1, B2, B3, B5 a B9, C a E. Z minerálů zmiňme třeba hořčík, železo, vápník, fosfor, měď, zinek, mangan a selen.
Jak s cizrnou pracovat v kuchyni?
Koupit si můžete cizrnu v plechovce, v nálevu. S tou můžete hned začít kouzlit. Pokud jste si přinesli nezpracovanou, nechte ji nejdřív přes noc namočenou ve vodě. Až ji budete chtít uvařit, slijte vodu, natočte čistou a podle doby namáčení vařte 30-60 minut.
3 recepty, které vás k cizrně přitáhnou
Z cizrny se dá udělat spousta lahůdek. My jsme pro vás vybrali tři, které vás určitě chytnou!
Cizrna na paprice
S tímhle receptem si vzpomenete na báječné kuře na paprice, kterým vás možná krmily vaše babičky. Jen je to recept vhodný pro vegetariány (a případně pro vegany, když použijí rostlinnou smetanu).
Co potřebujete: 250 g uvařené cizrny, 200 ml smetany, cibuli, římský kmín, mletou papriku, sůl a olej
Jak na to?
- V pánvi nechte rozehřát 2 lžíce oleje a pak na něj hoďte oloupanou a nadrobno pokrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět.
- Pak přidejte okapanou cizrnu a orestujte ji společně s římským kmínem.
- Zhruba po dvou minutách přisypte mletou papriku a nechte ji ztmavnout (to bude chvilička).
- Podlijte cizrnu vodou (asi půl hrnku), nechte provařit a pak přidejte smetanu. Vařte aspoň 10 minut – když bude omáčka řídká, vařte déle.
- Osolte cizrnu na paprice podle chuti a je to!
Cizrnové kuličky s medem
Cizrna ve sladkém provedení? Potěšíte s ní i hodně mlsné jazýčky!
Co potřebujete: 200 g uvařené cizrny, 3 lžíce medu, 60 g ovesných vloček, čokoládovou polevu a cukrářské zdobení
Jak na to?
- Do vysoké nádoby dejte uvařenou cizrnu a ovesné vločky.
- Pak přidejte tekutý med (nebo vyzkoušejte třeba čekankový sirup!).
- Mixérem všechno rozmixujte do hladké směsi.
- Vzniklou hmotu dejte na 30 minut do ledničky ztuhnout.
- Pak z ní vytvořte kuličky a vraťte do lednice, aby ztuhly.
- Jakmile se tak stane, obalte kuličky v polevě a posypte je cukrářským zdobením, ať vypadají o něco pestřeji. Hotovo!
Indická cizrnová polévka
Tahle mňamka potěší každého milovníka hustých polévek. Ta cizrnová je naprosto luxusní!
Co potřebujete: lžíci přepuštěného másla, velkou cibuli, lžičku celého římského kmínu, tři brambory, hrnek cizrny, 4 stroužky česneku, pepř a sůl, lžičku kurkumy, litr vody nebo zeleninového vývaru, citrónovou šťávu a lžičku mletého koriandru
Jak na to?
- Na přepuštěném másle nechte chvilku opékat římský kmín.
- Pak přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opékejte 5 minut.
- V dalším kroku vmíchejte kurkumu, koriandr a česnek. Promíchejte, chvilku opékejte a pak přidejte cizrnu.
- Zalijte směs vývarem nebo vodou, přidejte pokrájené brambory a vařte 30 minut nebo tak dlouho, dokud není cizrna měkká.
- Všechno rozmixujte, případně dejte trošku cizrny stranou a pak ji nerozmixovanou vraťte ke zbytku.
- Před podáváním zakápněte citrónovou šťávou.
Máte rádi cizrnu? Vyzkoušejte tyhle recepty a pochutnejte si na ní. Je nejen zdravá, ale i dobrá!